20.10.2017
Днес, 20.10.2017 г. в района на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово  пред паметника на загиналите воини във войните 1912 г. – 1918 г., се проведе военен ритуал-панихида за отдаване почит на загиналите воини от 28-ми пехотен Стремски полк.
Слово за славното минало на героите от 28 Стремски полк дали живота си за свободата на България произнесе д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово.
Заупокойна молитва за упокоение душите на загиналите герои, бе отслужена от негово високо благоговейнство отец Марко Тодоров - Архиерейски наместник на Карловска духовна околия.
Венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на героите от д-р Емил Кабаиванов,  генерал Константин Попов – председател на комисията по отбрана, народните  представители Дора Христова и Веска Ненчева, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Вoенна академия „Георги Стойков Раковски”, бригаден генерал Пламен Йорданов ... още
20.10.2017
Остават две седмици до крайния срок – 7 ноември 2017 г., в който кандидатите за кадрова военна служба могат да подадат документи за обявените 188 войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски в Асеновград, Благоевград, Враца, Смолян, София и Ямбол. В заявлението си кандидатите могат да посочат до три длъжности в избраното от тях военно формирование.  Най-голям е броят на обявените места за войнишки длъжности в 101-ви алпийски батальон в Смолян. От 1 декември тази година батальонът ще се разрасне до полк и затова са  обявени за попълване 73 вакантни длъжности за войници, от които 32 с наименование „алпинист“. Обявени са и общо 60 вакантни места за войници във военни формирования 56 040 - Благоевград  и 54 990 - Враца. В 4-ти артилерийски полк в Асеновград и във военно формирование 28 610 - София  ще бъдат приети общо 40 войника, а във военно формирование 54 100 – Ямбол  - 15. 
Конкурсите ще се проведат ... още
20.10.2017
Вчера, 19 октомври в 55 инженерен полк - Белене бе проведено практическо занятие с курсанти и студенти от факултет „Общовойскови на НВУ „Васил Левски” – В. Търново. Обучаемите се запознаха с характеристиките и техническите параметри на материалната част от комплекта понтонно-мостови парк и плаващ транспортьор и присъстваха на практическо занятие по действие на военнослужещи и техника от инженерните формирования при изпълнението на задачи по третата мисия на Българската армия  - „Принос към националната сигурност в мирно време”.
Курсантите и студентите имаха възможността да наблюдават  устройването на 70-тонна паромна преправа на речен км 579 по поречието на река Дунав и евакуиране на „бедстващо население” с плаващо транспортно средство от състава на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за наводнение на 55 инженерен полк.
Занятието премина под ръководството на ... още
20.10.2017
С откриване на паметна плоча на големия българин и алпинист  Христо Проданов в района на 101 алпийски батальон – Смолян, днес, 19.10.2017 г., започнаха проявите по случай празника на формированието. Плочата с образа на първият българин, покорил Еверест бе открита от приятеля му Петър Даскалов, с който е направил първите стъпки в алпинизма и заместник-областния управител Владимир Гърбелов. Именно в Смолянското поделение, Христо Проданов е отбил своята военна служба. По този повод във военният музей е направен и специален кът с фотоси и документи, които разказват за престоя на алпиниста във формированието.
„Направихме експозиция със снимки, на които се вижда Христо Проданов. Той е участвал във всички алпийски ски подготовки на полка. Разполагаме с около 20 негови снимки, връщайки се 55 години назад с историческите факти, които успяхме да намерим“, сподели подполковник Димитър Кацаров - командир на формированието.
На откриването присъстваха членове ... още
19.10.2017
Вчера, 18.10.2017 г., военнослужещи от състава на Бригадното командване - Благоевград взеха участие в тържествените чествания, посветени на 105 години от освобождението на Неврокоп (сега Гоце Делчев) от османско робство.
Бяха отслужени заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. св. Кирил и Методий”  лично от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.
Кулминация на честванията бе тържествената проверка-заря, в която взеха участие военнослужещи от Националната гвардейска част и Бригадното командване Благоевград. Командващ зарята беше полковник Станислав Дончев от Националната гвардейска част, а приемащ - Президентът на Република България и Върховен Главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.
На честванията присъстваха началникът на отбраната генерал- лейтенант Андрей Боцев, заместник-началникът на отбраната генерал- лейтенант Пламен Атанасов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, директорът ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени