20.04.2018
42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, отвори врати за приятелите си  днес, 19.04.2018 г., във войскови район Кабиле в Ямбол. Инициативата, посветена на 19 април – датата на създаването на батальона, започна с тържествен ритуал, демонстрация на тактически действия, както и демонстрация на специализиран ръкопашен бой, след което продължи с показ на въоръжение и техника и завърши със състезания.
„Годините назад ни вдъхновяват, но също така ни задължават като съвременни „пазители” на Родината да следваме пътя на себеотдаденост, начертан от нашите предшественици.” – изтъкна пред присъстващите командирът на батальона подполковник Ивайло Иванов. Той прие тържествения строй, като изказа  благодарност за проявеното уважение и за подкрепата на всички, за които „42 механизиран батальон – Ямбол е кауза, традиции, настояще и бъдеще”.  Беше прочетен и един от получените ... още
20.04.2018
От 10 до 20 април в 61 механизирана бригада се проведе първия специализиран начален курс по алпийска подготовка под ръководството на инструктори от Учебен център за високопланинска подготовка от 101 алпийски полк - Смолян.
В курса участваха общо 26 военнослужещи от формированията на бригадата. По предварително утвърдения от командването  на бригадата план, обучаемите преминаха теоретични занятия, след което последваха практически занятия в местност със скален планински терен и в района на бригадата на новоизградената стена за катерене.
Подготовката се проведе в три основни етапа:
През първия етап обучаемите  тренираха изграждане на полиспасти и установки за изтегляне и преместване на хора, товари и боеприпаси в различни обстановки.
През втория етап се изучаваше реда за изготвянето и използването на импровизирана плетена носилка, с която е възможно да се транспортират пострадали при екстремни условия.
В третия, най-труден етап, ... още
19.04.2018
“Целите на подготовката на артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски по време на полевото обучение на полигон Корен са постигнати” – каза командирът на 4-ти артилерийски полк и началник на полевия лагер, полковник Лъчезар Мишев. „Демонстрира се синхронизация на действията на формирования от различни калибри, различна далекобойност и различна скорострелност на всички артилерийски формирования” добави още полковник Мишев.
За времето от 10 до 20.04.2018г., аpтилерийски формирования от състава на Сухопътните войски проведоха полево лагерно обучение на учебен полигон Корен. В обучението взеха участие 580 военнослужещи със 120 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Ямбол, Казанлък, Пловдив, Свобода и  Мусачево.
По време на лагерния сбор се проведе и тактическо учение с батальона за ремонт на въоръжение от състава на 110 логистичен полк - Пловдив, на което се изпълниха задачи по техническа ... още
17.04.2018
Днес, 17.04.2018 г., в Десети механизиран батальон- Враца, от състава на Бригадното командване - Благоевград, се проведе военно обучение на ученици от 9 и 10 клас от общините Враца, Мездра и Бяла Слатина.
Учениците разгледаха специално обособените учебни центрове на строевия плац, където се запознаха с оръжието и техниката на въоръжение в Бригадното командване.
Интерес предизвикаха и лекциите, свързани със 140-годишната история на Българската армия, както и основните мисии и задачи, които изпълнява Десети механизиран батальон.
 
17.04.2018
  Военнослужещи от Бригадното командване в Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие вчера, 16.04.2018 г., в тържествено честване на 102 години от освещаването на военен паметник-чешма „Дрангова чешма”. Паметникът се намира в село Дрангово, община Петрич и е посветен на загиналите войници от 5-ти пехотен Македонски полк на 11-та пехотна Македонска дивизия по време на Първата световна война (1914 - 1918).
Отбелязването на годишнината започна в храма „Света Петка” със заупокойна панихида,  на която присъстваха командването и военнослужещи от състава на формированието.
След построяване на почетния караул пред паметника, тържеството продължи с ритуал по полагане на венци и цветя от името на кмета на община Петрич Димитър Бръчков, председателя на Общинския съвет, командира на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, командира на 3 механизиран батальон – Благоевград подполковник Кирил ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени