16.05.2018
На 16.05.2018 г. в центъра на китното подбалканско градче Сопот, родното място на големия и славен род Вазови, бяха отбелязани 150 години от рождението на един от тях - генерал-лейтенант Владимир Вазов - човекът и воинът,  отдал своите сили в служба на Родината. Проявите в негова чест започнаха още на рождената му дата - 14-ти, а днес в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя взеха участие военният духов оркестър и почетен караул от състава на 61 механизирана бригада - Карлово.
За славата на българският воин, извоювал блестящата победа на българската войска при Дойран през Първата световна война, слово произнесе кметът на град Сопот Деян Дойнов.
Да почетат паметта и делото на героя пред Мемориалния комплекс на двамата братя генералите Георги и Владимир Вазови бяха дошли заместник-областният управител на област Пловдив инженер Димитър Керин, заместник-командирът на 61 Стрямска механизирана бригада полковник Деян Дешков, председателят на Общински съвет - ... още
16.05.2018
Съвместно командно-щабно учение на Многонационално интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка и щаба на 91 инженерен батальон за обща поддръжка се провежда от 14 до 18 май в района на 91 инженерен батальон - Пловдив от състава на 55 инженерен полк - Белене. В учението участват представители на Румъния, Хърватия, Грузия и България.
Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка е създадено съгласно меморандум за разбирателство от 2007 г. между четирите страни, като всяка година в държавите-членки се организират командно-щабни учения на ротационен принцип.
Моделът на провеждането им се изразява в тренировка на личния състав от щаба и командирите на формирования по планиране и вземане на решения за изпълнение на задачи за обща инженерна поддръжка на обединен щаб за логистична поддръжка в зона на операция.
В хода на учението се изпълняват задачи за осигуряване в инженерно отношение на бригадна тактическа група. ... още
16.05.2018
От 15 до 17 май 2018 г. Командването на Сухопътните войски на Българската армия е домакин  на конференция от Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка “EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative.
Конференцията е част от мероприятията на Министреството на отбраната от Календара на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.
Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка “EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative” датира от 2012 г. Официално началото е поставено на 09.06.2015 г. на тържествена Церемония, проведена в казармен район на   6-та планинска пехотна бригада на Австрийските ВС, в района на град Хохфилцен, когато официално е подписан Меморандум за разбирателство между федералния министър на отбраната на Република Австрия и министрите на отбраната на девет страни, включително Министъра на отбраната ... още
15.05.2018
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов е на официално посещение в Република Гърция от 15 до 17 май 2018 г. по покана на генерал – лейтенант Алкивиадис Стефанис, началник  на Главния Щаб на Сухопътните войски на Гърция.
Целта на визитата е да се затвърдят добрите взаимоотношения между сухопътните войски на двете страни, както и да бъдат дискутирани въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, в международни учения, обучения и тренировки през следващите години.
В състава на делегацията са включени още командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов и  началникът на канцеларията на командира на Сухопътните войски полковник Тони Трифонов.
 
14.05.2018
В изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов от 12 май инженерна група с ръководител капитан Стоян Мечкаров от състава на 55 инженерен полк – Белене, започна дейности по разузнаване и идентифициране на  невзривени бойни припаси, извличане на елементи от открито в района на село Марица, община Самоков въздухоплавателно средство във взаимодействие със специалисти от Военновъздушните сили.
След двудневно разузнаване и претърсване на района бяха отрити множество 13,2 мм и 20 мм боеприпаси в различно състояние, както и метални елементи от въздухоплавателното средство.
Днес, 14 май, след отводняване на изкопа, са предприети действия по разширяването му и подпомагане работата на експертите от Националния военноисторически музей за анализиране на откритите отломки.
 
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени