17.03.2017
От 13 до 17.03.2016  г. в района на 55-ти инженерен полк - Белене се проведе конференция с екипите за обезвреждане на невзривени бойни припаси /EOD екипите/ от състава на Сухопътните войски.
За тези няколко дни бяха преминати теоретични и практически занятия с цел уеднаквяване действията на екипите, усвояването и прилагането на стандартните и оперативни процедури и инструкции за действия при разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства. В хода на практическите занятия бяха отработени задачи по неутрализиране на невзривени бойни припаси.
             Отговорник по цялостната организация и провеждане на мероприятието бе заместник-командирът на 55-ти инженерен полк подполковник Иван Тишков, а общ отговорник на занятията - командирът на взвода за унищожаване на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства капитан Мартин Станчев.
За оказване на ... още
15.03.2017
На 14 и 15.03.2017 г. в гарнизон Асеновград се проведоха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия – 11-ти март, честването на 104 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 89 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
Мероприятията започнаха на 14-ти март на строевия плац на формированието, където командирът на 4-ти Артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.
По-късно, на паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 3-ти Планински артилерийски полк, базиран в Станимака (Асеновград) по време на Балканската и Междусъюзническата войни, бяха поднесени венци и цветя, след което свещеници от Асеновградската духовна околия  отслужиха празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти Артилерийски полк.
Паметникът е построен през ... още
14.03.2017
Днес, 14.03.2017 г., се проведе общинско учение на тема „Дейност на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, органите за управление и силите на Единната спасителна система /ЕСС/ при възникване на земетресение и тежък железопътен инцидент с товарна композиция, превозваща опасни вещества и материали, на територията на община Плевен”.
Изходната обстановка на учението бе следната: „Усетено е силно земетресение в 9.00 часа същия ден на територията на община Плевен, в резултат на което са повредени и разрушени жилищни и обществени сгради в много от населените места, сериозно засегнати са електропреносната и ВиК  мрежи. Няма данни за загинали хора, но са постъпили множество сигнали за тежко пострадали. Най-тежка е ситуацията в град Плевен, където се е активизирало свлачище в района на улиците „Цар Самуил”, „Т. Табаков”, „Бяло море” и „Дряново”, в близост до НУ „Единство”. Там са ... още
14.03.2017
Въпреки студеното и дъждовно мартенско време много родолюбиви българи се събраха в парк „Розаруим” - град Казанлък за да отбележат 104-ата годишнина от превземането на Одрин през победния 13-ти март (по стар стил) и Деня на Тракия. Инициативата бе на тракийското дружество „Капитан Петко войвода” с председател Костадинка Димитрова, което съвместно с община Казанлък, Военен клуб-Казанлък и 61-ва Стрямска механизирана бригада организира мероприятието. В честването взеха участие военният духов оркестър и почетен караул от състава на 2-ри механизиран батальон на бригадата.
         Да отдадат почит към Шипченци и героите на България пред Паметника на падналите за свободата на Родината герои присъстваха заместник-командирът на 61 Стрямска механизирана бригада полковник Деян Дешков, заместник-кметът на Община Казанлък Цветолина Цветкова, председателят на Комисията по култура в Общински съвет-Казанлък Борис Кърчев, ... още
13.03.2017
На 08 и 09 март във войскови район Карлово се проведе сбор на командира на 61-ва механизирана бригада, който бе съвместно със заместник-командира, началника на щаба и заместник-командира по логистичното осигуряване.
След откриване на сбора, бригаден генерал Пламен Йорданов предостави   думата за първата лекция на началника на отделение „Оперативно” подполковник Станислав Малешков, който запозна аудиторията с темата „Мобилизация и организационно сглобяване на мбр”. По темата взе отношение и началникът на отделение „Личен състав” подполковник Нанко Тарапанов. Въпросите за бойното сглобяване на мбр и сертифициране при активиране разгледа началникът на отделение „Бойна подготовка” подполковник Драгой Попов.
Лекция за състава, организацията и задачите на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция /NRDC-GR/ изнесе подполковник Николай Драгинов - началник на отделение „Разузнаване”.
Особен ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени