13.10.2017
Вчера, 12.10.2017 г.,  личният състав на 29 механизиран батальон  отбеляза бележитата дата с тържествено приемане на строя от командира на формированието подполковник Митко Митев.
В поздравителното си слово командирът изказа благодарност към офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители за труда им през годината и припомни, че „предците ни са побеждавали в битките и успявали в ежедневните си дела най-вече защото са разчитали на нашата родна ценностна система и нравствено възпитание, в основата на което стоят понятия като дълг, чест и доблест, дързост и смелост, скромност, отдаденост и себераздаване.
Бяха  прочетени поздравителни адреси от  командира на Единен център за начална подготовка - Плевен, началника на гарнизон Шумен, командира на център за подготовка на специалисти - гр. Сливен, командира на бригадно командване - Благоевград и от командири на военни формирования. Прочетени бяха и заповеди за награждаване на ... още
11.10.2017
Днес, 11 октомври 2017 година, на строевия плац във военно формирование 22220 се състоя ритуал по полагане  на военна клетва от новоназначени войници в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. 20 млади мъже положиха клетва за вярна служба към Родината. Гости на тържеството бяха областният управител на област Сливен Чавдар Божурски,  директорът на  Регионална служба-Военна полиция в Сливен  полковник Деян Цветков, отец Йоан - представител на Сливенската  Митрополия,  близки на  новоназначените и граждани.
Тържественият ритуал започна с  посрещане на националното знаме и приемане на строя от командира на Центъра за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев. В своето  приветствено слово той припомни историческата стойност и смисъла на  военната клетва и отговорността, която се поема с нея. Най-емоционален момент за всички  присъстващи бе преминаването на младите войници под националното знаме и изричането  ... още
10.10.2017
Вчера, 09.10.2017 г., военнослужещи от Сухопътните войски взеха участие в честванията, посветени на 105 години от Балканската война и Освобождението на град Симитли.
В тържествена атмосфера,  на площад „Септември” в град Симитли, бе построен почетен караул от състава на Бригадно командване - Благоевград. Командирът на формированието  полковник Красимир Кръстев прие рапорта на началника на почетния караул капитан Кристиян Карабов и поздрави военнослужещите по случай 105-ата  годишнина от освобождението на град Симитли и присъединяването му към пределите на Родината.
Честванията продължиха с ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметната плоча „100 години свобода” от името на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, Общинския съвет града и командира на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев.
На тържествата присъстваха представители на държавната и местната власт,  много ученици, ... още
09.10.2017
 На  7 октомври 2017 г.  в  Центъра за подготовка на специалисти - Сливен се  проведе  среща  на  бившите  офицери и сержанти от  13-та танкова  бригада, началото на която бе поставено с изпълнения на  Военния духов оркестър на формированието. Инициатори на срещата бяха о.з. генерал-лейтенант Галимир Пехливанов и о.з. бригаден генерал Цветан Харизанов, бивши командири на бригадата. 
Значението на бригадата за съвременните Сухопътни войски беше изтъкнато в приветствие от името на о.з. генерал-лейтенант Пехливанов, в което се припомни, че  няма друго формирование с толкова дълга, непрекъсната и достойна история. Със своите постижения  тя е  пример  за изучаване  в учебниците по военна история.  
За добрата атмосфера на срещата допринесе перфектното домакинство на командира на Центъра за подготовка на специалисти полковник Вачев, който поздрави всички присъстващи и отдели ... още
09.10.2017
С тридневни прояви Дeвин отбеляза 105-ата гoдишнина oт оcвoбoждeниeтo на града и региона от турско робство.  Кулминацията на тържествата бе на 08.10.2017 г. с тъpжecтвeнa проверка-зapя на централния площад, в която взеха участие военнослужещи от 101 алпийски батальон – Смолян и Представителния военен духов оркестър на ВВС. Зарята беше приета от командира на алпийците подполковник Димитър Кацаров, а командващ бе капитан Иван Атанасов.
На тържествата присъстваха кметът на град Девин Красимир Даскалов, заместник-областният управител на област Смолян Владимир Гърбелов, Директорът на дирекция „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, много граждани и гости.  
Празникът на Девин се чества от 1996 година насам по идея на общинското ръководство на града и е посветен на освобождението на града от турско робство (7-8 октомври 1912 г.).
 
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени