01.12.2017
Ритуал по полагане на военна клетва от резервисти от доброволния резерв на Република България се проведе днес, 01.12.2017 г.,  на строевия плац на войскови район 1163 – гр. Плевен.
След полагане на клетвата приветствено слово към военнослужещите произнесе полковник Николай Бешев – командир на Единния център за начална подготовка – гр. Плевен. Той поздрави войниците и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.
Поздравления бяха поднесени и от началника на Централно военно окръжие – гр. София полковник Георги Петков.
От 20.11 до 01.12.2017 г.  бе организиран и проведен курс по начална военна подготовка съгласно утвърдена програма. Преминати бяха основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева и физическа подготовка. Обучението завърши с полагане на изпити по основните дисциплини, като на успешно завършилите ... още
01.12.2017
По заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов военнослужещи от 4 военни формирования за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Сухопътните войски са в пълна готовност да се притекат в помощ на населението предвид прогнозите за очаквани наводнения.
На територията на София в очакване за оказване на помощ е ФОППБ на в.ф. 28610 – София, в направление Благоевград и Кюстендил в готовност е ФОППБ на в.ф. 26400 – Благоевград, на територията на Смолянски окръг – ФОППБ на в.ф. 28330 – Смолян и в направление Хасково и Кърджали – в.ф. 52740 – Хасково.
30.11.2017
Способности и натренираност при изпълнение на тактически действия, свързани с воденето на отбранителен бой, показаха военнослужещите от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, на приключилото двудневно тактическо учение (28-29.11.2017г.) на Учебен център „Победа” край Ямбол. Учението на тема: „Действия на механизирана рота, смесен противотанков взвод и зенитно-ракетен артилерийски взвод при отбрана” се проведе под ръководството на командира на батальона подполковник Ивайло Иванов.
       Военнослужещите отработиха ситуации, създадени от имитационната команда за проверка на действията по управление и организиране взаимодействието между механизираната рота и двата взвода от батальона.  Дейностите им бяха ръководени от развърнатия в полеви условия командно-наблюдателен пункт, в стремеж за постигане на поставените цели, свързани с усъвършенстването на подготовката и воденето на отбранителен бой. Механизираната рота с ... още
29.11.2017
Днес, 29.11.2017 г., в района на 78 батальон за осигуряване - София, приключи двудневната съвместна щабна тренировка на Сухопътни войски,  в която участваха военнослужещи от командването и от формированията на СВ. Ръководител на съвместната тренировка бе началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов.
Тренировката има за цел да се сглобят мрежите за управление и да се съгласуват действията в щабовете и между самите щабове. За изпълнението на дейностите си щабът бе изнесен на полеви условия и бяха развърнати елементи от системата за командване и управление.
Щабната тренировка се проведе в условията на комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия. По време на тренировката, с развърнатите КИС бяха демонстрирани възможностите за осигуряване на услугите глас, данни и видео.
Крайният резултат от съвместната щабна тренировка бе повишаване на  натренираността на щабовете в Сухопътните войски.
Планира се ... още
29.11.2017
Днес, 29.11.2017 година, в района на  Огневи комплекс „Батмиш” се проведоха учебни стрелби  с военнослужещи от  Центъра за подготовка на сержанти и войници в Сливен. Стрелбите са част от обучението  във втори модул „Специална военна подготовка за придобиване на военно-отчетна специалност и квалификация”. За повишаване на квалификацията  в него участват 27 военнослужещи  от  гарнизоните  Сливен, Благоевград, Карлово, Хасково, Стара Загора и Плевен.  Те се обучават за заемане на длъжностите командир на механизирано отделение и командир на танков екипаж. Стрелбите се проведоха с танк Т-72, БМП-1, МТ-ЛБ и  БРДМ-2. Техен ръководител бе командирът на ротата за подготовка на сержанти и войници  капитан Ради  Радев.
За Центъра за подготовка на сержанти и войници това е последното за 2017 година  обучение. Предстоят изпити по тактико-специална  подготовка, след които на 8.12.2017 година ще им ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени