14.05.2018
Военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и военният духов оркестър на 2-ра механизирана бригада взеха участие в ритуал по откриване и освещаване на Паметника на 19 български войници, загинали в Балканските войни, който се състоя на 12-ти май в местността „Убитите войници“ край пограничното с.Странджа, област Ямбол.
Тържеството започна  с приемане на строя от Областния управител на Ямболска област Димитър Иванов, който заедно с кмета на Община Болярово Христо Христов символично преряза лентата на новия паметен знак в прослава на героите от 1912-1913 година. Паметникът беше осветен от Агатополският епископ Йеротей, който отслужи заупокойна молитва за героите, оставили костите си тук, на рида „Кара Тепе“, в китния странджански край на България.
На тържествения ритуал присъстваха народният представител Николай Пенев, кметове и заместник-кметове на общини, представители на държавни структури.  Немалко родственици на ... още
14.05.2018
Честването на 142 години  от Априлското въстание в Брациговския въстанически пункт бе тържествено отбелязано на 11-ти май в град Брацигово с тържествена проверка-заря.
Шествието започна от общината в града към „Синджирли бунар”, където се проведе възстановка на героичните събития от пролетта на 1876 година и се отправи към мемориален парк „Априлци”.  
След приемане на строя от заместник-командира на 4-ти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида за загиналите в Априлското въстание брациговчани. Честването продължи с ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Васил Петлешков и загиналите в Априлската епопея от 1876 г., където с едноминутно мълчание бе почетена паметта им.
Тържествената проверка-заря започна с посрещане на знамето на Априлци и приемане на строя на представителните роти от гарнизон Асеновград от президента на Република България и ... още
11.05.2018
На 10 май 2018 г. от 18 часа Военният духов оркестър и представителна част от Център за подготовка на специалисти – Сливен участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър по случай 178 години от рождението на легендарния воевода.
По-рано същия ден в родната къща на Хаджи Димитър беше прожектиран документален филм за него и делото на хайдутите.
За поредна година жителите на града на „100-те войводи” се събраха на площада, за да почетат своите герои и да изразят дълбокото си признание към тяхната саможертва.
 
11.05.2018
На 11.05.2018г.  на площад „Тодор Кирков” в град Ловеч се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме по случай празника на града.
Почетен караул от военно формирование 38220 – гр. Плевен от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора взеха участие в мероприятието.
Приемащия строя подполковник Мирослав Марков поздрави военнослужещите по случай празника на град Ловеч.
На тържеството националния трибагреник бе издигнат от лейтенант Кольо Колев.
На площад „Тодор Кирков” на ритуала присъстваха кметът на града  Корнелия Маринова, Ловчанският митрополит Гавриил, представители на общинската власт, гости и граждани.
Традицията на честването е свързана така наречените "Люлякови тържества". Освен това мелодията на известния химн "Върви народе възродени", посветен на празника на Славянската писменост, е написана в Ловеч. Тези са причините, през 1992 г. местната общественост ... още
10.05.2018
Днес, 10 май 2018 г., военнослужещите от формированието за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) при наводнения в 31 механизиран батальон - Хасково от състава на 2 механизирана бригада проведоха занятие на язовир „Сивата вода“.
По време на занятието бяха тренирани действия на личния състав при подаване на сигнал за наводнения, придвижване към района на наводнението, разузнаване на направлението за устройване на проход, преодоляване на водното препятствие с надуваема лодка, евакуиране на хора и техника от района на наводнението, оказване на първа помощ на пострадали.
В занятието се включи и професионалният спасител Спас Спасов от  доброволните екипи за работа при бедствия, аварии и катастрофи (ДЕРБАК), сформирани към областния секретариат на БЧК в Хасково, който даде инструкции за начина, по който трябва да се захване и извади от водата удавник и как трябва да му бъде оказана първа помощ след това.
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени