27.07.2017
Приключи участието на четирима военнослужещи от 101 алпийски батальон начело с командира подполковник Димитър Кацаров като наблюдатели в  международното учение „SARMIS-17” с участието на 2-ра планинска бригада от Сухопътните войски на Румъния и пехотна  рота от гвардията на принца на Уелс от Великобритания  - общо 1031 военнослужещи и около 150 единици техника.
Ръководител на „SARMIS-17” бе полковник Кристиан Теглас - командир на 2-ра планинска бригада.
След церемонията по откриването, на която бяха официално издигнати флаговете на Румъния, Великобритания и НАТО, в продължение на няколко дни българските военнослужещи се запознаха с условията за подготовка, организацията на работа, задачите на формированията от 2-ра планинска бригада, присъстваха на отделни елементи от учението, в това число на бойни стрелби на полигон, разположен на 1500 м надморска височина.
  Българската група присъства на показ на различни техники за ... още
26.07.2017
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес, 26 юли, във военно формирование 44220 – Пловдив от състава на 55  инженерен полк.
В присъствието на роднини, близки и приятели седемнадесет новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
Изпълняващият длъжността „Командир на военно формирование 44220” майор Радостин Тенев поздрави положилите военна клетва военнослужещи и отправи пожелания за здраве, благополучие, търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи, съпътстващи военната служба.
След заветното „Заклех се”, военнослужещите изпяха химна на Република България.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на личния състав, аплодиран от присъстващите на събитието гости.
24.07.2017
Съгласно „План за дейността на Сухопътните войски през 2017” от днес,            24 юли, започва сбор по водолазна подготовка с личен състав, назначен на водолазни длъжности в Сухопътните войски, за работа на море и потвърждаване/придобиване на основни водолазни квалификации, който ще се проведе във военно формирование 54950 – Бургас и ще продължи до 4 август.
В сбора участват военнослужещи от военни формирования 28880 – Белене, 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 – 9 – Варна.
Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания старши лейтенант Димитър Маринов, които са от състава на военно формирование 28880 - Белене.
Военнослужещите ще отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща ... още
21.07.2017
Тази година се навършват 14 години от инцидента с вертолет Ми-17 от състава на 24 авиобаза-Крумово, в който при изпълнение на служебния си дълг – гасене на горски пожар в местността “Бeтоловото” край Разлог, загинаха подполковник инж. Милко Пейковски – военен пилот, майор инж. Николай Радулов – военен пилот, младши лейтенант Бойко Панайотов – борден техник и полковник Кирил Чамишки – началник на сектор „Държавен Противопожарен Контрол към РДВР –  Благоевград.
Военнослужещите от личния състав на командването почетоха паметта на своите колеги на провелия се днес, 21.07.2017 г., от 11:00 часа ритуал за отдаване на почит към загиналите.
След отслужването на заупокойна панихида на паметника бяха положени венци и цветя от името на командира на Сухопътните войски генерал - майор Михаил Попов, командира на бригадно командване – Благоевград полковник Иван Иванов, командира на военно формирование 56 040 – ... още
21.07.2017
В Центъра за подготовка на специалисти вчера, 20.07.2017 г., завършиха тридневните изпити, с които приключи обучението на 72-ма военнослужещи от формированията на Сухопътните войски. Днес предстои да им бъдат връчени и удостоверенията с вписаните оценки.
Обучението по първи модул  „Специална военна подготовка” се проведе в Центъра за подготовка  на войници за назначаването им на сержантски длъжности и сержанти (ЦПВНСДС) с командир подполковник Иван Байрактаров и под ръководството на взводните командири на сформираните три взвода.
За възможностите и перспективите за бъдещо развитие в избраната професия, благодарение на полезните знания, придобити в ЦПС, впечатленията си споделиха четирима от тях:
Редник Петко Кърджалийски от в.ф. 48340-Карлово: „С желание учехме, защото виждахме, че инструктурите и командирите се стремят да ни преподадат всичко, което знаят и умеят, а то е изключително полезно за нас. Те са точни и отзивчиви, ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени