08.01.2018
Днес, 08 януари 2018 г., във военните формирования на Сухопътните войски бе открита учебната 2018 година. Мероприятията започнаха с посрещане на бойното знаме и приемане на строя от командирите, с поздравления към личния състав и продължиха с равносметка на изминалата 2017 г. и предстоящите пред военнослужещите от формированията през 2018 г. задачи.
08.01.2018
Днес, 8-и януари, военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха съвместно с община Карлово в честването на 140 години от освобождението на града.
Честването започна с поднасяне на цветя пред Пулевата къща, в която се е намирал щабът на руската армия и е отсядал генерал Павел Карцов. Слово за героизма на руските воини и българските опълченци, дали живота си за освобождението на града, произнесе директорът на историческия музей Мария Деянова.
Тържествата продължиха с шествие до паметника на генерал Карцов, където подвигът и саможертвата на освободителите бяха почетени с поднасяне на венци и цветя. Слово за битката при Троянския проход произнесе полк. о.з. доц. д-р Петър Ненков.
На ритуала присъстваха  д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, народни представители, представители на местната власт, военнопатриотичните организации, ученици и ... още
08.01.2018
В курортен комплекс Пампорово от  03 до 06.01.2018 г. инструктори от Българската ски федерация проведоха специализиран ски курс с 32 военнослужещи. Тази съвместна подготовка е продължение на дългосрочното сътрудничество между Българската Федерация по ски и 101 алпийски полк от Сухопътните войски.
По време на курса военнослужещите повишиха уменията си за спускане по изключително стръмни склонове, като определените групи за подготовка, според своите способности, провеждаха специализирани занятия.
Уменията за действие със ски в планината са необходими на основна част от участниците в курса, които през месец март 2018 г. ще участват в учението CAPRICORN-2018 в Австрия. След завършване на активния сезон през месец април 2018 г. Българската Федерация по ски отново ще проведе специализиран курс с алпийците от Смолян за доусъвършенстване на подготовката.
          

 
04.01.2018
Участието на Сухопътните войски в тържествата по повод годишнината от  рождението на Христо Ботев ще започне на 5 януари в Горна Оряховица, където от 14.00 часа военнослужещи от военно формирование 22790 – Горна Оряховица ще поднесат венци и цветя пред паметника на поета.
На 6 януари представителни подразделения от състава на 61 механизирана бригада ще вземат участие в митинг-поклонение в гр. Калофер от 11.00 ч. в двора на национален музей „Христо Ботев“. В същия час военнослужещи от 2 механизирана бригада ще поднесат цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методи Кусев” в Стара Загора и в Хасково на паметника му пред читалище „Заря“, а воините от Бригадното командване в Благоевград ще положат цветя пред бюст – паметника на революционера в града.
От 12.30 ч. смолянските алпийци ще поднесат цветя пред паметника на Христо Ботев в града. Ритуалът в Пловдив е с начален час 13.30, на ... още
04.01.2018
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени