29.05.2017
145 години от рождението и 100-годишнината от героичната смърт на полковник Борис Дрангов бяха почетени с тържествени мероприятия на  26.05.2017 г. на територията на община Петрич, в които участваха военнослужещи от военно формирование 26 400-Благоевград.
Честванията започнаха с ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред военен паметник „Дрангова чешма” и пред бюст- паметника на полковник Борис Дрангов в село Дрангово.
Кулминацията бе тържествената проверка (заря), която се проведе на централния площад в град Петрич с участието на военнослужещи от в.ф. 26 400 и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски. Командващ зарята бе заместник-командирът на формированието майор Кирил Спаневиков.
 Сред официалните гости, които уважиха ритуала, бяха председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, председателят на ... още
26.05.2017
Днес 26.05.2017 г., новоназначени военнослужещи във военно формирование 26 400- Благоевград положиха военна клетва.
Заместник - командирът на военното  формирование  майор Кирил Спаневиков прие строя и поздрави военнослужещите по случай „тържественото полагане на военна клетва”. На ритуала присъстваха и духовници, а лично архимандрит Епифаний, отслужи водосвет за здраве и благоденствие на военнослужещите и техните семейства.
Новоназначените военнослужещи дадоха тържествен обет за вярност към народ и Родина в присъствието на своите приятели, близки, роднини и официални гости, сред които и Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и директорът на РД „ПБЗН” комисар Георги Пармаков.
Заедно с тържествения ритуал по полагане на военна клетва  в района на военното формирование се проведе и Ден на отворените врати с показ на въоръжение и бойна техника. По традиция мероприятието се радваше на огромен интерес от страна на ... още
25.05.2017
Любителският духов оркестър, сформиран от военнослужещи от 55 инженерен полк - Белене и тази година взе участие в честването на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. Традиция е именно те да поведат празничното шествие на учениците от ОУ „Васил Левски” и СУ „Димчо Дебелянов” до площад „България” в града, където се състоя богата празнична програма, организирана от ръководството на община Белене, училища и детски учебни заведения по повод празника.
С химна на българската просвета „Върви народе възродени” военнослужещите откриха празничната програма и поставиха началото на рецитали, песни и танци, представени от ученици и самодейци.
Кулминацията на честването бе прекрасното Дунавско хоро на Дико Илиев, изпълнено отново от духовия оркестър, на което се хванаха малки и големи, за да отбележат този голям български празник.
23.05.2017
Вчера,  22.05.2017 г., на площад „20-ти юли” в град Карлово се проведе ежегодния преглед на любителското художествено творчество във военните формирования на 61 мбр под надслов: „61 Стрямска механизирана бригада и приятели”.
Своя певчески, музикален, танцов и театрален талант показаха индивидуални изпълнители и състави. В прегледа взеха участие военнослужещи от формирования на бригадата с представителни индивидуални изпълнители и хор, а концертната програма премина под въздействието на силни емоции и бурни аплодисменти от страна на публиката.
Концертът бе открит с химна на Република България в изпълнение на военния духов оркестър и смесения хор „Стрямци” на бригадата, след което продължи  с прекрасните изпълнения на малките самодейци от детска градина „Светлина” и от училищата в градовете Карлово и Сопот.
Бяха представени фолклорни изпълнения, латино-американски танци, рок-хитове и народни песни. Не липсваха ... още
16.05.2017
В района на 61-ва Стрямска механизирана бригада днес, 16.05.2017 г.,  се проведе  заключителното военноприложно състезание, в което участваха  децата от петте секции на клуба от средните училища в градовете Карлово и Сопот. Турнирът бе организиран от главните сержанти на военните формирования на 61-ва мбр в район Карлово съвместно с клубния съвет под ръководството на изпълняващия длъжността главен сержант на бригадата старшина Стойчо Коларов.
Командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов откри състезанието, приветства участниците с „Добре дошли”, пожела успех на всички и достойна победа за най-добрите.
Темата на състезанието бе „Единен армейски тест” съгласно Програмата за физическа подготовка и спорт в Българската армия. Участниците показаха своите физически умения при изпълнение на четирите дисциплини от теста:
коремни преси за 1 минута; лицеви опори за 1 минута; бягане ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени