10.05.2018
Специализиран екип от състава на Сухопътните войски разузна и транспортира тази вечер на безопасно място учебна противотанкова мина ТМ 62, открита в мазе в жилищен блок на ул. „Незабравка“ в кв. „Изток“ в София. Тя ще бъде унищожена. Действията на военнослужещите от военното формирование в Горна Баня по разузнаване и транспортиране на учебната мина бяха ръководени от лейтенант Александър Цветков.

Искането за обезвреждане на открит боеприпас е подадено в Министерството на отбраната след 17.15 ч. Той е намерен в жилищния блок след потушаването на възникнал по-рано днес пожар.

Военнослужещите от Сухопътните войски незабавно предприеха действия за унищожаването на боеприпаса, в изпълнение на мисията си в помощ на населението.  
 
 
09.05.2018
Военнослужещи от Сухопътните войски участват днес, 9 май 2018 г., в различни ритуали по тържественото честване на Деня на победата и Деня на Европа.
      В 4 – ти артилерийски полк – Асеновград се проведе тържество на което присъстваха кметът на община Асеновград – доктор Емил Караиванов, членове на Общинската организация на съюза на ветераните от войните, военноинвалидите, съюза на офицерите и сержантите от запаса, граждани на Асеновград и почетна рота от полка.
Ритуалът започна в 10.00 часа, пред паметника на загиналите във войните за национално обединение на България от Асеновградския регион, намиращ се в казармения район.
Председателят на общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса о.р. подполковник Георги Ковачев поздрави всички присъстващи с празника. Бяха поднесени венци и цветя на признателност, а с падане на колене и едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха паметта на ... още
03.05.2018
С различни прояви в отделните гарнизони на Сухопътни войски ще бъде отбелязан Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.
Честванията започнаха днес,  3 май  от 10.00 ч.,  в 101 алпийски полк – Смолян, с провеждането на Ден на отворени врати, на който присъстваха граждани и ученици от Смолян, Девин и Чепеларе. На следващия ден, 4 май, празникът ще продължи от 10.00 ч. в Гарнизонния военен клуб, а на 6-ти  в град Чепеларе пред паметника на загиналите  във войните чепеларци от 11.00 ч.  ще се проведе  ритуал по поднасяне на венци и цветя. С тържествена заря-проверка на 6 май ще завършат празничните дни в гарнизон Смолян.
Близо 50 военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада ще участват в тържествен ритуал по повод празника на 6 май  от 10.30 ч. на площада пред Община Ямбол. Преди началото на тържествената церемония в програмата за общоградското честване ... още
02.05.2018

Представителни роти от военно формирование 24490-Асеновград, участваха вчера, 01.05.2018 г., в провеждането на тържествена проверка (заря) в град Панагюрище, посветена на 142 години от Априлската епопея в града.  
Тържеството започна с посрещане на главното знаме на Априлци, което е точно копие на ушитото от Райна Княгиня през героичните и славни дни на 1876 г. То се съхранява в къщата-музей „Райна Княгиня“ и се изважда на всеки 1 май. На площад „Двадесети април” представителните блокове от военно формирование 24490 посрещнаха главното знаме, както и знамената на останалите революционни окръзи, след което  председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева прие на строя на военнослужещите.
Кметът на община Панагюрище Никола Белишки и Цвета Караянчева произнесоха вълнуващи слова по повод годишнината, а командирите на представителните роти рапортуваха на командващия зарята подполковник Стоян Бонев - командир ... още
30.04.2018

От 24  до 26.04.2018 г. в Командването на Сухопътните войски се проведе годишния семинар на психолозите от военните формирования на Сухопътните войски. Целта на срещата бе подобряване на координацията, обмен на опит и набелязване на мероприятия за оптимизиране на психологичната подготовка и осигуряване на военнослужещите.
Семинарът бе открито от полковник Тони Трифонов – началник на канцеларията на командира на СВ. В своето изказване той подчерта, че  осъществяването на знанията и уменията на военнослужещите в хода на бойната подготовка са невъзможни без психическата устойчивост на личността. Именно тази устойчивост осигурява адекватно поведение както в екстремални ситуации, така и в ежедневната учебно-бойна дейност. Затова въпросите, свързани с психологичната подготовка на военнослужещите, са актуални.
Традиция е на семинари на психолозите да присъстват и представители на други структури и ведомства, чиито функции са свързани с психичното здраве, ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени