20.07.2017
Заключителният етап на тактическото учение с бойни стрелби „PEACE SENTINEL 17“ се проведе в периода 17.07 – 20.07.2017г.
На УП „Корен” военнослужещите от 61-ва механизиранан бригада Карлово и придадените формирования от въоръжените сили на САЩ и Република Сърбия пристъпиха към същинското изпълнение на батальонното тактическо учение с бойни стрелби.
В продължение на повече от едно денонощие бяха създавани различни ситуации, при които се наблюдаваха решенията и действията за отреагиране на личния състав. Бойните действия продължиха и през нощта.
През последните два дни от учението, когато се проведе най-интензивната част от действията, гости на УП „Корен“ бяха командирът на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун гръцкият генерал-лейтенант Димитриос Бикос и заместник-командирът на корпуса генерал-майор Димитър Илиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-началникът на щаба по операциите на ... още
19.07.2017
Годишнината от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски бе отбелязана  с тържествени ритуали в различните гарнизони в страната, на които присъстваха представители на държавната и местната власт, на Българската православна църква, родолюбиви организации, ученици, граждани и гости.
Честванията започнаха още на 17 юли  в Асеновград пред паметника на Васил Левски с приемане строя на почетната рота от заместник-командира на 4-ти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев, продължиха със слово на професор Пламен Митев от Софийския университет за живота и делото на Апостола и завършиха с едноминутно мълчание и химна на Република България.
На 18 юли, в деня на рождението на Васил Левски и празник на град Карлово, военнослужещите от 61 Стрямска механизирана бригада се поклониха пред великото дело на Апостола на българската свобода.
През деня в храм „Свети Николай” бе отслужена тържествена света литургия, след което на площад ... още
17.07.2017
Медиен ден на тактическото учение с бойни стрелби "PEACE SENTINEL 17" се проведе днес, 15 юли, на Учебен полигон „Корен“.
Присъстващите бяха запознати със задачите, фазите и основните елементи на учението от неговия директор полковник Деян Дешков, заместник-командир на 61-ва механизирана бригада. "PEACE SENTINEL 17" следва сценарий, описващ ескалиране на политическа криза във военен конфликт между фиктивни държави. Тренировъчните действия на участващите формирования преминават през три последователни етапа, чиято кулминация ще бъде провеждането на батальонно тактическо учение с бойна стрелба в периода 17–20 юли. Основната му цел е проверка и оценка на способностите и готовността на щаба на батальона да планира и води настъпателни и отбранителни операции, както и повишаване на готовността на бойните формирования за участие в конвенционален военен конфликт с висок интензитет.

По време на медийния ден бяха наблюдавани тактически ... още
14.07.2017
На основание отправено искане от Директора на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР главен комисар Николай Николов в 04:00 часа днес, 14.07.2017 г., модулното формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) при пожар от военно формирование 56 040, от състава на Бригадно командване-Благоевград, беше приведено в действие за потушаване на горски пожар в землището на село Стара Кресна, община Кресна, област Благоевград.
Под ръководството на командира на бригадното командване полковник Иван Иванов и командира на военно формирование 56 040 майор Кирил Спаневиков 58 военнослужещи и 5 броя техника от 06:00 часа сутринта се включиха в изпълнението на задачите по локализиране и потушаване на пожара, оказване на помощ при пожарогасителни работи в сухи треви и горски масиви в непосредствена близост и опасност за Национален парк Пирин.
14.07.2017
Днес, 14.07.2017 г., на строевия плац на Единния център за начална подготовка - Плевен се проведе тържествен ритуал по връчване на удостоверенията на първи модул новоназначени войници.  
В словото си началникът на щаба на ЕЦНП подполковник Пламен Маринов  изрази увереност, че новоназначените войници ще се впишат достойно в новите си колективи и с действията си ще допринесат за издигане престижа на военната служба и реномето на българския войник зад граница. Той изрази увереност, че придобитите от обучаемите знания и практически умения в Центъра ще им  дадат основание с уважение да си спомнят за своите командири и инструктори и им пожела още по-големи успехи във военната служба, длъжностно развитие и силна енергия при изпълнение на задълженията им като защитници на родината ни.
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени