20.02.2017
От 17 до 19 февруари 2017 г. военнослужещи от Сухопътните войски се поклониха пред паметта и делото на великия син на България - Апостола на свободата Васил Левски. В различни гарнизони на страната бяха проведени възпоменателни церемонии и ритуали по повод 144 години от неговата гибел. На тържествата присъстваха представители на държавната и местната власт, командири на гарнизони и военни формирования, на държавни институции, политически, просветни и обществени организации.
С военен ритуал на 18 февруари на площад „Васил Левски” в родния град на Апостола - Карлово започна възпоменателната церемония по повод годишнината от неговата гибел. Служебният премиер Огнян Герджиков прие строя на представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада и клуб "Родолюбие". На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, и.д. началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, пловдивският ... още
13.02.2017
Днес, 13.02.2017 г., в изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и по молба на областния управител на Област Плевен Ралица Добрева, група военнослужещи от състава на военно формирование 28880 – Белене, с командир полковник Росен Арабаджиев, започнаха дейности по възстановяване на функционирането на мостово съоръжение на р. Искър, в землището на с. Искър, Общ. Гулянци и преодоляване на реална опасност от нанасяне на щети върху съществуващ мост между селата Гиген и Байкал.
    Изпълнението на задачата е възложено на военнослужещи от формированието за овладяване и и/или преодоляване на последствията от бедствия за ликвидиране на последствия при наводнение от състава на военно формирование 28880. Старши ръководител на групата е майор Росен Кунов.
Намесата на военнослужещите се наложи след като на 11.02.2017 г., под ръководството на заместник-командира на формированието подполковник Иван Тишков бе извършено ... още
13.02.2017
На 12.02.2017 г. военнослужещи от личния състав на военно формирование 26 400-Благоевград взеха участие в ритуал по полагане на цветя по случай 139 години от първото освобождение на Горна Джумая (днес Благоевград) от османско владичество. Церемонията се състоя в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично” пред паметника на майор Иван Павлович Орлински.
Цветя в знак на признателност от името на личния състав на военно формирование 26 400-Благоевград положи заместник-командирът по логистичното осигуряване майор Пламен Пацов. В празничния за благоевградчани ден, честването беше уважено от представители на общинска и областна администрация, Българска православна църква, признателни и родолюбиви граждани.
 
13.02.2017
 
От 06 до 10.02.2017 г. в 55-ти инженерен полк, с командир полковник Росен Арабаджиев, се проведе обучение за работа с „Роботизирана система 510 PACKBOT”, доставена по програма FMF.
Обучението бе проведено от американски инструктори William Duran и Jordan Ott, представители на фирма „Endеavor Robotics” и в него взеха участие специалисти по обезвреждане на невзривени бойни припаси от състава на 55-ти инженерен полк и 61-ва механизирана бригада.
По време на обучението военнослужещите преминаха теоретични и практически занятия за запознаване с роботизираната система /PACKBOT/.
 В хода на теоретичните занятия обучаемите се запознаха с основните компоненти на системата, начина за работа с нея и различните режими на работа на роботите. Практическите занятия бяха насочени към придобиване на основни навици и умения за работа със системата в реални условия.
         Отговорник по ... още
13.02.2017
По искане на областния управител на град Смолян г-н Недялко Славов до и.д. началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов  за оказване на съдействие при  възникнала аварийна ситуация на хвостохранилището на Ерма река в град Златоград и по заповед на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев бе активирана група в състав: командира на 101-ви алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров, заместник-командира на 101 алпийски баталоьон и още 2-ма офицери от инженерния батальон в град Пловдив към 55 инженерен полк - Белене.  
На 10.02, в продължение на повече от четири часа,  военнослужещите извършваха  инженерно разузнаване на хвостохранилището и необходимостта от  взривяване на образувалия се лед, създал аварийната ситуация, която би била заплаха за целия град.
         Групата, след като се запозна на място със състоянието на стената на хвостохранилището, устието на преливника и ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени