29.05.2017
Пред националния паметник на културата „Асенова крепост” в Асеновград на 28.05.2017 г. започнаха тържествата по повод празника на града. С поднасяне на венци пред паметника на цар Иван Асен II и с общоградско празнично шествие от военнослужещи от военно формирование 24490, граждани, ученици и свещеници, под звуците на представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, честването продължи до площад „Академик Николай Хайтов”, където се проведе ритуал по издигане националното знаме на Република България. Слово към присъстващите произнесе кметът на община Асеновград доктор Емил Караиванов: „...като асеновградчанин знам, че най-красивите думи за Асеновград се пишат всеки ден, неочаквано и не с ръка, а със сърцето на добрите хора. Тези думи описват силата на духа и човешката съпричастност, на заразното ДОБРО. Всеки от нас, нашите близки, децата ни носим гена на това добро и съпричастност”.
На честването присъстваха и представители на ... още
29.05.2017
145 години от рождението и 100-годишнината от героичната смърт на полковник Борис Дрангов бяха почетени с тържествени мероприятия на  26.05.2017 г. на територията на община Петрич, в които участваха военнослужещи от военно формирование 26 400-Благоевград.
Честванията започнаха с ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред военен паметник „Дрангова чешма” и пред бюст- паметника на полковник Борис Дрангов в село Дрангово.
Кулминацията бе тържествената проверка (заря), която се проведе на централния площад в град Петрич с участието на военнослужещи от в.ф. 26 400 и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски. Командващ зарята бе заместник-командирът на формированието майор Кирил Спаневиков.
 Сред официалните гости, които уважиха ритуала, бяха председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, председателят на ... още
26.05.2017
Днес 26.05.2017 г., новоназначени военнослужещи във военно формирование 26 400- Благоевград положиха военна клетва.
Заместник - командирът на военното  формирование  майор Кирил Спаневиков прие строя и поздрави военнослужещите по случай „тържественото полагане на военна клетва”. На ритуала присъстваха и духовници, а лично архимандрит Епифаний, отслужи водосвет за здраве и благоденствие на военнослужещите и техните семейства.
Новоназначените военнослужещи дадоха тържествен обет за вярност към народ и Родина в присъствието на своите приятели, близки, роднини и официални гости, сред които и Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и директорът на РД „ПБЗН” комисар Георги Пармаков.
Заедно с тържествения ритуал по полагане на военна клетва  в района на военното формирование се проведе и Ден на отворените врати с показ на въоръжение и бойна техника. По традиция мероприятието се радваше на огромен интерес от страна на ... още
25.05.2017
Любителският духов оркестър, сформиран от военнослужещи от 55 инженерен полк - Белене и тази година взе участие в честването на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. Традиция е именно те да поведат празничното шествие на учениците от ОУ „Васил Левски” и СУ „Димчо Дебелянов” до площад „България” в града, където се състоя богата празнична програма, организирана от ръководството на община Белене, училища и детски учебни заведения по повод празника.
С химна на българската просвета „Върви народе възродени” военнослужещите откриха празничната програма и поставиха началото на рецитали, песни и танци, представени от ученици и самодейци.
Кулминацията на честването бе прекрасното Дунавско хоро на Дико Илиев, изпълнено отново от духовия оркестър, на което се хванаха малки и големи, за да отбележат този голям български празник.
23.05.2017
Вчера,  22.05.2017 г., на площад „20-ти юли” в град Карлово се проведе ежегодния преглед на любителското художествено творчество във военните формирования на 61 мбр под надслов: „61 Стрямска механизирана бригада и приятели”.
Своя певчески, музикален, танцов и театрален талант показаха индивидуални изпълнители и състави. В прегледа взеха участие военнослужещи от формирования на бригадата с представителни индивидуални изпълнители и хор, а концертната програма премина под въздействието на силни емоции и бурни аплодисменти от страна на публиката.
Концертът бе открит с химна на Република България в изпълнение на военния духов оркестър и смесения хор „Стрямци” на бригадата, след което продължи  с прекрасните изпълнения на малките самодейци от детска градина „Светлина” и от училищата в градовете Карлово и Сопот.
Бяха представени фолклорни изпълнения, латино-американски танци, рок-хитове и народни песни. Не липсваха ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени