31.10.2017
            Днес, 31.10.2017 г, от 10.00 до 14.30 часа формированието за овладяване и преодоляване на последствия при бедствия /ФОППБ/ за действие при промишлени аварии от 2 механизирана бригада участва в учение с частите на Единната спасителна система на тема: „Организиране и провеждане на пожарогасителни и аварийноспасителни работи при възникване на инциденти в терминал за съхранение на втечнени въглеводородни горива на „Зара –Газ ”- ООД.”
           В учението взеха участие и оперативна група от състава на щаба за изпълнение на План за защита при бедствия на община Стара Загора, аварийни екипи на „Зара –Газ”,  екипи на ОД МВР - Стара Загора, екипи на Районна служба за пожарна и аварийна безопасност (РС ПБЗН) и екипи на Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП).
Целите на учението бяха да се повишат уменията и ... още
31.10.2017
Днес, 31 октомври 2017 г., по инициатива на кметството на град Клисура, Общинска организация „Васил Левски” на СОСЗР – Карлово и дружество „Никола Караджов” на СОСЗР – Клисура, военнослужещи от 61 механизирана бригада взеха участие в ритуал по откриване на паметна плоча на запасен подофицер Спас Дринов в град Клисура.
Преклонението пред делото на родолюбиви българи от нашата история, какъвто е запасен подофицер Спас Дринов – основател и пръв председател на създаденото през 1928 г. дружество на запасните подофицери „Черешово топче” в град Клисура, е израз на признателност и патриотизъм на днешните поколения към своите герои.
Паметната плоча бе открита от кмета на град Клисура Генка Тодорова и командира на 61 мбр бригаден генерал Пламен Йорданов.
В прочувственото си слово за живота и делото на героя госпожа Тодорова се обърна към присъстващите с думите: „Гордеем се, че запасен подофицер Спас Дринов е бил наш ... още
30.10.2017
На 28.10.2017 г. на учебен полигон „Црънча” се проведе Държавен шампионат по динамична стрелба с нарезна карабина организиран от Българската федерация по динамична стрелба.
В спортната надпревара взе участие представителният отбор на военен спортен клуб „Стрямци 61” при  61 механизирана бригада – Карлово. Целта на състезанието беше участниците, състезавайки се индивидуално да преминат през шестте кръга по регламент.
В първенството взеха участие над 120 състезатели. В първото си участие отборът на 61 механизирана бригада показа добри умения в стрелбата с нарезна карабина и доказа, че в бъдеще състезателите от Българската федерация по динамична стрелба ще имат достойни  съперници на огневия рубеж.
Най-добре от отбора на бригадата се представи капитан Иван Ножделов.
 
30.10.2017
По утвърдена традиция на 19 ноември най-големият вид въоръжени сили – Сухопътните войски  честват своя боен празник. През тази година той е свързан с тържественото отбелязване на 132-ата годишнина от победата в Сръбско-българската война от 1885 година. Съгласно Плана за организирането на празника на Сухопътните войски е предвидено провеждането на турнири по стрелба със стрелково оръжие на 9 ноември 2017 г. на учебен полигон „Сливница”.
Първият турнир е за купата на Командира на Сухопътните войски  и в него ще участват военнослужещи от войсковите формирования. Във втория турнир по стрелба със стрелково оръжие ще участват журналисти, ветерани, представители на общонароден съюз „Бойна дружба” и членовете на Асоциацията на военните аташета акредитирани в Република България.
След провеждането на стрелбите командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще проведе среща с представителите на медиите.
Постоянно ... още
30.10.2017
          Командно – щабно учение „Кабиле – 2017” се проведе в района за постоянна дислокация на 42-ри механизиран баталъон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от състава на Втора механизирана бригада за времето от 24 до 26.10.2017 г. в гр. Ямбол.
Темата на учението бе „Участие на механизиран батальон и артилерийски дивизион в отбранителния бой на механизирана бригада”, като в него взеха участие командването и личен състав от двете военни формирования.
В рамките на учението бяха отработени редица мероприятия и действия по планирането и организирането на отбранителна операция, както и по управлението на механизираните формирования.
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени