02.04.2018
„Една от основните мисии на Българската армия е да подпомага населението в критични моменти. Няма случаи като наводнения, големи снеговалежи, които затварят пътища, или други бедствия, при които армията да не участва. Искам да ви благодаря, защото за пореден път благодарение на вашите усилия, хората в населените места, които бяха затворени и блокирани, можеха да се придвижват, да бъдат снабдявани и да се чувстват сигурни.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към личния състав на 55-ти инженерен полк в Белене, при награждаването на военнослужещите, оказали помощ на населението от област Плевен, при ликвидиране на последствията от снегонавяванията в периода 26-28 февруари.
 
За проявен професионализъм и високо чувство на отговорност при изпълнението на задачите днес, 30 март, в Белене министър Каракачанов отличи командирът на инженерната рота за бойна поддръжка капитан Йордан Йорданов с награден знак „За вярна ... още
30.03.2018
Днес, 30.03.2018г., във военно формирование 22790-Горна Оряховица се проведе тържествен ритуал по повод 83 години от неговото създаване, по време на който командирът на ротата за ЯХБЗ и Е капитан Йордан Николов поздрави личния състав за професионалното и отговорно отношение към поставените задачи и награди отличилите се военнослужещи.
След завършване  на  официалната част на динамичен дисплей  бяха показани стрелба с лек пехотен огнемет (ЛПО-50), устройване на димна завеса с Дм-11, действие на отделението като пост за наблюдение, радиационно и химическо разузнаване, действие на отделението за специална обработка.
На статичния дисплей присъстващите се запознаха с  прибори  за радиационно и химическо разузнаване, специална техника  за химическо разузнаване, машини за специална обработка на техника и дегазация на местност, технически средства за ЯХБЗ, средства за защита на кожата и дихателните органи, въоръжение и средства за балистична защита ... още
28.03.2018
На 28 март 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе домакин на шампионат по дуелна и щафетна стрелба между десет формирования от състава на Сухопътните войски, който се проведе на Учебен център „Анево”.
Командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов откри турнира, като приветства отборите и им пожела „съревнованието да премине в спортсменски дух при спазване на правилата за безопасност и победа за най-добрите“.
Председател на комисията бе полковник Цветко Червенков – началник на отдел „Подготовка на войските” в командването на Сухопътни войски.
След оспорвана борба между отборите най-високи резултати в щафетната стрелба със 7,62 мм АК показа отборът на военно формирование 22220  - Сливен, военно формирование 34750 - Карлово завоюва ІІ-рото място, а на ІІІ-то място се класира тимът на военно формирование 24620 - Свобода.
В дуелната стрелба със 7,62 мм АК победител е отборът на ... още
28.03.2018
Полева подготовка на отделенията за радиационно и химическо разузнаване  на  2 Тунджанска механизирана бригада се провежда на приказармения полигон на военно формирование 44200  от 26 до 30 март 2018 г. в гарнизон Стара Загора.     
В нея участват военнослужещи специалисти по ЯХБЗ от военните формирования на бригадата в гр. Стара Загора, Ямбол и Плевен.
Подготовката се провежда с цел усъвършенстване на практическите навици и умения за водене на земно радиационно и химическо разузнаване, вземане на проби и идентификация на радиологични и химически агенти.  Формированията се подготвят да действат практически при възникване на ядрена, химическа и биологическа обстановка на територията на Република България.
27.03.2018
           В Стара Загора с тържествен военен ритуал и заупокойна литургия, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан, бяха отбелязани 105 години от Одринската епопея и Денят на Тракия – 26 март.           Общоградското честване започна пред паметника „Одринска епопея” в парк „Тракия”. В ритуала участваха военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада,  а  организатори на честването бяха община Стара Загора, 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Тракийското дружество ”Одринска епопея”.
           Венци и цветя в памет на героите поднесоха зам-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител  Гергана Микова, представители на местната власт, ученици от Основно училище „Св. Никола” и десетки родолюбиви ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени