На тридневно  официално посещение в Република България е началникът на Главния Щаб на Сухопътните войски на Република Гърция, генерал-лейтенант Георгиос Костидис.
Целта на посещението е да бъдат обсъдени въпроси, свързани с участието на Сухопътните войски на Република Гърция и Република България в инициативи на НАТО, възможностите за съвместна подготовка на формирования от Сухопътните войски на двете страни, както и състоянието и перспективите за развитие на бъдещи съвместни дейности.
По време на визитата си генерал-лейтенант Георгиос Костидис проведе срещи с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, с командира на Сухопътните войски генерал–майор Деян Дешков и ще посети формирование от състава на Сухопътните войски.
Снимики: Вилхелм Йоцов 
       Имам удоволствието от името на Ръководството на Сухопътните войски и лично от свое име да поздравя най-сърдечно вас – юристите от Сухопътните войски по случай Деня на Конституцията и професионален празник на юристите - 16-ти април!
          В празничния ден, искам да изразя моето най-искрено уважение към вас. Благодаря ви за професионализма и отговорността, с които практикувате вашата професия и успешно реализирате визията за развитие на войските със задачите ви по тяхното правно осигуряване.
          Пожелавам ви здраве, лично щастие и нови професионални успехи във вашия съзидателен труд!  
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 
На 15 април с членовете от клуб „Приятели на армията“ се проведоха стрелби на УЦ „Анево” на 61-ва Стрямска механизирана бригада, съгласно „Плана за съвместна дейност през учебната 2023/2024 г.”. Ученици от средните училища: СУ „Васил Левски” и ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски” - град Карлово, ПГ „Владимир Заимов” и СУ „Иван Вазов” - град Сопот, СУ„Христо Смирненски” и ПГ „Златю Бояджиев” - град Брезово и ПГ „Христо Смирненски” - град Хисаря, под ръководството на главните сержанти от район Карлово, участваха в провеждането на занятие по огнева подготовка при стриктно спазване на усвоените мерки за безопасност и прилагане на придобитите знания относно материалната част на стрелковото оръжие.
Средношколците от клуб „Приятели на армията“ демонстрираха завидни умения и проявиха висока мотивация и ентусиазъм по време на провеждане на занятието.
Денят на бронетанкови войски – 15-ти април беше отбелязан в град София с ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на танкиста”, в който взеха участие военнослужещи от военно формирование 42600 – Мусачево и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.
Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков прие строя на почетния караул и поздрави военнослужещите по случай празника.  „Духът на нашите танкисти, въпреки че са малко, е висок. Правят всичко, което се изисква от тях и то качествено. Ние сме напълно убедени, че танковите  войски имат своето значение, което днес не е спаднало дори и минимално“ – заяви генерал – майор Дешков.
Военнослужещи поднесоха венци на паметните плочи в София, на които са изписани имената на 227 воини от Бронираната дружина, загинали през Втората световна война, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътни войски, ... още
На 14 април, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 10 - ти механизиран батальон – Враца, от състава на 3-то бригадно командване, с ръководител капитан Петър Петров, разузна и унищожи силно корозирала ръчна граната, открита в село Копиловци, област Монтана.
Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени