12.07.2017
В периода 10-20 юли 2017 г. на учебен полигон „Корен” се провежда тактическото учение с бойна стрелба „PEASE SENTINEL - 17”, което е част от многонационалното учение с висока видимост „SABER GUARDIAN - 17”.  
Директор на учението е полковник Деян Дешков Дешков – заместник-командир на 61-ва механизирана бригада – Карлово.
В него вземат участие над 1000 военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада - Карлово,  формирования от армията на САЩ, пехотен взвод от Сухопътните войски на Република Сърбия, както и над 50 единици бойни техника, над 150 единици транспортна и специална техника и 2 бойни вертолета АН-64 „Апачи”.
 Основен обучаем състав от Сухопътните войски на България е 3-ти механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада. Като допълнителен обучаем състав участват и част от логистичния батальон на бригадата и една артилерийска батарея от състава на самоходния артилерийски ... още
10.07.2017
На 09.07.2017 г. в центъра на китното подбалканско градче Сопот, родното място на големия и славен род Вазови, беше отбелязана 167-годишнината от рождението на един от тях, поел по пътя на перото и посветил живота си на създаването на едни от най-стойностните произведения в българската литература - нейния патриарх Иван Вазов. В тържествения ритуал взеха участие военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада.
Да почетат паметта и делото на народния поет бяха дошли Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, Румен Димитров – заместник-министър на културата, Мариана Кацарова – председател на Общински съвет – Сопот, народни представители от 44-то Народно събрание, жители и гости на общината от цялата страна.
Кметът на Община Сопот Деян Дойнов поздрави всички жители и гости по повод годишнината от рождението на един от най-великите синове на България Иван Вазов, след което обяви решението на комисията за определяне на ... още
10.07.2017
От 30 юни до 07 юли 2017 г. петима военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и 101–ви Алпийски батальон – Смолян взеха участие в тактико-техническото учение в планинска местност „5 Torri” (5–те Кули) в Република Италия.
Учението е ежегодно и се провежда в местността Алта Вал Бадиа, в близост до Пасо Фалцарего. Нарича се „5–те Кули”, защото всички занятия (катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер) са на мястото, известно като 5-те кули. Мястото предлага отлични условия за тренировка и провеждане на занятия по специална алпийска подготовка, като за целта има оборудвани учебни места и 14 маршрута за катерене с дължина от 30 до 120 м. на 2255 метра надморска височина.
През тази година в учението взеха участие представители на 14 страни и военнослужещи от центъра на НАТО за подготовка и усъвършенстване на воденето на бойни действия в ... още
07.07.2017
На  06.07.2017 г.  членовете на клуб „Родолюбие” от Средно училище „Св.Св.Кирил и Методий”- Две могили, област Русе, посетиха военно формирование 32420 – Русе.  Военнослужещи, под ръководството на капитан Васил Славчев, представиха формированието, техниката, техническите средства и пособията, с които се изпълняват поставените задачи на военното формирование. 
За пета, поредна, година Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе организира в летните месеци едноседмични занимания с деца от прогимназиалния курс, в който основна насока имат запознаването и популяризирането дейността на органите и службите за защита на населението от бедствия и аварии, охраната на националната граница, функциите, целите и задачите на военните формирование от БА. През тази година проектът е реализиран с участници от град Две могили област Русе и в заниманията на клуб „Родолюбие” участват 20 деца, които са ... още
06.07.2017
Днес 06.07.2017 г. беше открит лагерния сбор на формированията от състава на Сухопътните войски, изведени на ЗП „Шабла”. Те ще участват в тактическото учение с бойни и съвместни експериментални стрелби „Шабла 17” и свързаното с него учение „Tobruq Legacy”, планирано да се проведе в рамките на международното учение „Saber Guardian”. Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов за началник на лагерния сбор е назначен полковник Тони Трифонов - началник на сектор „Подготовка на формированията за ПВО” на отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътните войски. Заповедта на началника на лагерния сбор беше прочетена пред целия личен състав.
На зенитния полигон са изведени над 300 военнослужещи личен състав и 80 единици бойна и обслужваща техника от формированията за ПВО на Сухопътните войски.
 На ЗП „Шабла” военнослужещите ще участват в ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени