НОВИНИ
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 616
Формированията от България, Австрия и Хърватия изпълняват своите задачи и надграждат елементите от тяхната подготовка.
 
Военнослужещите от трите нации, участващи в съвместната подготовка в тясно сътрудничество, отлична координация и взаимодействие изпълниха тактически задачи по отбрана, настъпление, десантиране по способа „Бързо въже“ и евакуация на ранен.
По време на статичния показ беше демонстрирано оборудване, екипировка и съоръжения, използвани от алпийците.
Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше официално посрещнат  в 101-ви алпийски полк. На последващият брифинг командирът на полка полковник Стефан Димов запозна официалните лица с темата, целите, задачите и организацията за провеждане на съвместната подготовка.
На събитието присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, областният управител на град Смолян Захари Сираков, представители на общинската и местната власт.
Министърът на отбраната Тодор ... още
Под ръководството на инструктори от Академията на МВР се проведе обучение на военнослужещи за инструктори по специална лична защита от състава на 2-ра и 61-ва механизирани бригади, 3-то и 5-то бригадни командвания, 55-ти инженерен полк, Центъра за подготовка на специалисти, 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е и 1-ви разузнавателен батальон.
Същото обучение под ръководство на инструктори от служба „Военна полиция“ преминаха военнослужещи от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, 3-то и 5-то бригадни командвания.
Това са първите от общо три модулни обучения, които военнослужещите ще преминат. Целта е след успешното им сертифициране, същите да провеждат подготовката във формированията от състава на Сухопътните войски.
За времето от 18 до 22 март на Учебни центрове „Марино поле“ и „Анево” на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, се проведе полева подготовка с бойни стрелби с всички разчети ЗУ 23-2 от батальоните и зенитно-ракетния дивизион на бригадата.
Подготовката беше ръководена от заместник-командира на зенитно-ракетния дивизион майор Ангел Чолаков и премина при отлична организация.
Целите бяха изпълнени напълно, като всички планирани учебни въпроси бяха отработени в пълен обем, благодарение на високата мотивация, много добра теоретична подготовка и практически умения на участващите военнослужещи.
На 21 март, 2-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора беше домакин на  Държавният военен шампионат по дуелна и щафетна стрелба със 7,62мм автомат „Калашников”.  
В шампионата взеха участие девет представителни отбори от Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка, НВУ „Васил Левски”, ВВВУ „Г. Бенковски” и Служба „Военна полиция”.
         В тържествена обстановка заместник командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада полковник Митко Балтов откри шампионата.
В дисциплината „дуелна стрелба” с първото място се поздравиха представителите на Съвместно командване на Специалните операции, на второ място се класира отборът на Сухопътните войски, а третата позиция зае НВУ „Васил Левски”.
В ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени