НОВИНИ
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 379
08.11.2017
Вчера, 07.11.2017 г., във Военна академия „Г.С. Раковски“ бе  представен том втори на „История на Сухопътните войски на България“. Създадена в съавторство на полк. о.з. доц. Д-р Станчо Станчев и доц. д-р Румен Николов в рамките на проекта „Историята на Сухопътните войски на България“, книгата предлага задълбочен прочит на значими исторически събития, белязали развитието на Сухопътните ни войски след Първата до края на Втората световни войни.
За летопис от подобен мащаб не е достатъчен само прецизен изследователски труд. „Важно е да съумеем да съхраним спомена за събитията от българската военна история“ - подчерта о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков, председател на „Асоциацията на Сухопътните войски в България“. Свое мнение сподели и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който заяви: „Благодаря на целия авторски колектив за продуктивния отдаден труд и ценен краен ... още
08.11.2017
На 19 ноември по традиция Сухопътните войски честват своя боен празник. През тази година той съвпада с отбелязването на 132-ата годишнина от Сръбско-българската война.
Днес,  8 ноември 2017 г., на учебен център „Сливница” - гр. Сливница, започва турнира по стрелба със стрелково оръжие за купата на командира на Сухопътните войски. Утре, 9 ноември, ще се проведе турнирът по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, представители на общонароден съюз „Бойна дружба“ и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България,  след който командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще се срещне с журналистите и ще отговори на техни въпроси.
На 14 ноември командването на Сухопътните войски ще проведе традиционния поход до Сливница и Гургулят. Ще бъдат посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско - българската война.
Празникът на Сухопътните войски ще бъде ... още
07.11.2017
Ученици от 9-ти клас от Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов” и Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Корольов”-Благоевград, проведоха вчера, 06.11.2017 г., военно обучение в Бригадното командване.  Лектор бе лейтенант Иван Петков, който запозна учениците с историята на Българската армия от Освобождението на България до наши дни и основните мисии на Сухопътните войски.
След лекциите учениците бяха нетърпеливи да разгледат оръжието, което е на въоръжение във формированието и да зададат въпроси за неговото устройство и технически характеристики.
06.11.2017
Дванадесет военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия вземат участие в командно-щабно учение за сертифициране на Щаба на силите на бойната група на ЕС „HELBROC”, „ТALOS-17”, което се провежда в околностите на гр. Килкис, Република Гърция. 
 Учението се явява заключителен етап от подготовката на Бойната група, в която Република България участва с механизирана рота и щабен елемент, за застъпване в дежурство през първото полугодие на 2018 г.
В учението, което ще продължи до 10.11.2017 г., участват военнослужещи от Гърция, България, Румъния, Кипър и Украйна, както и наблюдатели от Сърбия.
03.11.2017
На основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, вчера, 02.11.2017 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от военно формирование 54990- Враца, от състава на Бригадно командване-Благоевград, с ръководител капитан Калоян Методиев, разузна и унищожи силно корозирала осколъчна мина за 82-мм полева минохвъргачка, открита в таванско помещение на постройка в разсадник на Битово комунално стопанство в град Монтана.
Действията на военнослужещите продължиха 4 часа, от 13:00 до 17:00 часа.
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени