20.03.2018
Полево обучение и съвместно ротно тактическо учение с личния състав на механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC-BG” и пехотни формирования от Сухопътните войски на САЩ започна от 19 до 23.03.2018 г. на Учебен полигон „Ново село”.
Съставът на механизираната рота с участниците от българска страна в предстоящото учение е до 120 офицери, сержанти и войници от 42-ри механизиран батальон – Ямбол на Втора механизирана бригада, а от американска страна – командване и личен състав на 1-ви батальон от 18-ти пехотен полк от Първа пехотна дивизия от Сухопътните войски на САЩ.
В рамките на полевото обучение механизираната рота „HELBROC”, формирования за обозначаване действията на противостоящите сили и разузнавателен взвод на батальона, с въоръжение и снаряжение по щат, ще проведат тактико-строеви занятия и съвместно ротно тактическо учение, на тема „Действия на механизираната рота ... още
19.03.2018
Военнослужещи от 101-ви алпийски полк – Смолян участваха в най-голямото планинско учение на австрийската армия „CAPRICORN 2018“. То се състоя от 5 до 15 март 2018 г. в Хохфилцен, Австрия и в него участваха още военнослужещи от Белгия, Германия, Чехия, Полша, САЩ и Словения. Основна цел на учението бе планиране и провеждане на операции във високопланински условия – между 1500 до 3000 метра надморска височина при тежки зимни условия.
 
Българският взвод бе с ръководители - старши офицер на групата майор Боян Топузов и командир - лейтенант Николай Соколов. По време на всички етапи от учението „CAPRICORN 2018“ българските военнослужещи получаваха високи оценки за доброто си представяне от страната- домакин. Те показаха отличен опит и успешна работа в международна среда. По време на Деня за високопоставени гости и официалното закриване на учението „CAPRICORN 2018“ те получиха поздравление от началника на щаба на Сухопътните ... още
16.03.2018
Днес, 16.03.2018 г., от 12.00 ч.  на площад „Свобода” в стария център на град Смолян, с участието на Представителния оркестър на Сухопътните войски, 46 новоназначени военнослужещи от 101 алпийски полк тържествено положиха военна клетва. По думите на командира на алпийците полковник Димитър Кацаров след полагането на ритуала военнослужещите ще заминат на обучение в Плевен в Единния център за начална подготовка, което ще продължи 40 дни. След приключване на обучението и успешното полагане на изпити те ще станат военнослужещи на безсрочен договор и ще се влеят в редовете на полка, където ще започнат тренировки за придобиване на способности за специализирана подготовка.
На тържеството присъстваха заместник-областният управител на област Смолян Андриян Петров, ръководители на службите за национална сигурност,  представители на регионалния и общинския съюз на   офицерите и сержантите от запаса и резерва, военно-патриотични организации и ... още
15.03.2018
На основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов днес, 15.03.2018 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон- Враца от състава на Бригадното командване с ръководител старши лейтенант Петър Петров, разузна и унищожи силно корозирала ръчна осколъчна граната. Тя е открита от местен жител в късния следобед на 14.03.2018 г. в местността Субашин, на 2 км. от гр. Белоградчик. В продължение на 6 часа формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на открития невзривен боеприпас.
 
14.03.2018


На 13 и 14 март  в гарнизон Асеновград се проведoха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия,  105 години от овладяването на Одринската крепост и 90 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
Вчера,  13 март, командирът на полка  полковник Лъчезар Мишев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители от формированието. По-късно на строевия плац се проведе ритуал „Полагане на военна клетва” с новоназначените войници. Пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от името на кмета на община Асеновград, председателя на общински съвет и от командването и личния състав на полка. Венци и цветя бяха поднесени и от общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, а така също и от представители на бизнеса ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени