24.03.2017
Днес, 24.03.2017 г., във военно формирование 42600 – Мусачево се състоя тържествено полагане на военна клетва от 19 новоназначени войници.
 „Полагането на военна клетва е стара воинска традиция, която се помни цял живот. Тя е онзи миг, споменът за който остава завинаги в сърцето ни и с годините не само че не избледнява, но и ни напомня за дълга, който сме поели, целувайки бойното знаме и изричайки заветните слова „Заклех се!” - каза в приветственото си слово командирът на батальона за ЯХБЗ и Е подполковник Анатолий Димитров. И продължи с думите: Убеден съм, че  днес, изправени пред бойното знаме, добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет”.
Пред своите близки, приятели и командири, изпълнени с вълнение момичетата и момчетата, приети в редиците на военно формирование 42600-Мусачево с гордост, поеха своя свещен обет, като обещаха, че никога и по никакъв повод няма ... още
24.03.2017
           С военен ритуал по полагане на венци пред паметника „Одринска епопея” в парк „Тракия” военнослужещите от военни формирования 24150 и 44200 от състава на 2 механизирана бригада честваха 104 години от Одринската епопея и Деня на Тракия  в град Стара Загора вчера, 23.03.2017 г.
Организатори на събитието са Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
На ритуала присъстваха Областният управител на област Стара Загора  Веска Шошева, Председателят на общински съвет Стара Загора Емил Христов, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, жители и гости на града.
26 март е приет за Ден на Тракия и е записан в българския културно-исторически календар. На този ден се чества ... още
23.03.2017
„Всички вие, воините от 32-ия български военен контингент, проявихте отговорност, мъжество и професионализъм, с които защитихте авторитета на Българската армия, и бяхте едни добри посланици на Република България в чужбина“. Това каза служебният министър на отбраната Стефан Янев днес, 23 март, в обръщението си към военнослужещите от 32-ия контингент, участвали в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Ритуалът по тържественото посрещане на българския военен контингент се проведе в град Стара Загора.
„В продължение на 180 дни вие изпълнихте задачи по патрулиране, охрана, оказване съдействие, обучение и тренировка на подразделения от афганистанската армия; задачи, свързани с осъществяване на мисията на НАТО в Кабул, подпомагане на щаба със специалните умения, които притежавате в съответните професионални направления“, заяви министър Стефан Янев. 
Министър Стефан Янев отбеляза, че с професионалната си работа българските ... още
23.03.2017
Днес, 23 март 2017 ч., 26 новоприети военнослужещи във военно формирование 52740 - Хасково положиха военна клетва. Ритуалът се проведе на строевия плац на формированието. Заместник-командирът на батальона майор Пламен Кирилов прие строя от командващия клетвата старши лейтенант Георги Величков. В ритуала участва духовият оркестър към Община Хасково с диригент Петър Грънчаров.
Новите войници дадоха тържествено обещание за вярност към народа и Родината. Техните близки и роднини с вълнение наблюдаваха как всеки един изрече заветните думи ‘Заклех се!’.
Майор Пламен Кирилов произнесе слово, в което пожела на новоприетите воини упоритост, достойнство и чест в изпълнението на службата. „Бъдете верни на думите, които ще изречете!” – призова той.
23.03.2017
От 20 до 24 март 2017 г. в гарнизон Стара Загора се провежда полева подготовка на отделенията за радиационно и химическо разузнаване във      2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Участват военнослужещи от  военни формирования 44200, 54140 и 48430 от гр. Стара Загора, военно формирование 52740 – гр. Хасково, военно формирование 52590 – гр. Ямбол и военно формирование 38220 – гр. Плевен.
Подготовката се провежда с цел усъвършенстване на практическите навици и действия на формированията при възникване на ядрена, химическа и биологическа обстановка на територията на Република България, в резултат на ядрени, химически и биологически опасни аварии, терористични актове с използване на ядрени, химически и биологически  агенти и използване на оръжия за масово унищожение.
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени