27.10.2017


Военнослужещи от състава на военно формирование 54 990- Враца, вчера 26 октомври, взеха участие  в честванията, посветени на празника на град  Видин.
Пред паметника, издигнат в чест на всички офицери, подофицери и войници, загинали във войните за национално обединение, военнослужещите  участваха в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност.
Кметът на общината Огнян Ценков произнесе приветствено слово, в което подчерта ключовата роля на град Видин в борбите за национално единение и изтъкна героизма и жертвоготовността на всички от Видинския край, участвали в тези борби и на славния Трети пехотен Бдински полк.
Кулминацията на честванията бе тържествена проверка (заря), в която участваха представителни роти от формированието във Враца, а командващ бе капитан Мирослав Петров.
Празничните изяви бяха уважени от представители на държавното и местното управление, ученици, граждани и гости на града.
 
26.10.2017
Днес, 26.10.2017 г., в с. Телиш, пред Черния паметник, се проведе тържествена церемония по повод 140 години от кръвопролитните битки край село Телиш за освобождаването на Плевен в Руско - турската Освободителна война 1877/1878 г., в която взеха участие военнослужещи от гарнизон Плевен.
Годишнината от тези сражения беше почетена с панихида в памет на загиналите воини. Началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев и представително подразделение, отдадоха военни почести и поднесоха венци.
В своето слово Нели Дакова – кмет на с. Телиш, припомни на присъстващите събитията от кръвопролитните битки за освобождаването на селото. Продължителните бойни действия за овладяването му са едни от най-значителните в хода на сблъсъка на двете империи. Те са психологическият прелом, решил по-нататъшния ход и изход на войната. Плевенските сражения достигат своя апогей на 10 декември 1877 година.
На ритуала присъстваха още представители на Областната и Общинската ... още
26.10.2017
Днес, 26 октомври, военнослужещи от Център за подготовка на специалисти  взеха участие в  тържественото честване на празника на Сливен – Димитровден. Той започна на площада на  легендарния войвода Хаджи Димитър с  ритуал по издигане на  националното знаме.
 Кметът на Сливен Стефан Радев в своето приветствие припомни приноса на бележити  сливналии към  националната ни история, значимостта на  града в съвременното битие на родината. Негово Високопреосвещенство Сливенският  Митрополит Йоаникий в съслужение с духовници от катедралния храм  отслужи благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен.
          В знак на благодарност и признателност към  саможертвата на поборниците и възрожденците  от града военнослужещите взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на  Хаджи Димитър.  В израз на признателност ... още
24.10.2017
Днес, 24.10.2017 г., военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград,  взеха участие в тържествените чествания, посветени на 105 години от освобождението на Разлог от турско робство.
Тържествата започнаха на площада пред сградата на Общинската администрация, където бе построен почетен караул от личния състав на Бригадното командване. Началникът на почетния караул капитан Димитър Димитров рапортува на командира полковник Красимир Кръстев, който поздрави военнослужещите по случай празника, след което последва ритуал по издигане на националното знаме.
В знак на преклонение пред подвига и признателност към саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, независима и обединена България, военнослужещите взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Венци и цветя бяха положени от името на кмета на община Разлог Красимир Герчев, Общинския съвет- Разлог, Негово Високопреосвещенство Неврокопския ... още
24.10.2017


На 20.10.2017 г., военнослужещи от състава на Бригадното командване - Благоевград взеха участие в тържествените чествания, посветени на 105 години от Освобождението на Свети Врач (сега Сандански).
Пред паметника на генерал Георги Тодоров в парка „Свети Врач”, военнослужещите от Бригадното командване взеха участие в ритуал по издигане на националното знаме. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на Отечеството.
В знак на преклонение пред подвига и признателност към саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, независима и обединена България, военнослужещите участваха в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на генерал Тодоров. Венци и цветя бяха положени от името на кмета на община Сандански Кирил Котев, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Областния управител Бисер Михайлов и от командира на ... още
Copyright © 2017 Сухопътни войски. Всички права запазени