26.04.2018
„В навечерието сме на един от най-хубавите празници – Денят на Свети Георги Победоносец и бих искал да благодаря на целият личен състав на Сухопътните войски за усилията, които полагате за да си свършим добре работата. За това, че правим най – доброто с това, с което разполагаме – каза в своето обръщение командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов по време на тържественото събрание по случай 6 май, което се проведе днес, 26 април 2018 г., в командването на Сухопътните войски.
За постигнати високи резултати в служебната дейност, показани личностни и професионални качества, проявено усърдие и трудолюбие  генерал-майор Попов награди с „Обявяване на благодарност” командирите на пряко подчинение на командването на Сухопътните войски. Командирът награди с предметни награди  26 военнослужещи и цивилни служители.
Тържественото събрание завърши с прожекция на филма “Празникът. Измерението на смелостта“ ... още
25.04.2018
Вчера, 24.04.2018 г., в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, се проведоха занятия с ученици от 9 и 10 клас на Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков”. Обучението има за цел да ги запознае със задълженията на гражданите по отбраната на страната.
Занятията се организират и осъществяват по план-график от Военно окръжие-Сливен и Центъра за подготовка на специалисти.
Освен изнесените лекции, интересът на учениците беше ангажиран и с показ на техника и въоръжение, тренажор, посещение в музея на ЦПС и обиколка сред разположената на открито експозиция на бронирана техника.
 
20.04.2018
42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, отвори врати за приятелите си  днес, 19.04.2018 г., във войскови район Кабиле в Ямбол. Инициативата, посветена на 19 април – датата на създаването на батальона, започна с тържествен ритуал, демонстрация на тактически действия, както и демонстрация на специализиран ръкопашен бой, след което продължи с показ на въоръжение и техника и завърши със състезания.
„Годините назад ни вдъхновяват, но също така ни задължават като съвременни „пазители” на Родината да следваме пътя на себеотдаденост, начертан от нашите предшественици.” – изтъкна пред присъстващите командирът на батальона подполковник Ивайло Иванов. Той прие тържествения строй, като изказа  благодарност за проявеното уважение и за подкрепата на всички, за които „42 механизиран батальон – Ямбол е кауза, традиции, настояще и бъдеще”.  Беше прочетен и един от получените ... още
20.04.2018
От 10 до 20 април в 61 механизирана бригада се проведе първия специализиран начален курс по алпийска подготовка под ръководството на инструктори от Учебен център за високопланинска подготовка от 101 алпийски полк - Смолян.
В курса участваха общо 26 военнослужещи от формированията на бригадата. По предварително утвърдения от командването  на бригадата план, обучаемите преминаха теоретични занятия, след което последваха практически занятия в местност със скален планински терен и в района на бригадата на новоизградената стена за катерене.
Подготовката се проведе в три основни етапа:
През първия етап обучаемите  тренираха изграждане на полиспасти и установки за изтегляне и преместване на хора, товари и боеприпаси в различни обстановки.
През втория етап се изучаваше реда за изготвянето и използването на импровизирана плетена носилка, с която е възможно да се транспортират пострадали при екстремни условия.
В третия, най-труден етап, ... още
19.04.2018
“Целите на подготовката на артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски по време на полевото обучение на полигон Корен са постигнати” – каза командирът на 4-ти артилерийски полк и началник на полевия лагер, полковник Лъчезар Мишев. „Демонстрира се синхронизация на действията на формирования от различни калибри, различна далекобойност и различна скорострелност на всички артилерийски формирования” добави още полковник Мишев.
За времето от 10 до 20.04.2018г., аpтилерийски формирования от състава на Сухопътните войски проведоха полево лагерно обучение на учебен полигон Корен. В обучението взеха участие 580 военнослужещи със 120 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Ямбол, Казанлък, Пловдив, Свобода и  Мусачево.
По време на лагерния сбор се проведе и тактическо учение с батальона за ремонт на въоръжение от състава на 110 логистичен полк - Пловдив, на което се изпълниха задачи по техническа ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени