Около 50 военнослужещи от военно формирование 52740 Хасково участваха в гасенето на пожара край Маджарово, който вече е овладян. Военнослужещите, ръководени от своя командир подполковник Николай Александров, бяха на терен през целия вчерашен ден (01.08.2016 г.) до късно вечерта. В село Бориславци работи и Кризисният щаб, свикан от Областния управител на Хасково Станислав Дечев. Привечер ситуацията се нормализира, няма застрашени населени места и хора.
Подполковник Александров сподели, че това е било едно от най-сложните участия в гасене на пожар, тъй като районът е бил неравен и трудно достъпен. По целия фронт на пожара е имало разположени групи от военнослужещи, служители на пожарната, горските стопанства и доброволци, които да следят ситуацията. На терен работи и тежка верижна машина от мини Марица Изток за проправяне просеки в гората.
Установено бе, че пожарът е предизвикан от човешка небрежност и за по-малко от едно денонощие огънят унищожи над 8 000 декара ... още
Вчера,  01 август 2016 г., в навечерието на честванията, отбелязващи 113 години от Илинденско-Преображенското въстание, по инициатива на Община Карлово военнослужещи от 61 мбр взеха участие в ритуал по откриване паметник на Петър Юруков на едноименната улица в гр. Карлово. Преклонението пред делото на родолюбиви българи от нашата история, какъвто е Петър Христов Юруков – български революционер и войвода, израснал с примера на Васил Левски и като него отдал своя живот, за да я има днес нашата мила родина България, е израз на признателност и патриотизъм.
Паметникът бе открит от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и г-н Светлозар Янков – общински съветник, съинициатор за изграждането на паметника. Командирът на 61 мбр бригаден генерал Груди Ангелов бе сред официалните гости на ритуала.
В прочувственото си слово за живота и делото на героя о.з. полк. д-р Петър Ненков - военен историк и публицист, се обърна към присъстващите с думите: „Ние сме ... още
139 години от боевете за Стара Загора бяха отбелязани с военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора” на 31.07.2016г. от личния състав на военни формирования 24150 и 48430.
На тържеството присъстваха заместник-областният управител на област Стара Загора Георги Драчев, председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова и много граждани.
         Слово по случай празника произнесе полковник Манол Манолов – началник-щаб на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, в което открои основните моменти от битката за Стара Загора и спасяването на Самарското знаме и изрази признателността на днешното поколение към българите и русите, отдали живота си в името на свободата на нашата Родина.
         На същия ден пред още четири паметника в град Стара Загора бяха поднесени венци от ... още
Още в петък, 29.07.2016 г., 28 души военнослужещи с 3 бр. техника от военно формирование 52590 – Ямбол се включиха в локализирането на горски пожари в землищата на селата Малко Шарково, Ситово, Мамарчево и Шарково, общ. Болярово, обл. Ямбол. Пожарът бе ликвидиран още същия ден.
Големият пожар в района на с. Светулка, край Ардино, също вече е потушен. Огнената стихия обхвана над 2000 декара борова гора. В потушаването му освен пожарникарите, двата военни хеликоптера сутринта на 30.07. със заповед на командира на Сухопътни войски се включиха 50 военнослужещи с 3 бр. техника от 101 Алпийски батальон.
Днес, 01.08., от 7 часа сутринта 53 военнослужещи с 5 бр. техника от в. ф. 52740 – Хасково се включиха в потушаването на разразилия се вчера пожар в землището на община Маджарово, обл. Хасково.
 „SABER GUARDIAN 2016” е многонационално военно учение с участието на около 2700 военнослужещи от 11 страни. То е част от съвместната тренировъчна програма  на Европейското командване на САЩ за подобряване на оперативната съвместимост между Румъния, Украйна, България, САЩ, страните-съюзниците от НАТО и други по програмата „Партньорство за мир”. Участниците от Румъния, България и Украйна са домакини на ротационен принцип.
Целите на това учение са изграждане на многонационални съвместни сили, партньорство чрез засилване на военните връзки, обмяна на професионален опит, както и подобряване на оперативната съвместимост между сухопътните войски на участващите страни.
Тази година учението се провежда в Центъра за подготовка на Сухопътните войски на Румъния „Чинку” от 25.07. до 07.08.2016 г. В рамките на многонационалната бригада в „Чинку”, Румъния военнослужещите изпълняват ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени