Днес 07.07.2016 г. успешно приключи Националната сертификация на Модула за „Активна охрана и отбрана на летище”, която се проведе в изключително тежка метеорологична обстановка и температурни амплитуди от 10 до 38.5 градуса, в периода от 05.07.2016 г. до 07.07.2016 г. на Учебен полигон Симитли.
Националната сертификация премина под формата на тактико-специално занятие с личния състав от военно формирование 26400 – Благоевград, с което завърши етапа на подготовката на модула за „Активна охрана и отбрана на летище”. В тактико-специалното учение взеха участие личният състав на военно формирование 26400 – Благоевград и специалисти от родовете войски от състава на военните формирования 52740 – Хасково, 24490 – Асеновград, 46690 – Пловдив и медицински екипи от ВМА.
Целта на тактико-специалното учение бе да се демонстрират способности за осигуряването на нормалното функциониране на летище и контрол в зоната за ... още
Днес, от 10.00 ч. на градският стадион в град Смолян се проведоха първите две срещи от финалният женски турнир от държавното първенство по футбол на малки врати за Българската армия.
Председателят на Националната военна спортна федерация о.з. генерал-лейтенант Стефан Василев и секретарят на община Смолян Момчил Глушков откриха турнира, който се провежда със съдействието на община Смолян и Национална военна спортна федерация.
101 Алпийски батальон указва съдействие за цялостната организация и провеждане на турнира. Днес на първата среща се наложи безапелационно с 6-0 отборът на ВСК ''Транс-логистик'' – Бургас над ВМСК ''Никола Вапцаров'' – Варна. Вторият мач бе в полза на ВУСК ''Васил Левски'' – Велико Търново с резултат 3-0 над отборът на ВСК ''Тракиец'' – Стара Загора.
Утре продължава спорът за първото място между отборите на Бургас и Велико Търново а Стара Загора и Варна ще се ... още
Днес, 6 юли,  завършва 10 дневния полеви лагер на 101 Алпийски батальон от Сухопътни войски. Занятията по време на лагера преминаха интензивно с голямо натоварване за личният състав. Проведоха се специализирани занятия по алпийска подготовка на скалите "Торлука" и "Беширов камък". Изпълнени бяха денонощни занятия по планински преход (до 30 км. на денонощие) в силна пресечена местност и оцеляване в планината. Проведоха се занятия за пеши патрул в планината, военна топография, военно-медицинска подготовка с техники за спасяване и нощни стрелби с алпийските роти.
Днес е деня за високопоставени гости на учението "Rapid trident-2016 г'' , в който участват и военнослужещи от 101 Алпийски батальон, а на 08.07.2016 г. се завръщат  участниците в алпийското учение ''Петте кули'' в Италия.
Вчера, 5 юли 2016 г. се проведе тържествена церемония по разформироване на рота HELBROC. На 1 юли бе преустановено 6-месечното дежурство носено от контингента на Българската армия, участвал в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC BG.
Ритуалът се състоя на строевия плац във военно формирование 52740 – Хасково. Прочетени бяха заповеди на командирите на Сухопътните войски и на военно формирование 52740 – Хасково за награждаване на военнослужещи.
Слово произнесе заместник-командирът на многонационалната бойна група на ЕС „HELBROC”, той и  национален командир на българския контингент полковник Тони Трифонов от отдел „Бойна подготовка на войските” в Командване на Сухопътните войски. Ритуалът завърши с преминаване на личния състав в тържствен марш.
Механизираната рота в състав от 120 военнослужещи бе от състава на в.ф. 52740 – Хасково.  Командир на ротата бе капитан Лидиян ... още
Съвместната многонационална подготовка „PLATINUM LION 16 – 4“ на „Черноморски ротационни сили 16.1” („BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1“) ще се проведе на полигон „Ново село” от 6 до 18 юли 2016 г. В нея ще участват военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада от Сухопътните войски на Българската армия, Морската пехота на САЩ и Въоръжените сили на Румъния, Сърбия и Словения.

В подготовката участват до 110 военнослужещи и до 29 единици бойна, транспортна и специална техника от състава на военните формирования 48 430 – Стара Загора, 52 590 – Ямбол и от щаба на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Военнослужещите ще се обучават в провеждането на операции в съвместна многонационална среда. Ще се проведат бойни стрелби с щатното стрелково оръжие на формированията, с въоръжение на партньорите от други нации, както и с артилерийска материална част. От българска страна ръководител е майор ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени