Започна получаването на новопридобитите надувни лодки RIB – 580C - 2 с извънбордов двигател „SEANOVA T15BMS” и допълнителното оборудване към тях от формированията на Сухопътни войски, имащи в състава си формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при наводнения /ФОППБ/.
След като надуваемите лодки бяха получени във военно формирование 28880 - Белене, с командир полковник Росен Арабаджиев, започна началното обучение на военнослужещите от ФОППБ за екплоатацията им.
Обучението с групите преминава в рамките на два дни от инструктори от Центъра за инженерни специалисти сержант Бисер Георгиев и ефрейтор Камен Петров и под ръководството на старши лейтенант Георги Георгиев от военно формирование 28880.
 Вчера, 16 август, започна обучението на първата група представители на ФОППБ. Военослужещите преминаха теоретична част, включваща устройство и технически ... още
От вчера,  15 август във военно формирование 32890 – Бургас започна лагерния сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски, който ще продължи до 26 август. В него участват военнослужещи от състава на военните формирования 28880- Белене, 44200 – Стара Загора и 54890 – Казанлък
Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания е лейтенант Димитър Маринов, които са от състава на 28880- Белене,
В хода на занятията военнослужещите ще отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение,  прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни ... още
На 14 август (неделя), на централният площад в село Широка лъка се проведе тържествена заря-проверка в памет на загиналите във войните за Националното обединение от Широка лъка. В зарята участваха представителни блокове от 101 Алпийски батальон от състава на Сухопътните войски и представителният духов оркестър на ВВС.
Строят бе приет от командира на 101 Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.
На ритуала присъстваха заместник-областният управител на област Смолян Андриан Петров,  заместник-кметът на община Смолян Венера Яръчкова и много гости. Провеждането на тържествена заря-проверка беше знаково събитие за село Широка лъка поради факта че там не се е провеждал такъв ритуал през изминалите 35 години.
 
Село Широка лъка е известно с това, че там е живял капитан Петко войвода и е роден министъра на войната генерал Калин Найденов.
 
На основание отправено искане от директора на ГД „ПБЗН” Главен комисар Николай Николов и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, от 06.00 ч. днес, 12.08., 35 военнослужещи с 3 бр. техника от състава на в.ф. 52590 - Ямбол се включиха в гасенето на възникнал горски пожар край село Драма, обл. Ямбол. Действията на военнослужещите се ръководят от лейтенант Илиян Рачев.
 
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и и.д. директор на дирекция „Социална политика” в  Министерството на отбраната Иво Антонов посетиха днес, 9 август, 55-ти инженерен полк и се срещнаха с личния състав.
От името на Министъра на отбраната Николай Ненчев, в тържествена обстановка, пред целия личен състав, генерал-майор Боцев награди командирът на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев с награден знак за вярна служба под знамената III степен за проявен висок професионализъм и създаване на отлична организация на дейността по безопасните условия на труд. 
 Със заповед на Министъра на отбраната, за проявен изключителен професионализъм, себеотрицание и високо чувство за отговорност при изпълнение на поставена задача, с парична награда бяха наградени военнослужещите - лейтенант Димитър Маринов,  редник 3-ти клас Георги Георгиев, ефрейтор 2-ри клас Николай Шопов, редник 3-ти клас Гюрсел Реджебов, редник 3-ти клас ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени