Днес, 13 септември 2016 г., личният състав на 55-ти инженерен полк с командир полковник Росен Арабаджиев тържествено отбеляза 138 години от създаването на Инженерни войски на Българската армия.
Празничните мероприятия започнаха в 11:00 часа с тържествено събрание и продължиха с празничен концерт на духовия оркестър и танцовия състав на формированието.
За показани високи резултати в ежедневната професионална дейност, със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски, бяха наградени с предметни награди и грамоти военнослужещи от състава на полка.
Наградите връчиха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, като благодариха на личния състав за положените усилия, проявените умения и отговорност в изпълнение на нелеките задачи по трите мисии на Българската армия. „Вашият професионализъм, който се вижда във всички мисии и ... още
 Днес, 12.09.2016 г., от 10.00 ч. на площада пред храм  „Св. Висарион Смолянски” в град Смолян се проведе тържествена церемония по официалното изпращане на екипа от съветници и групата за непосредствена охрана от 101-ви Алпийски батальон за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан.
Тържествен водосвет за здраве отслужи негово Високопреподобие архимандрит Висарион и съсловие. Командирът на  101-ви Алпийски батальон от Сухопътни войски подполковник Димитър Кацаров прие почетният строй и връчи сертификат за участие на подполковник Тодор Тодоров – командир на екипа от съветници.          
В церемонията участва духовият оркестър на община Смолян. Присъстваха още заместник-областните управители Андриан Петров и Тодор Бозуков, заместник-кметът на град Смолян Марин Захариев, началникът на военно окръжие-Пловдив полковник Стефан Карагегов, областният директор на МВР ст.комисар Николай ... още
Вчера, 11.09.2016 г., в разградското село Осенец, министърът на отбраната Николай Ненчев бе  посрещнат от началника на гарнизон Шумен полковник Емил Симеонов и почетен караул в състав две роти.
Той присъства на поклонение и панихида за загиналите във войните жители от разградското село Осенец пред военния паметник в селото. Проявата, организирана от инициативен комитет и община Разград, бе по повод 100-годишнината от превземането на Тутраканската крепост и епичните битки на Добруджанския фронт.
В тържествения ритуал по поднасяне на венци  и цветя  участваха още народният представител Михаил Тодоров, областният управител Манол Кившанов, кметът на община Разград д-р Валентин Василев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната д-р Валерия Кардашевска,  военнослужещи от военни формирования 34200, 54 060 от състава на Сухопътните войски, курсанти от факултет „А,ПВО и КИС“, Представителният духов оркестър на Военноморските ... още
Днес, 10.09.2016 г., от 11 часа в град Плевен, пред Костницата на Панорама „Плевенска епопея 1877 г." се проведе тържествената церемония по повод 139 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождаването на Плевен в Руско - турската освободителна война 1877/1878г.
В този щурм, започнал на 11 септември, императорската руска армия, българското Опълчение и съюзническата армия загубиха над 18 000 български опълченци и войници. Затова мястото на сраженията получава и печалното име „Мъртвата долина". Паметта на хилядите загинали руски, румънски, финландски, молдовски, воини от Закавказието се пази от 140-те паметника, издигнати в Плевен и околностите в тяхна чест.
Паметната годишнина от най-кръвопролитния Трети щурм за Плевен беше почетена с панихида в памет на загиналите воини.
В своето слово директорът на Военноисторическия музей доц. д-р Милко Аспарухов припомни ... още
Вчера, 09.09.2016 г., на полигон Орфоло, Грузия, се проведе батальонното тактическо учение с бойна стрелба, което се явява завършващ етап на международното учение „Agile Spirit-16”.  
То започна с действия на специалните сили от България и Грузия по метода „Бързо въже” с овладяване на сграда, извършване на рейд, унищожаване на цел с особена важност  и оттегляне в безопасен район. Впоследствие многонационалният механизиран батальон овладя обект чрез настъпление от движение. В хода на боя маневрените формирования, принудени да заемат рубеж за отбрана, успешно отразиха контраатаката на противника и се оттеглиха в зона за съсредоточение за попълване с боеприпаси и ГСМ.
         На учението присъства президентът на Република Грузия Георги Маргелашвили, министърът на обраната, началникът на Генералния Щаб на Грузинската армия и други официални лица.
         ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени