Военни аташета, акредитирани у нас, бяха на посещение на 29.09.2016 г, във военно формирование 28610 - София. Визитата е в съответствие с „Плана за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Р България през 2016 г.”
Заместник-командирът на батальона майор Валери Витанов изнесе пред присъстващите брифинг с презентация, на който запозна аташетата с мисията и задачите, които изпълнява батальонът.
Гостите присъстваха и на тактическа демонстрация от представители на рота CIMIC на тема “CIMIC дейности в зоната на операциите“, след което се запознаха с образци въоръжение и техника, с които е окомплектован батальонът.
На 30 септември 2016 г. в гр. Карлово и на 7 септември в гр. Казанлък личният състав на 61-ва механизирана бригада в тържествена обстановка ще отбележи 24-ата годишнина от създаването на формированието.
На 30 септември ученици, граждани и гости на града ще могат да присъстват на Деня на отворени врати от 9.00 до 12.00 ч. в района на бригадата, след което от 11.00 ч. в Народно читалище „Васил Левски”-1861 г.” ще се състои тържествено събрание-концерт с награждаване на военнослужещи и цивилни служители. В 13.00 ч. в района на бригадата ще се отслужи Панахида в памет на героите и полагане на венци и цветя пред „Паметника на загиналите воини във войните”.
Празничния ден ще завърши с шоу-спектакъл на Военен духов оркестър и прожекция на филм за 61 Стрямска механизирана бригада на площад „20-ти юли” от 18.30 ч.
Празничните изяви ще продължат и на 7 октомври 2016 г. в гарнизон Казанлък.
На гарнизонен учебен център ... още
В изпълнение на Плана за двустранно военно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Румъния за 2016 г. от  28 до 30 септември 2016 г. командирът на Сухопътните войски на БА генерал-майор Андрей  Боцев е на официално посещение в Румъния.
Целта на визитата е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни, както и да бъдат дискутирани въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, в международни учения, обучения и тренировки, а също така и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
100-годишнината от битките при Каймакчалан беше отбелязана в Сливен вчера, 27 септември 2016 г. Организатори на събитието бяха Община Сливен, военно формирование 22220, Регионално управление на образованието - Сливен и Регионален исторически музей - Сливен.
В 18:30 ч. от площад „Хаджи Димитър” започна  и премина по булевард „Цар Освободител” факелно шествие, водено от Военния духов оркестър на в.ф. 22220 с диригент капитан Калин Гемеджиев. В него участваха  ученици от сливенски училища и граждани. Шествието достигна  до паметника на 7-ми конен полк "Орлето", където се състоя общоградско поклонение и ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на българските воини-участници в каймакчаланските боеве. Военна почест отдадоха военнослужещите от военно формирование 22220, с командир полковник Любомир Вачев.  
В словото си  кметът  на Сливен Стефан Радев изтъкна: „Изминали са сто години от битката на връх ... още
Днес, 26.09.2016 г., на основание отправено искане на заместник- главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, формированието за овладяване и/или преодоляване на бедствия от състава на военно формирование 26 400-Благоевград, с ръководител капитан Борислав Войнов, разузна и унищожи силно корозирал 45-мм, стрелян, артилерийски снаряд, без видима маркировка, открит в гробищния парк на град Якоруда, област Благоевград.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени