На 21 август 2016 г. 30 военнослужещи и 3 единици техника от военно формирование 52740 Хасково, от състава на Втора механизирана бригада се включиха в гасенето на пожар обхванал периметър от 50 хиляди декара между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово, област Хасково. Унищожени са гори, храсти, пасища, бадемови насаждения и лозя. Военнослужещите ръководени от командира на военното формирование подполковник Николай Александров тръгнаха рано сутринта и действаха на терен повече от 12 часа.
С обединените усилия на пожарникари, полицаи, горски, военнослужещи и доброволци огънят не бе допуснат да влезе в населените места. В гасенето се включи хеликоптер МИ 17 от авиобаза Крумово и високопроходима верижна техника от Мини Марица Изток. Пряката опасност за село Изворово вече е отминал, пожарът е стихнал, но не е потушен все още.  През цялата нощ противопожарните екипи дежурят на фронт от 4 км. В момента целият терен се обхожда.
Въпреки временното стихване, всички 200 човека ... още
Днес,  19.08.2016 г. се състоя тържествена церемония по приемане и сдаване на длъжността „Командир на военно формирование 24620”,  на която подполковник Минчо Минев прие официално командването от подполковник Добромир Дамаков. На церемонията присъства комисия от Командването на Сухопътните войски с председател полковник Станимир Стоев.
Пред личния състав на формированието полковник Стоев благодари на подполковник Дамаков за отличното ръководство и управление и изрази своите очаквания към новия командир подполковник  Минев да продължи успешното изпълнение на задачите, поставени пред батальона в интерес на развитието на Сухопътни войски  и на Българската армия.
Церемонията приключи с ритуално предаване на бойното знаме и  инспекторско изпитване на личния състав.
Гости бяха и Кичка Петкова - кмет  на община Чирпан, началникът на  РУ ”Полиция”, управители на банки и председателите на военно патриотичните съюзи ... още
На 17.08.2016 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от военно формирование 44220 - Пловдив от Сухопътните войски с ръководител капитан Йордан Йорданов извърши разузнаване и унищожаване на 1 бр. 122 мм мина от минохвъргачка, открита от органите на МВР в местността  „Куруджу”, землището на с. Горно Изворово, общ. Казанлък.
            Започна получаването на новопридобитите надувни лодки RIB – 580C - 2 с извънбордов двигател „SEANOVA T15BMS” и допълнителното оборудване към тях от формированията на Сухопътни войски, имащи в състава си формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при наводнения /ФОППБ/.
След като надуваемите лодки бяха получени във военно формирование 28880 - Белене, с командир полковник Росен Арабаджиев, започна началното обучение на военнослужещите от ФОППБ за екплоатацията им.
Обучението с групите преминава в рамките на два дни от инструктори от Центъра за инженерни специалисти сержант Бисер Георгиев и ефрейтор Камен Петров и под ръководството на старши лейтенант Георги Георгиев от военно формирование 28880.
 Вчера, 16 август, започна обучението на първата група представители на ФОППБ. Военослужещите преминаха теоретична част, включваща устройство и технически ... още
От вчера,  15 август във военно формирование 32890 – Бургас започна лагерния сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски, който ще продължи до 26 август. В него участват военнослужещи от състава на военните формирования 28880- Белене, 44200 – Стара Загора и 54890 – Казанлък
Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания е лейтенант Димитър Маринов, които са от състава на 28880- Белене,
В хода на занятията военнослужещите ще отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение,  прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени