В изпълнение на Програмата за двустранно военно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Република Украйна за 2016 г. в периода 12 – 15 юли 2016 г. е планирано официално посещение на командира на Сухопътните войски на БА генерал-майор Андрей Боцев в Украйна.
Целта на посещението е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни,  да бъдат дискутирани въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, в международни учения, обучения и тренировки, както и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
В състава на делегацията от българска страна са включени още бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на военно формирование 24150 – Стара Загора, полковник Юри Цонев – началник на сектор „Военни контакти” в канцеларията на командира на Сухопътните войски и подполковник ... още
Вчера, 10 юли 2016 г., на полигон „Ново село“ започна многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 16-4" на „Черноморски ротационни сили 16.1” ("BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1). В нея участват военнослужещи от Българската армия, Морската пехота на САЩ, Въоръжените сили на Великобритания, Румъния, Сърбия, Словения, Молдова и Гърция.
 
За Словения, Гърция и Молдова това е първото участие в съвместната подготовка. Словения участва с планински пехотен взвод, Гърция с екипаж и хеликоптер за медицинска евакуация, а Молдова – с военни наблюдатели.
 
Подготовката ще продължи до 16 юли 2016 г. Тя беше предшествана от петдневни курсове за българските и американските участници, включващи занятия по основи на настъпателния и отбранителния бой, извикване на огнева поддръжка от съюзни формирования, военно-медицинска подготовка и усвояване на въоръжението и техниката на участващите формирования от други ... още
От 05 до 07 юли 2016 г., в рамките на планирано авиационно учение “Balkan Spartans”, формирования от 68 бригада „Специални сили” проведоха учебно-тренировъчни парашутни скокове от различна височина, с различен тип парашути. Скоковете бяха изпълнени в района на летище Чешнегирово от височина от 400 до 3000 метра от самолети C27J “Spartan” от ВВС на България, Румъния и Италия.
Бяха отработени различни задачи, свързани със спецификата на изпълнение на парашутни скокове – приземяване на ограничена площадка, управление на парашутните системи на въоръжение в бригадата при прости и сложни метеорологични условия, управление на тялото на парашутиста при свободно падане.
Бяха изпълнени общо 301 парашутни скока, от които 212 с принудително отваряне на раницата на парашута (static line) и 89 с ръчно разтваряне на раницата на парашута след свободно падане (free fall).
Отработваха се и различни елементи от мисиите на Силите за специални ... още
Днес 07.07.2016 г. успешно приключи Националната сертификация на Модула за „Активна охрана и отбрана на летище”, която се проведе в изключително тежка метеорологична обстановка и температурни амплитуди от 10 до 38.5 градуса, в периода от 05.07.2016 г. до 07.07.2016 г. на Учебен полигон Симитли.
Националната сертификация премина под формата на тактико-специално занятие с личния състав от военно формирование 26400 – Благоевград, с което завърши етапа на подготовката на модула за „Активна охрана и отбрана на летище”. В тактико-специалното учение взеха участие личният състав на военно формирование 26400 – Благоевград и специалисти от родовете войски от състава на военните формирования 52740 – Хасково, 24490 – Асеновград, 46690 – Пловдив и медицински екипи от ВМА.
Целта на тактико-специалното учение бе да се демонстрират способности за осигуряването на нормалното функциониране на летище и контрол в зоната за ... още
Днес, от 10.00 ч. на градският стадион в град Смолян се проведоха първите две срещи от финалният женски турнир от държавното първенство по футбол на малки врати за Българската армия.
Председателят на Националната военна спортна федерация о.з. генерал-лейтенант Стефан Василев и секретарят на община Смолян Момчил Глушков откриха турнира, който се провежда със съдействието на община Смолян и Национална военна спортна федерация.
101 Алпийски батальон указва съдействие за цялостната организация и провеждане на турнира. Днес на първата среща се наложи безапелационно с 6-0 отборът на ВСК ''Транс-логистик'' – Бургас над ВМСК ''Никола Вапцаров'' – Варна. Вторият мач бе в полза на ВУСК ''Васил Левски'' – Велико Търново с резултат 3-0 над отборът на ВСК ''Тракиец'' – Стара Загора.
Утре продължава спорът за първото място между отборите на Бургас и Велико Търново а Стара Загора и Варна ще се ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени