На 19 ноември по традиция Сухопътните войски ще честват своя боен празник. През тази година той съвпада с отбелязването на 131-ата годишнина от Сръбско-българската война.
На 2 и 3 ноември 2016 г. на учебен център „Люляк” - гр. Стара Загора ще се проведат турнир по стрелба със стрелково оръжие за купата на командира на Сухопътните войски и турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, представители на общонароден съюз „Бойна дружба“ и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България.
На 8 и 9 ноември е турнирът по тенис „Генерал-майор Нейко Ненов”.
На 15 ноември командването на Сухопътните войски ще проведе традиционния поход до Сливница и Гургулят. Ще бъдат посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско - българската война.
Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан на 17 ноември 2016 г. с „Ден на отворени врати с показ на въоръжение и ... още
Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и днес, 01.11.2016 г., се включиха в издирването на изчезналия турист в Калоферския балкан.
Около 300 военнослужещи с техника и безпилотен летателен апарат участват в  издирването на 34-годишният Мирослав Късовски в две направления - местността „Паниците” над гр. Калофер и с. Александрово, общ. Павел Баня.
Издирването продължава в направление връх Ботев, където се предполага, че е изчезнал Мирослав Късовски, който е в неизвестност от 26.10.2016 г.
            Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов участва в сформирания кризисен щаб за търсенето на изчезналия турист в Калоферския балкан под ръководството на началника на отбраната генерал Константин Попов.
В сряда столичанинът Мирослав Късовски тръгнал от хижа „Тъжа” да покорява връх Ботев при лошо време. 34-годишният мъж бил с колело, леко облечен. Последно се е чул с майка си, от тогава следите му се губят. До момента в  спасителната акция участват спасители от Калофер и Троян, както и доброволци, приятели на Мирослав. Поради необходимост от съдействие на армията, министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди в дейностите по издирването да се включат до 300 военнослужещи и военна техника от 61 мбр и вертолет от 24-та авиобаза – Крумово. След установена връзка с кмета на Калофер Румен Стоянов, с органите на Планинска спасителна служба и с полицията, ... още
На 28.10.2016 г., военнослужещи от военно формирование 26 400- Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в тържествата, посветени на 104 години от Освобождението на град Петрич.
Началникът на почетния караул капитан Николай Щурков рапортува на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, който поздрави военнослужещите по случай годишнината от Освобождението на град Петрич.
Венци и цветя в знак на признателност бяха положени пред паметника на капитан Никола Парапанов от името на председателя на Народното събрание, от командира на Сухопътните войски, командира на военно формирование 26400, Негово Високопреосвещенство Неврокопски Митрополит Серафим, представители на местната власт, културни институции, училища и клубове по интереси.
Кулминацията на празника беше изпълнението на Химна на Република България от 104 възпитаници на музикалните клубове и школи на град Петрич.
Освен от официалните ... още
Днес, 28.10.2016 г., във военно формирование 22160 – гр. Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва от български граждани без военна подготовка.
От 10 до 28.10.2016г. бе организиран и проведен курс по начална военна подготовка съгласно утвърдена програма с преминаване на основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева  и физическа подготовка. Обучението завърши с полагане на изпити по основните дисциплини, като на успешно завършилите курсисти е издадено удостоверение за завършване на подготовката.
Основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка е интересът към военното дело. Общо 64 души положиха военна клетва, като от тях има хора с висше и средно образование, както и студенти.
 След завършване на курса те ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.
Гости на тържеството бяха бригаден генерал Валери Цолов ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени