С молебен и цветя пред Паметника на загиналите авиатори във войскови район Казанлък военнослужещи от състава на военните формирования към 61-ва механизирана бригада, цивилни и ученици от града почетоха вчера, 20.12.2016 г.,  паметта на капитан Димитър Списаревски.
На 20 декември 1943 г., по време на бомбардировките над София през Втората световна война, поручик Димитър Списаревски прави първия в историята въздушен таран, с което сваля тежък американски бомбардировач Б-24. За подвига и саможертвата си той е повишен посмъртно в звание капитан.
Името на капитан Димитър Списаревски стои редом до имената на загиналите авиатори, прославили България на монумента на Военновъздушните сили. Официален гост на ритуала беше Постоянният секретар на Министерството на отбраната д-р Добромир Тотев, който говори за подвига на Димитър Списаревски и ролята на ВВС. Венец и почетен адрес за церемонията изпрати генерал-майор Цанко Стойков - командир на Военновъздушните сили на Българската ... още
За поредна година военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, съвместно с община Карлово, проявиха своята щедрост и човечност като събраха средства за подпомагане на Фондация „Деца на Българската армия”.
Благотворителната инициатива включваше провеждане на традиционния  Коледен базар за времето от 07-15.12.2016 г. и Коледни концерти за военнослужещите, гражданите и гостите на Карлово и региона. Всеки, който искаше да стане част от благородната кауза, можеше да закупи дрехи, обувки, играчки и други стоки от щандовете, на които всяко военно формирование от бригадата бе подредило надежда и топлина за децата на Българската армия. Военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада, съвместно с деца и любители на художественото творчеството от Карлово, зарадваха многобройната публика на двата концерта „МОЯТА КОЛЕДА ЗА ДРУГИТЕ”, като дариха коледно настроение и любов на всички присъстващи.
Военнослужещи, граждани и гости на ... още
Продължават действията на учебен полигон „Ново село” където в момента се провежда съвместната подготовка “PLATINUM LION” 17-1. Момчетата на капитан Красимир Терзиев от състава на Втори Механизиран батальон на  61 Механизирана бригада участват с два пехотни взвода  и  в днешните действия. Те са в състава на Втора коалиционна рота, която е сформирана заедно с военнослужещите от рота „Голф” на Американската морска пехота и румънските им партньори. Очаква се трите коалиционни роти да извършат съвместно ротно-тактическо учение на тема: ”Ротата в настъпление” с провеждане на бойни стрелби.
На ежедневния брифинг тази вечер ще се обсъдят точните действия и какво ще се изисква от включените по време на ВИП деня подразделения.
От 12 до 21 декември 2016 година на учебен полигон „Ново село” се провежда съвместната подготовка PLATINUM LION17-1 с участието на  военнослужещи от 61-ва механизирана бригада, курсанти от НВУ„Васил Левски”-Велико Търново, танков взвод от военно формирование 22220-Сливен, както и представители от Американската морска пехота, Албанската, Сръбската, Румънската, Молдoвската и Украинската армии.
На 12.12.2016 г.  се проведе официалната церемония по откриването. Участниците бяха разпределени в три коалиционни роти:
- Първа коалиционна рота в състав взвод „Голф” от Американската морска пехота, курсанти от НВУ „Васил Левски” и взводове от Албанските  и Молдовските сухопътни войски;
- Втора коалиционна рота - взвод от Американската морска пехота, два лекопехотни взвода от 61мбр и един румънски взвод;
- Трета коалиционна рота - един взвод от ... още
Вчера, 14.12.2016 г., на огневи комплекс „Батмиш”, военнослужещи във военно формирование 22220 – Сливен проведоха стрелби, които са част от изпитите за приключване на учебната година. Старши ръководител на стрелбите бе началникът на щаба подполковник Пламен Белчев.
Добри резултати постигнаха военнослужещите в щабната рота, в КИВ и музикантите от Военния духов оркестър. Те изпълниха първо упражнение от учебните стрелби за родовете и специалните войски.
Отлични резултати постигнаха офицерите от щаба, които изпълниха първо упражнение от контролните стрелби с пистолет „Макаров”. С най-точен мерник се откроиха капитан Митрофанов, капитан Костов, майор Стойков и капитан Симеонов.
В мразовития ден всички те бяха поздравени от командира на в.ф. 22220 полковник Любомир Вачев и получиха подкрепата на логистиците, които осигуриха топъл чай и кафе.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени