Военна клетва за вярност пред Родината положиха днес, 07.10.2016 г., новоназначените военнослужещи във военно формирование 28330 - Смолян. Ритуалът се проведе в района на формированието  в присъствието на близки и приятели.
В обръщението си  командирът на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров каза: „За този месец, откакто постъпихте в редовете на Българската армия всички вие вложихте голямо старание и отговорност за доброто изпълнение на поставените задачи. Убеден съм, че ще продължите по същия достоен да се справяте с трудностите и предизвикателствата пред вас”.
Утре, 08.10.2016 г., от 19:00 часа на площада в град Девин представителни подразделения от 101 алпийски батальон ще вземат участие в тържествена проверка (заря) по случай 104-ата годишнина от Балканската война и освобождението на град Девин.
Празничните изяви по случай празника на  61-ва механизирана бригада ще продължат и утре, 7 октомври 2016 г. в гарнизон Казанлък.
          На гарнизонен учебен център „Тюлбето” от 9:25 ч. е предвидена демонстрация за съвместни действия при антитерористична операция от представители на областна дирекция „Полиция” – град Стара Загора и военнослужещи от 61 мбр, а от 9:40 ч. е статичният показ на въоръжение и техника на развърнати учебни места.  Динамичният показ е с начален час 10:00 ч., по време на който са предвидени стрелба със стрелково оръжие и самоходна гаубица 2C1 „Гвоздика”, както и водене на наблюдение от въздуха с разузнавателен безпилотен летателен апарат  RQ 11B – “RAVEN”.
От 11:00 ч. в Дома на културата „Арсенал” в град Казанлък ще се състои тържествено събрание-концерт, по време на който ще бъдат  представени инициативата и ... още
Военнослужещите от  личния състав на военно формирование 26 400- Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в честванията по повод 104 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.
Празникът започна със строяване на почетния караул и поздрав към военнослужещите от командира на формированието подполковник Иван Иванов,  след което беше издигнат националният трибагреник, а градът бе огласен от камбанен звън.
Представителният духов оркестър на Сухопътните войски съпровождаше дефилето на знамената-светини и изнасянето на подразделенията към паметника на Македоно-Одринското опълчение, където бяха положени венци и цветя в знак на признателност към героите, жертвали живота си за освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.
В двора на православния храм „Въведение богородично” беше отслужена заупокойна света литургия в памет на загиналите ... още
Днес, 05.10.2016 г., на полигон „Сливница”, военнослужещи от Командването на Сухопътните войски участваха в планирана огнева подготовка с 9-мм пистолет „Макаров”  и автомат „Калашников”.
Под ръководството на полковник Маргарит Михайлов – началник на отдел „Бойна подготовка” в КСВ, офицерите, сержантите и войниците от щаба имаха възможността да премерят точния си мерник и бяха изключително доволни от постигнатите добри резултати.
Утре военнослужещите отново ще покажат своите възможности в надпревара по физическа натренираност.
66 години от връчването на бойното знаме чества днес, 05.10.2016 г., Центърът за подготовка на специалисти-Сливен. Тържеството започна със строяване на личния състав на централния плац на формированието и посрещане на знамето. След приемане на строя и отправяне на поздрав, командирът на ЦПС полковник Любомир Вачев изтъкна в словото си, че добрите постижения радват, защото са „извоювани и защитени с много усилия, положени от личния състав”. Той се спря и на историческата дата 5 октомври 1912 г., когато е поставено началото на бойните действия в Балканската война с редица победи на Българската армия, сред които се откроява превземането на Одринската крепост. Това припомняне бе още един повод за поклон пред паметта на предшествениците и тяхната саможертва, както и стремеж към достойно продължение на делото им.
Съществен елемент от празника бе награждаването на военнослужещи и цивилни служители от Центъра, дали своя принос за успешното изпълнение на поставените ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени