На основание отправено искане на ГД „ПЗБН” и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал – майор Андрей Боцев, рано тази сутрин, 21 септември ,бе активиран модул от 28 военнослужещи и 4 единици техника от военно формирование 52740 Хасково. Заедно със служители на ОУ „ПЗБН” Хасково, те обхождат терена на възникналия вчера при планирани авиационни стрелби пожар на военен полигон на ВВС, който е в границите на полигон „Корен” и наблюдават за евентуални останали огнища, които да бъдат потушени. Пожара е локализиран.
Ръководител на модула е старши лейтенант Георги Величков.
В 61-ва стрямска механизирана бригада Карлово се проведе военно– спортният многобой „Рейнджър 2016” на формированието. Той се провежда за втори път, като амбицията е той да стане традиционен. В съревнованието участваха 12 отбора с по 5 състезателя, които трябваше да преминат през 7 етапа - Щафента стрелба с автомат Калашников на дистанция 200 метра, пренасяне на гуми на дистанция 100 метра, преодоляване на заразен участък с имитация на фугаси, димки и звукови сигнали, ориентиране в пресечена местност по карта, преодоляване на водна преграда с лодка, движение по карта по пресечен маршрут с оказване на първа медицинска помощ и пренасяне на ранен.
Състезанието бе открито от командира на 61 мбр бригаден генерал Груди Ангелов, който приветства всички с „Добре дошли!“ и се обърна към отборите с думите: „Днес спортът и воините се срещат в решителна битка. Тръпката и предизвикателството са пред вас. Желая на всички успешно представяне, много добри ... още
От  19 до 21 септември в Центъра за подготовка на специалисти в гр. Сливен на посещение бяха военнослужещи от Сухопътните войски на Република Македония. Начело на македонската група бе майор Борче Стояновски – представител на съвместното оперативно командване. Мероприятието е част от Плана за двустранно сътрудничество между Р България и Р Македония.
Целта на посещението бе македонските колеги да се запознаят с мисията и задачите на Центъра за подготовка на специалисти, както и да се обмени опит по въпросите на планиране, организация и провеждане на подготовката в Центъра и сродните формирования в македонската армия.
Командирът на ЦПС полковник Любомир Вачев изнесе брифинг, след което последва дискусия и обмяна на опит относно разглежданите въпроси.
Гостите се запознаха с района на военното формирование, посетиха музея, параклиса и се запознаха с основното въоръжение.
Посещението завърши с обща удовлетвореност от българските и македонски офицери и ... още
Военнослужещите и цивилните служители от военно формирование 42600 – Мусачево отбелязват своята 38-ма годишнина от създаването си, с „Ден на отворени врати”.
На 20 септември 1978 година със заповед на министъра на народната отбрана на Народна република България №0099 се формира 38-ми отделен батальон за специален контрол - Резерв на Главното Командване с военно пощенски номер 42600.
Формированието провежда целенасочена подготовка за придобиване, развитие и поддържане на способности по мисия “Отбрана” на БА; по мисия “Подкрепа на международния мир и сигурност” и мисия “Принос към националната сигурност в мирно време”.
Командирът на формированието подполковник Анатолий Димитров произнесе тържествено слово и поздрави личния състав и гостите на тържеството.
В „Деня на отворени врати” присъстваха учениците от учелищата на община Елин Пелин.
Бяха прочетени ... още
 
Вчера, 13.09.2016 г., от 16.30 часа на площада в град Стара Загора се проведе тържествен ритуал по изпращане на 32-рия контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан.
На мероприятието присъстваха началникът на отбраната генерал Константин Попов, командващият на Съвместното командване на силите  генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, областният управител на област Стара Загора  Георги Ранов,  представители на местната власт, много граждани.
В своето приветствие към участниците в контингента началникът на отбраната генерал Константин Попов каза: „Вие тръгвате за тази мисия подготвени и натренирани, за да приложите придобитите знания и умения успешно. Средата, в която ще служите далеч от пределите на Родината, е с висока степен на риск и вие поемате високата отговорност да предадете своя опит и професионализъм ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени