Вчера, 11.09.2016 г., в разградското село Осенец, министърът на отбраната Николай Ненчев бе  посрещнат от началника на гарнизон Шумен полковник Емил Симеонов и почетен караул в състав две роти.
Той присъства на поклонение и панихида за загиналите във войните жители от разградското село Осенец пред военния паметник в селото. Проявата, организирана от инициативен комитет и община Разград, бе по повод 100-годишнината от превземането на Тутраканската крепост и епичните битки на Добруджанския фронт.
В тържествения ритуал по поднасяне на венци  и цветя  участваха още народният представител Михаил Тодоров, областният управител Манол Кившанов, кметът на община Разград д-р Валентин Василев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната д-р Валерия Кардашевска,  военнослужещи от военни формирования 34200, 54 060 от състава на Сухопътните войски, курсанти от факултет „А,ПВО и КИС“, Представителният духов оркестър на Военноморските ... още
Днес, 10.09.2016 г., от 11 часа в град Плевен, пред Костницата на Панорама „Плевенска епопея 1877 г." се проведе тържествената церемония по повод 139 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождаването на Плевен в Руско - турската освободителна война 1877/1878г.
В този щурм, започнал на 11 септември, императорската руска армия, българското Опълчение и съюзническата армия загубиха над 18 000 български опълченци и войници. Затова мястото на сраженията получава и печалното име „Мъртвата долина". Паметта на хилядите загинали руски, румънски, финландски, молдовски, воини от Закавказието се пази от 140-те паметника, издигнати в Плевен и околностите в тяхна чест.
Паметната годишнина от най-кръвопролитния Трети щурм за Плевен беше почетена с панихида в памет на загиналите воини.
В своето слово директорът на Военноисторическия музей доц. д-р Милко Аспарухов припомни ... още
Вчера, 09.09.2016 г., на полигон Орфоло, Грузия, се проведе батальонното тактическо учение с бойна стрелба, което се явява завършващ етап на международното учение „Agile Spirit-16”.  
То започна с действия на специалните сили от България и Грузия по метода „Бързо въже” с овладяване на сграда, извършване на рейд, унищожаване на цел с особена важност  и оттегляне в безопасен район. Впоследствие многонационалният механизиран батальон овладя обект чрез настъпление от движение. В хода на боя маневрените формирования, принудени да заемат рубеж за отбрана, успешно отразиха контраатаката на противника и се оттеглиха в зона за съсредоточение за попълване с боеприпаси и ГСМ.
         На учението присъства президентът на Република Грузия Георги Маргелашвили, министърът на обраната, началникът на Генералния Щаб на Грузинската армия и други официални лица.
         ... още
Днес, по случай 72-ата годишнина от операция „Деве баир“ на 9-ти пехотен Пловдивски полк в района на  Храм-паметник „Св. Троица“  с. Гюешево участваха военнослужещи от военно формирование 28610 – София с командир подполковник Христо Начев.
Участниците в мероприятието поднесоха венци пред паметника и беше отслужена молитва пред храм-паметника.
Почетни гости бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началникът на Военна академия “Г.С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов и др.
Сертификацията на 32-рия контингент от Българската армия се провежда от 7 до 9 септември 2016 г. от комисия от Съвместното командване на силите и включва проверка по документи на 7 септември и  тактико-специално занятие за сертифициране на механизирания взвод на 8 и 9 септември 2016 г. на Гарнизонен учебен център “Люляк”.
Национален командир на 32-рия контингент е полковник Андрей Мецов от Дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на отбраната.
         Помощник-национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Георги Манев от военно формирование 46430 – София, а командир на механизирания взвод - капитан Иван Пипов от военно формирование 48430 – Стара Загора.
Контингентът е подготвен във в.ф. 48430 – Стара Загора и е с обща численост 110 военнослужещи. Състои  се от национален елемент, взвод за охрана, щабни офицери, екип от съветници за обучение на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени