Приключи съвместната българо-американска подготовка на Силите за Специални операции JCET – 2016, която се проведе от 07 до 30.11.2016 г. в района на 68 бригада Специални сили и СУЦ „Црънча”.
           От българска страна в нея участваха военнослужещи от 2-ри батальон Специални сили с ръководител командирът на батальона подполковник Иван Райков в състав Щабен елемент, 2 отряда за Специални операции и 1 снайперски тим.
От американска страна участие взеха 1-ви отряд за Специални операции от 10-та група за Специални операции.
В хода на подготовката бяха проведени занятия по огнева, снайперска, инженерна и медицинска подготовка и отработени въпроси по различни методи за стоварване от хеликоптер.
Съвместната подготовка приключи с 5-дневно тактико-специално учение, в хода на което бяха планирани и проведени директни акции по ... още
От 29 ноември до 02 декември 2016 г., у нас, в изпълнение на Плана за военно сътрудничество с Румъния през настоящата година, се провежда мероприятието “Land Forces Staff meeting”. То се изпълнява за първи път и ще способства за обмяната на опит по въпроси от взаимен интерес и задълбочаването на сътрудничеството между България и Румъния.
Румънската делегация е в състав полковник Фелисиан Франциск Фаркас – началник отдел Международни контакти в Командването на СВ на Румъния и цивилен служител Септимиу Филип Богхан – цивилен служител в Международни контакти в Командването на СВ на Румъния.
 На българска територия делегацията ще бъде съпровождана от полковник Джордж-Сорин Раду – военен, военноморски и военновъздушен аташе на Румъния у нас.
Целта на мероприятието е участниците да се запознаят с настоящото състояние, модернизацията и перспективите за развитие на СВ, както и да бъде обменен опит в планирането и провеждането на бойната ... още
На 25.11.2016 г., в 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово се проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 61 мбр”.
Началникът на отдел „Личен състав” в Командването на Сухопътните войски полковник Димитър Никифоров прочете указите за освобождаване от длъжността „Командир на 61 мбр” на генерал-майор Груди Ангелов, който на 28.11.2016 г. приема ВА „Г.С.Раковски” като неин началник, както и за назначаване на бригаден генерал Пламен Йорданов като нов командир на 61 мбр и кратки биографични справки за тях.
Генерал-майор Ангелов благодари на личния състав на 61 мбр за съвместната работа, като заяви, че това е най-добрия екип, с който той е работил, и че въпреки трудностите заедно са постигнали много успехи. Той поздрави новия командир на бригадата и му пожела на добър път.
За висок професионализъм и всеотдайност като командир на 61 мбр, изградени отлични взаимоотношения с община Карлово и в ... още
От днес, 25.11.2016 г., 40 военнослужещи от военно формирование 52740 - Хасково от състава на Втора механизирана бригада са разположени покрай Регистрационно-приемателния център за бежанци в град Харманли. Те ще изпълняват съвместно с органите на МВР задачи по охрана на външния периметър на центъра. Общ ръководител на военнослужещите е командирът на в.ф.52740 подполковник Николай Александров, ръководител на групата е майор Георги Георгиев, началник на щаба на формированието.
Присъствието на военнослужещите в Харманли се наложи след като вчера по обяд настанените в центъра мигранти се разбунтуваха заради ограничителния режим на територията на лагера. В момента обстановката е спокойна.
 
На 25.11.2016 г. на строевия плац във военно формирование 22160 – гр. Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка.
Гости на тържеството бяха заместник-кмета на община Плевен по обществен ред и сигурност Тодор Еленков,  полковник Спас Спасов – началник на отдел в Централно военно окръжие – София, подполковник Станимир Тодоров – главен експерт в Дирекция „Човешки ресурси” МО, подполковник Иван Иванов – Началник на военно окръжие Плевен и командира на военно формирование 42800.
Слово след полагането на военна клетва към курсистите произнесе полковник Николай Бешев – Началник на гарнизон Плевен,който подчерта значението на този ритуал за всеки български гражданин.
Поздравления бяха поднесени от заместник-кмета на община Плевен и от името на Началника на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени