В изпълнение на Плана за двустранно военно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Румъния за 2016 г. от  28 до 30 септември 2016 г. командирът на Сухопътните войски на БА генерал-майор Андрей  Боцев е на официално посещение в Румъния.
Целта на визитата е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни, както и да бъдат дискутирани въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, в международни учения, обучения и тренировки, а също така и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
100-годишнината от битките при Каймакчалан беше отбелязана в Сливен вчера, 27 септември 2016 г. Организатори на събитието бяха Община Сливен, военно формирование 22220, Регионално управление на образованието - Сливен и Регионален исторически музей - Сливен.
В 18:30 ч. от площад „Хаджи Димитър” започна  и премина по булевард „Цар Освободител” факелно шествие, водено от Военния духов оркестър на в.ф. 22220 с диригент капитан Калин Гемеджиев. В него участваха  ученици от сливенски училища и граждани. Шествието достигна  до паметника на 7-ми конен полк "Орлето", където се състоя общоградско поклонение и ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на българските воини-участници в каймакчаланските боеве. Военна почест отдадоха военнослужещите от военно формирование 22220, с командир полковник Любомир Вачев.  
В словото си  кметът  на Сливен Стефан Радев изтъкна: „Изминали са сто години от битката на връх ... още
Днес, 26.09.2016 г., на основание отправено искане на заместник- главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, формированието за овладяване и/или преодоляване на бедствия от състава на военно формирование 26 400-Благоевград, с ръководител капитан Борислав Войнов, разузна и унищожи силно корозирал 45-мм, стрелян, артилерийски снаряд, без видима маркировка, открит в гробищния парк на град Якоруда, област Благоевград.
На основание отправено искане от Главния комисар на МВР Георги Костов и по разпораждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, днес 24.09.(събота), формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от състава на в.ф. 26400 - Благоевград, разузна и унищожи  силно корозирала бойно-отбранителна граната тип 'Бухалка"- модел от Втората световна война, открита на язовирната стена на язовир Дренов дол, с.Скримяно,община. Кюстендил. Действията на военнослужещите продължиха от 14.30 до 18.50 ч.
Ръководител на групата бе капитан Борислав Войнов.
Тържествена проверка (заря) по повод 100 години от Първата световна война се проведе, вчера 20.09.2016г. в гр. Пещера пред паметника на „Загиналите във войните”. В събитието взеха участие военнослужещи от 68 бригада Специални сили и представителният духов оркестър на ВВС.
             Строят беше приет от командира на 68 бригада Специални сили и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев. Командващ зарята бе подполковник Ганьо Ганчев от 68 бригада Специални сили.
Слова по случай 100 години от Първата световна война произнесоха господин Николай Зайчев - кмет на гр. Пещера и командира на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.
      Венци и цветя бяха поднесени от името на народния представител Десислава Костадинова, евродепутата Андрей Новаков, кмета на гр. Пещера Николай Зайчев, и.д областен управител на област Пазарджик Гинче ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени