С Ден на отворени врати започнаха днес, 18 октомври 2016 г., честванията по повод празника на военно формирование 28330 – Смолян. Граждани и ученици имаха възможността да разгледат развърнатите учебни места с въоръжение и техника, да посетят музея и параклиса, както и с помощта на инструктори да се пуснат по алпийски "тролей" и да изкатерят изкуствена стена.
Утре, 19.10. от 10.00 ч., ще се състои турнирът  по стрелба с пистолет "Макаров" за цивилни лица от ведомствата в град Смолян. На 20.10. в 10.30 ч. ще бъде открит ремонтираният учебен център "Каптажа", а от 12.00 ч. е тържественото събрание-концерт в гарнизонния военен клуб - Смолян.
На 17 октомври 2016 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково, от състава на 2-ра Механизирана бригада, извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на два броя изстрели за СПГ-9. Намерени са в микроязовир в землището на село Даскалово, община Черноочене, област Кърджали.
Групата в състав от трима човека бе с ръководител сержант Стефан Йорданов.
Полево лагерно обучение и ротно тактико-специално учение проведоха военнослужещите от понтонно-мостовата инженерна рота на военно формирование 54470, от състава на 55-ти инженерен полк от 10 до 14.10.2016 г.
В хода на занятията, които се проведоха на р. Дунав, под ръководството на командира на военно формирование 54470 подполковник Калоян Василев, военнослужещите отработиха задачи по устройване, оборудване и поддържане на паромни и мостови преправи.
Уменията си военнослужещите показаха пред заместник-началника на Национален военен университет „Васил Левски” полковник Иван Стоянов, като в занятията на военнослужещите от полка се включиха и курсанти, преминаващи войскови стаж.
Благодарение на добрата подготовка на военнослужещите от 55-ти инженерен полк, с командир полковник Росен Арабаджиев, задачите бяха изпълнени професионално и на високо ниво.
 
 
 
132 години от създаването на славния 7-ми Преславски пехотен полк чества вчера, 12.10.2016 г., неговият наследник - военно формирование 54060 – Шумен.
Пред строя бяха прочетени поздравителни адреси от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов и командири на формирования от Сухопътните войски.
В тържественото си слово командирът на военно формирование 54060  подполковник Митко Митев изказа благодарност на офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители, които не се оправдават с трудностите, а служат честно и добросъвестно на армията и държавата.
Той припомни добродетелите, завещани от 7 Преславски пехотен полк – добродетели, родени в огъня на войните за обединение на отечеството и положили основите на ценностна система, която да прилагаме и в мирно време.  „Нашите деди  ни завещаха понятията дълг, чест и доблест, дързост и смелост, ... още
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев замина днес, 12 октомври 2016 г., на официално посещение в Република Гърция.
Визитата ще продължи до 14 октомври и е в изпълнение на Програмата за двустранно сътрудничество между Министерствата на отбраната на Република България и на Република Гърция за 2016 година.
Целта на посещението е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни. Ще се дискутират и въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, международни учения, обучения и тренировки, а също така и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени