На 14 август (неделя), на централният площад в село Широка лъка се проведе тържествена заря-проверка в памет на загиналите във войните за Националното обединение от Широка лъка. В зарята участваха представителни блокове от 101 Алпийски батальон от състава на Сухопътните войски и представителният духов оркестър на ВВС.
Строят бе приет от командира на 101 Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.
На ритуала присъстваха заместник-областният управител на област Смолян Андриан Петров,  заместник-кметът на община Смолян Венера Яръчкова и много гости. Провеждането на тържествена заря-проверка беше знаково събитие за село Широка лъка поради факта че там не се е провеждал такъв ритуал през изминалите 35 години.
 
Село Широка лъка е известно с това, че там е живял капитан Петко войвода и е роден министъра на войната генерал Калин Найденов.
 
На основание отправено искане от директора на ГД „ПБЗН” Главен комисар Николай Николов и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, от 06.00 ч. днес, 12.08., 35 военнослужещи с 3 бр. техника от състава на в.ф. 52590 - Ямбол се включиха в гасенето на възникнал горски пожар край село Драма, обл. Ямбол. Действията на военнослужещите се ръководят от лейтенант Илиян Рачев.
 
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и и.д. директор на дирекция „Социална политика” в  Министерството на отбраната Иво Антонов посетиха днес, 9 август, 55-ти инженерен полк и се срещнаха с личния състав.
От името на Министъра на отбраната Николай Ненчев, в тържествена обстановка, пред целия личен състав, генерал-майор Боцев награди командирът на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев с награден знак за вярна служба под знамената III степен за проявен висок професионализъм и създаване на отлична организация на дейността по безопасните условия на труд. 
 Със заповед на Министъра на отбраната, за проявен изключителен професионализъм, себеотрицание и високо чувство за отговорност при изпълнение на поставена задача, с парична награда бяха наградени военнослужещите - лейтенант Димитър Маринов,  редник 3-ти клас Георги Георгиев, ефрейтор 2-ри клас Николай Шопов, редник 3-ти клас Гюрсел Реджебов, редник 3-ти клас ... още
Военнослужещи от състава на 61 механизирана бригада - Карлово взеха участие в ритуал по повод отбелязване на 148-ата годишнина от гибелта  на видния български възрожденец, войводата-родолюбец Хаджи Димитър, който се състоя на 6 август на гроба му на вр. „Кадрафил”, село Свежен, община Брезово.
Поклонението бе откритo с тържествено внасяне сабята на Хаджи Димитър и поставянето й на специално място за поклонение. След това слово произнесе кметът на село Свежен Христо Енков.
В историческия разказ за живота и делото на героя проф. Пламен Павлов се обърна към присъстващите с думите „Патриотичното дело и безпримерната жертвоготовност на Хаджи Димитър са дарили с ореол на святост обаятелната му мъжествена личност, като са превърнали името му в символ на героично безсмъртие, което е отредено за великите хора, отдали живота си за благото на род и родина.”
Заупокойна молитва бе отслужeна от Архиерейския наместник на Карловска духовна околия ... още
Военнослужещи от 101 Алпийски батальон участваха в честването на 113 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, което се проведе на 6 август в село Славейно. Панихида в памет на загиналите герои за свободата ни бе отслужена в храм „Св. пророк Илия”.
С падане на колене и едноминутно мълчание хората се поклониха пред подвига и саможертвата на загиналите герои. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя на паметниците на Пейо и Кольо Шишманови. Кулминацията на честването бе тържествената заря-проверка командвана от капитан Даниел Карабов.
На ритуала присъстваха още областният управител на област Смолян Недялко Славов, заместник-кметът на града Марияна Цекова, народни представители и неправителствени организации.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени