132 години от създаването на славния 7-ми Преславски пехотен полк чества вчера, 12.10.2016 г., неговият наследник - военно формирование 54060 – Шумен.
Пред строя бяха прочетени поздравителни адреси от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов и командири на формирования от Сухопътните войски.
В тържественото си слово командирът на военно формирование 54060  подполковник Митко Митев изказа благодарност на офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители, които не се оправдават с трудностите, а служат честно и добросъвестно на армията и държавата.
Той припомни добродетелите, завещани от 7 Преславски пехотен полк – добродетели, родени в огъня на войните за обединение на отечеството и положили основите на ценностна система, която да прилагаме и в мирно време.  „Нашите деди  ни завещаха понятията дълг, чест и доблест, дързост и смелост, ... още
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев замина днес, 12 октомври 2016 г., на официално посещение в Република Гърция.
Визитата ще продължи до 14 октомври и е в изпълнение на Програмата за двустранно сътрудничество между Министерствата на отбраната на Република България и на Република Гърция за 2016 година.
Целта на посещението е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни. Ще се дискутират и въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, международни учения, обучения и тренировки, а също така и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
Вчера, 11 октомври 2016 г., на площад „Васил Левски“ в град Карлово се проведе тържествена церемония по посрещането на 31-ия български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Мисията е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.
На ритуала присъстваха министърът на отбраната на Република България  Николай Ненчев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, представители на държавната и местната власт, както и много граждани, близки и ... още
Утре, 11 октомври 2016 г. от 11.00 часа на площад „Васил Левски“ в град Карлово ще се проведе тържествена церемония по посрещането на 31-ия български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”.
Контингентът е в състав от близо 110 военнослужещи и включва  национален команден елемент, екип от съветници и взвод за охрана на летище Кандахар.
Национален командир на контингента е полковник Руси  Русев от Командването на Сухопътните войски, командир на екипа от съветници е подполковник Марин Господинов от военно формирование 24150-Стара Загора, а командир на взвода за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е лейтенант Славена Желязкова от състава на 61 Стрямска механизирана бригада.
104-ата годишнина от Балканската война и Освобождението на град Девин бе отбелязана от военнослужещите от състава на 101-ви Алпийски батальон град Смолян заедно с Представителния духов оркестър на ВВС град Пловдив и ученически блок от СУ ''Христо Ботев'' на 8 октомври  на централният площад в град Девин. Тържествената заря-проверка бе командвана от заместник-командира на 3-та алпийска рота капитан Иван Славчев, който е родом от града. Строят бе приет от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров, а приветствено слово по повод празника произнесе кметът на град Девин Красимир Даскалов. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите герои.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени