На основание отправено искане от Главния комисар на МВР Георги Костов и по разпораждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, днес 24.09.(събота), формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от състава на в.ф. 26400 - Благоевград, разузна и унищожи  силно корозирала бойно-отбранителна граната тип 'Бухалка"- модел от Втората световна война, открита на язовирната стена на язовир Дренов дол, с.Скримяно,община. Кюстендил. Действията на военнослужещите продължиха от 14.30 до 18.50 ч.
Ръководител на групата бе капитан Борислав Войнов.
Тържествена проверка (заря) по повод 100 години от Първата световна война се проведе, вчера 20.09.2016г. в гр. Пещера пред паметника на „Загиналите във войните”. В събитието взеха участие военнослужещи от 68 бригада Специални сили и представителният духов оркестър на ВВС.
             Строят беше приет от командира на 68 бригада Специални сили и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев. Командващ зарята бе подполковник Ганьо Ганчев от 68 бригада Специални сили.
Слова по случай 100 години от Първата световна война произнесоха господин Николай Зайчев - кмет на гр. Пещера и командира на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.
      Венци и цветя бяха поднесени от името на народния представител Десислава Костадинова, евродепутата Андрей Новаков, кмета на гр. Пещера Николай Зайчев, и.д областен управител на област Пазарджик Гинче ... още
На основание отправено искане на ГД „ПЗБН” и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал – майор Андрей Боцев, рано тази сутрин, 21 септември ,бе активиран модул от 28 военнослужещи и 4 единици техника от военно формирование 52740 Хасково. Заедно със служители на ОУ „ПЗБН” Хасково, те обхождат терена на възникналия вчера при планирани авиационни стрелби пожар на военен полигон на ВВС, който е в границите на полигон „Корен” и наблюдават за евентуални останали огнища, които да бъдат потушени. Пожара е локализиран.
Ръководител на модула е старши лейтенант Георги Величков.
В 61-ва стрямска механизирана бригада Карлово се проведе военно– спортният многобой „Рейнджър 2016” на формированието. Той се провежда за втори път, като амбицията е той да стане традиционен. В съревнованието участваха 12 отбора с по 5 състезателя, които трябваше да преминат през 7 етапа - Щафента стрелба с автомат Калашников на дистанция 200 метра, пренасяне на гуми на дистанция 100 метра, преодоляване на заразен участък с имитация на фугаси, димки и звукови сигнали, ориентиране в пресечена местност по карта, преодоляване на водна преграда с лодка, движение по карта по пресечен маршрут с оказване на първа медицинска помощ и пренасяне на ранен.
Състезанието бе открито от командира на 61 мбр бригаден генерал Груди Ангелов, който приветства всички с „Добре дошли!“ и се обърна към отборите с думите: „Днес спортът и воините се срещат в решителна битка. Тръпката и предизвикателството са пред вас. Желая на всички успешно представяне, много добри ... още
От  19 до 21 септември в Центъра за подготовка на специалисти в гр. Сливен на посещение бяха военнослужещи от Сухопътните войски на Република Македония. Начело на македонската група бе майор Борче Стояновски – представител на съвместното оперативно командване. Мероприятието е част от Плана за двустранно сътрудничество между Р България и Р Македония.
Целта на посещението бе македонските колеги да се запознаят с мисията и задачите на Центъра за подготовка на специалисти, както и да се обмени опит по въпросите на планиране, организация и провеждане на подготовката в Центъра и сродните формирования в македонската армия.
Командирът на ЦПС полковник Любомир Вачев изнесе брифинг, след което последва дискусия и обмяна на опит относно разглежданите въпроси.
Гостите се запознаха с района на военното формирование, посетиха музея, параклиса и се запознаха с основното въоръжение.
Посещението завърши с обща удовлетвореност от българските и македонски офицери и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени