Командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, заместник–командирът на военно формирование 52590–Ямбол майор Николай Николов и представителна рота от Ямболския гарнизон взеха  участие днес, 20.06.2016 г.,  в тържественото честване на празника на град Ямбол.
С ритуал по издигане на националния ни флаг и знамената на Европейския съюз и Община Ямбол, офицери и военнослужещи, заедно с представители на държавната и местната власт, на военнопатриотични организации, жителите и гостите на града отбелязаха празника, обединени в желанието и усилията за съвременна европейска община.  Тържествени слова по повод празника произнесоха кметът на града Георги Славов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.   
Честването продължи с поздравление на бригаден генерал Кузмов към кмета и жителите на града и с пожелания за още успехи в местното самоуправление, за значими резултати и място сред местните ... още
Днес 17 юни 2016 година във военно формирование 42600 – Мусачево и военно формирование 22790 – Горна Оряховица бе отбелязан тържествено Денят на „Войските за ядрена, химическа биологическа защита и екология”.
На 19 юни през 1918 г. със заповед на Министъра на войната № 279 е разкрит първият щат за военнен химик в Българската армия.
Макар и символично 19 юни 1918 година е приет за начало на създаването на химически войски в Българската армия, а със заповед на Министъра на отбраната през 1994 г. химически войски се сдобиват със своя рожденна дата – 19.06.1918 г. и свой празник.
В днешния празничен ден началото на честванията бе дадено с пристигане на официалните гости, посрещане на знамето, приветствени слова и награждаване на най-изявилите се офицери, сержанти, войници и цивилни служители от формированията и структурите за ЯХБЗ и Е и прочитане на поздравителни адреси.
Празника уважиха бригаден генерал ... още
На 16.06.2016 г. пред параклиса - мавзолей „Св. Георги Победеносец” на площад „Възраждане” в град Плевен се проведе тържествен ритуал.
Началникът на щаба на военно формирование 22160 – Плевен подполковник Красимир Кръстев прие строя на почетния караул от военно формирование 38220 и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
Пред паметната плоча на загиналите за Освобождението на България румънски воини на фасадата на параклис - мавзолей „Св. Георги Победоносец”, бяха поднесени венци от Президента на Република Румъния н.пр. г-н Клаус Йоханис, областния управител на област Плевен г-жа Ралица Добрева и кмета на община Плевен г-н Георг Спартански,
Представителният духов оркестър на Сухопътните войски изпълни химните на Република Румъния и на Република България.
След това Н. Пр. Клаус Йоханис ... още
Продължава 12 ден дъждовното време в Лизум Австрия, където се провежда учението CAPRICORN LIVEX-2016 г. Участие с повече от 1200 военнослужещи с над 200 единици бойна техника.
Изненада за поканените гости бе 5 сантиметровата снежна покривка, наваляла на 15 юни сутринта. Военнослужещите от 101 Алпийски батальон бяха подготвени за тази ситуация и единствени от участниците използваха своите зимни маскировъчни шушлякови халати, които отговаряха най-добре за маскировка на заснежената местност.
Присъстващите на Вип деня от България бригаден генерал Валери Цолов началник на Щаба на Сухопътните войски и полковник Любомир Пеев заместник-началник на Щаба на Съвместното командване на силите наблюдаваха батальонното тактическо учение с бойни стрелби поддържано от самолети, вертолети и артилерия. Военнослужещите редник Трампов и редник Ашиков от първа алпийска рота, бяха определени за показа пред президента на Австрия, който наблюдаваше по време на деня за Вип гости. Цялото ... още
Двудневна конференция за развитие на концепцията (CONCEPT DEVELOPMENT CONFERENCE – CDC) за компютърно подпомаганото командно-щабно многонационално учение „SABER GUARDIAN 2017” (КПКЩМУ “SG 17”) започна, вчера 15.06.. в Централния военен клуб в гр. София.
„SABER GUARDIAN 2017”  е планирано да се проведе у нас през 2017 г.
В конференцията участват офицери от Командване на Сухопътните войски с ръководител бригаден генерал Михаил Попов – заместник-командир на Сухопътните войски, офицери от Щаба на отбраната и 61 механизирана бригада и представители от Сухопътните войски на САЩ в Европа.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени