Началото на традиционните „Ботеви дни” започва утре, 27 май 2016 г. от 21.00 ч., с провеждането на тържествена проверка (заря) пред паметника на Христо Ботев в град Козлодуй. В ритуала ще вземат участие военнослужещи от състава на  военно формирование 54990 – Враца и Представителният венен духов оркестър на Сухопътните войски. Командващ тържествената проверка ще бъде подполковник Георги Крайнов” – командир на формированието.
На 1 и 2 юни представителни подразделения от Сухопътните войски ще участват в съвместни ритуали по повод годишнината от героичния подвиг на Ботев и неговата чета в градовете Враца, Калофер, Казанлък, Кърджали, Първомай, с. Скравена, общ. Ботевград и други  места в страната.
 
Военнослужещи от състава на военно формирование 26 400- Благоевград под ръководството на заместник-командира по логистичното осигуряване майор Пламен Пацов, взеха участие в международното съвместно учение “PLATINIUM WOLF- 2016”, което се проведе в Република Сърбия, град Бояновац-База-Юг в периода от 09  до 20.05.2016 г. В международния тренинг, освен българските и сръбските военнослужещи, участваха и военнослужещи от Америка, Босна, Македония, Черна гора и Словения. Общият брой на участниците беше около 200 военнослужещи от различни националности.
Задачите, които изпълняваха военнослужещите от военно формирование 26 400- Благоевград бяха свързани основно с патрулиране, кордон, издирвателни операции, претърсване на сгради и несмъртоносни оръжия.
Нашите представители демонстрираха способности по патрулиране и способности по претърсване и прочистване на сгради от IEOD-тима от състава на формированието на проведения  на 20.05 VIP ден учението. ... още
Вчера, 19.05.2016 г., на строевия плац на Единен център за начална подготовка – Плевен, се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършена успешно „Начална военна подготовка” на военнослужещи от доброволния резерв за нуждите на Българската армия.
Командирът на центъра полковник Николай Бешев прие строя на военнослужещите от формированието, курсистите от доброволния резерв на обучение в ЕЦНП и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
В словото си той припомни, че свещеният обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска. Няколко столетия по-късно, под знамената, борците за национално освобождение и обединение произнасят заветните клетвени слова. Съхранил в себе си духа, силата и мъжеството на най-добрите свои воини, българският народ е отстоявал ... още
За времето от 09 до 16.05.2016 г. военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград взеха участие в международното съвместно учение “PLATINUM EAGLE - 16”. Учението се проведе на учебен полигон „Смърдан” - Република Румъния и в него освен български и румънски военнослужещи участваха военнослужещи от Великобритания, Молдова, Сърбия и САЩ. Общият брой на участниците бе около 400 човека.
         От 4-ти Артилерийски полк в учението участваха общо десет военнослужещи с ръководител на групата майор Венцеслав Романов от щаба на 4-ти Артилерийски полк.
         Задачите на българските участници бяха свързани основно с изпълнение на тактики, техники и процедури  по извикване на огъня на авиацията за близка огнева подръжка каго група  предни авионасочвачи
(JTAC)  съвместно с тимове от Англия, САЩ и ... още
Днес, 17.05.2016 г., на посещение във 2-ра механизирана бригада бе командирът на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Нуман Йедиълдъз.
Брифинг на тема „История, мисия и задачи на 2-ра мбр” изнесе командирът на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов, на който присъстваха офицери от щаба на  Многонационалната бригада и офицери от 2 мбр.
По-късно във военно формирование 48430 бяха изнесени брифинги от командира на 38 мб подполковник Димчев  и командира на инженерния взвод от състава на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” на тема: „Структура, задачи, личен състав, техника и възможности на формированията”. След това бе извършена инспекция на част от личния състав и техника, декларирани за участие в Многонационалната бригада.
Бригаден генерал Нуман Йедиълдъз даде висока оценка на подготовката на инспектираните формирования от 2-ра мбр и награди 10 военнослужещи от военните формирования.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени