На 22.04.2016 г. военнослужещите от военно формирование 26 400-Благоевград почистиха и освежиха зачислените на формированието войнишки паметници. В навечерието на Деня на храбростта и Празник на българската армия - 6 май инициативата бе организирана и реализирана в две направления: Рила, Кочериново, Бобошево и Сандански.
Първият лъч на почистването в Рила, Кочериново и Бобошево беше под ръководството на за началника на щаба на военно формирование 26 400  капитан Симеон Гаджев. Към военнослужещите, в благородната инициатива да се поддържат и предадат на идните поколения в добро състояние историческите паметниците, тази година се присъединиха служители от РД „ПБЗНС”- Благоевград, ръководени лично от директора на Регионалната дирекция- комисар Георги Пармаков.
Вторият лъч на почистването в Сандански беше под ръководството на заместник-командирът на военно формирование 26 400 майор Кирил Спаневиков. Към военнослужещите се присъединиха и ... още
От 19 до 21 април 2016 г. командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово бригаден генерал Груди АНГЕЛОВ с офицери от командването на бригадата бе на официално посещение в щаба на Командването на сухопътните войски на САЩ в Европа (USAREUR) - Висбаден, Германия по покана на полковник Лаура ПОТЪР – началник на отдел „Разузнаване” в Командването.
Групата бе посрещната с „Добре дошли” от полковник Катлийн ГАВЛИ – изпълняваща длъжността началник на отдел „Разузнаване” в USAREUR. Беше представена серия от брифинги свързани със съвместното обучение, както и с дейността на Многонационалния разузнавателен център (MN-IROC).
Бригаден генерал Ангелов се срещна и обсъди въпроси по двустранното сътрудничество и подготовката с генерал-лейтенант Бен ХОДЖИС - командващ сухопътните войски на САЩ в Европа, бригаден генерал Маркус ЛОБЕНТАЛ – началник на щаба на командването, госпожа Катрин ХАМАК - помощник-секретар на ... още
Прегледът на любителското художествено творчество, който се проведе в 55-ти инженерен полк – Белене, превърна датата 21 април в истински празник за личния състав. Участие в събитието взеха военнослужещи и цивилни служители, които с таланта и отличната си подготовка впечатлиха публиката и значително приповдигнаха настроението.
Прегледът започна с изпълнения на военнослужещите от духовия оркестър, които специално за събитието бяха подготвили нови изпълнения и за  пореден път показаха, че притежават талант и умения. Народни песни и песен от репертоара на  Борис Годжунов и Тони Димитрова изпяха ефр. Николай Тенев и          ц. сл. Ралица Босилкова. С богата програма от танци се представи и самодейният танцов състав на военното формирование, който веднага спечели публиката с изпълненията си, поднесени с много чувство и плам.
Командирът на полка полковник Росен Арабаджиев поздрави всички участници, изрази ... още
„Имаме сили и можем още! Да продължим с присъщата ни отговорност, с професионализъм, с решителност и чест да защитаваме името си в редовете на Българската армия!” – призова за командирът на военно формирование 52590 – Ямбол началникът на щаба майор Божидар Божилов в словото си пред личния състав по повод празника на формированието. Офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от 42-ри механизиран батальон отбелязаха тържествено празника си днес, 21.04.2016 г.
Майор Божилов прие строя и изрази задоволството си от постигнатите през изминалите години резултати, като благодари на състава за желанието и усилията, положени при изпълнение на задачите. Той подчерта постигнатото през годината в рамките на подготовката и сертификацията на 6-та батальона бойна група, успехът при организиране и осигуряване на 30-ия контингент в Афганистан, както и участията в съвместни подготовки с международно участие.
По повод празника военнослужещите бяха ... още
От 11 до 20.04.2016 г. военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград участваха в полево лагерно обучение на Учебен полигон „Корен”. Това беше едно от най-важните мероприятия, стоящи за изпълнение, както пред командването и щаба на полка, така и пред личния състав от формированията.
В полевото обучение взеха участие военнослужещи от всички дивизиони на 4-ти артилерийски полк. През първата половина от подготовката акцентът бе върху провеждането на тактическите учения с бойни стрелби на противотанковата, реактивните батареи и на артилерийския дивизион с командир подполковник Стоичко Белишки.
Бяха поразени цели, както със стрелба с право мерене, така и със стрелба от закрити огневи позиции. Въпреки трудностите, военнослужещите се справиха с натоварванията и достойно защитиха името на артилерийския дивизион.
През време на втората половина от лагерното обучение се проведоха управление на огъня на дивизионите с реални бойни ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени