Недопустимо е в тази напрегната среда на сигурност да се уронва престижът на Българската армия.
Ежедневно в различни медии се тиражират всякакъв тип информации с едничката цел да се противопоставят видовете въоръжени сили и да се унищожи авторитета на Българската армия.
Ясно е за всички, че добрата новина не е новина. Каквото и да правят военнослужещите в изпълнение на поставените им задачи участието им във всякакъв вид дейности почти винаги е неглижирано. 
А те изграждат и в момента мостове на мястото на отнесените от наводненията,   доставят хляб и вода, рискуват живота си за да помогнат на изпадналите в беда, патрулират на границата и оказват логистична подкрепа на колегите си от ГД „Гранична полиция”....
Получават отлични оценки от коалиционните ни партньори и по време на учения и на съвместни тренировки и на мисии. Влагат воля, ум и сърце и дават живота си, за да утвърждават АВТОРИТЕТА  на България.
 
Защото ... още
Във връзка с обявеното бедствено положение и с цел оказване на помощ на бедстващото население в района на с. Дъбене, Община Карлово в 61 Стрямска механизирана бригада бе създадена организация и военнослужещи от формированието започват устройване на мостова преправа на река Мъртница в северозападните окрайнини на село Дъбене.
Мероприятието е организирано на основание писмо на Община Карлово до Комисията по бедствия и аварии и получено разрешение.
Майор Христо Дъбов – СПНО „Бойна подготовка” в 61 мбр съвместно с представители на Община Карлово са извършили разузнаване до мястото за устройване на мостовата преправа с щурмови мостопоставач БЛГ 60 – 2М с екипаж от ротата за „Бойна поддръжка” от батальона за защита на силите. Дължината на моста е 22 метра, товароносимостта му е до 20 тона. Широчината между двата бряга на реката е 10,5 м. в най-тесния участък, дълбочината й е 1,5 м, а скоростта на водата е над 2 м/с.
С поставянето на ... още
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев ще участва в Деня за високопоставени гости на Многонационалното учение „Анаконда 16”, което се провежда от 07 до 17.06.2016 г., на територията на цяла Полша.
В него участват над 230 военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски на Българската армия  и близо 25 000 военнослужещи от 22 страни.
Целта на учението е повишаване нивото на оперативната съвместимост между формирования от страни членки на НАТО, страни членки по Партньорство за мир, както и страни от Черноморския регион.
На 15 юни е Денят за високопоставени гости на „Capricorn 2016 г.”, в който ще участва началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Най-голямото за годината военно учение на Австрийската армия „Capricorn 2016 г.” бе открито на 6 юни във високопланинска база ''Lizum'' в Австрия от командира на 6-та планинска бригада бригаден генерал Петър Грундвей. Учението се провежда в Алпите на около 3500 м надморска височина в заснежен район и включва бойни стрелби в силно пресечена гориста местност,  транспортиране и тренировка с вертолет, преодоляване на големи височини с алпийски способи. Основната му цел е планиране и провеждане на операции във високопланински условия. В него участват България, Австрия, Белгия, Германия, Швейцария, Холандия, Полша и Словения.  България участва с личен състав от 101-ви ''Алпийски батальон''.
 „Capricorn 2016 г.” е знаков проект по ... още
Днес, учебен полигон "Корен" отбеляза тържествено 54 години от създаването си. Празничният ден започна с приемане на строя от командира на учебен полигон "Корен" подполковник Валери Антонов. В тържественото си слово той направи кратка историческа справка за създаването на полигона, поздрави личния състав и изказа своята благодарност за проявените всеотдайност и професионализъм при изпълнение на поставените отговорни задачи.
По случай празника със заповеди на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и командира на учебен полигон "Корен" бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
От името на командира на Сухопътните войски наградите на военнослужещите и цивилните служители връчи началникът на отдел "Бойна подготовка" в Командването на Сухопътните войски полковник Маргарит Михайлов.
На тържеството присъстваха още подполковник Николай ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени