На 24.06.2016 г. във 2-ра механизирана бригада на посещение бяха военни аташета, акредитирани у нас.
         Командирът на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов изнесе брифинг, с който запозна аташетата с мисията и задачите за подготовка на 2-ра мбр през 2016 година.
         Военните аташета посетиха и 38 механизиран батальон от състава на бригадата, където се запознаха с образци въоръжение и техника, с които е окомплектован.
 
 
    
От 23 юни до 8 юли 2016 г. на международния полигон Яворив в Украйна  ще се проведе международното учение "Rapid trident 2016". В него ще вземат участие над 1400 военнослужещи от 14 държави.
От българска страна в учението ще участва група от 101 Алпийски батальон под ръководството на заместник-командира по бойната подготовка на батальона  майор Здравко Михайлов. Групата премина успешна предварителна подготовка и заминава за Украйна утре, 23 юни 2016 г.
 
Командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, заместник–командирът на военно формирование 52590–Ямбол майор Николай Николов и представителна рота от Ямболския гарнизон взеха  участие днес, 20.06.2016 г.,  в тържественото честване на празника на град Ямбол.
С ритуал по издигане на националния ни флаг и знамената на Европейския съюз и Община Ямбол, офицери и военнослужещи, заедно с представители на държавната и местната власт, на военнопатриотични организации, жителите и гостите на града отбелязаха празника, обединени в желанието и усилията за съвременна европейска община.  Тържествени слова по повод празника произнесоха кметът на града Георги Славов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.   
Честването продължи с поздравление на бригаден генерал Кузмов към кмета и жителите на града и с пожелания за още успехи в местното самоуправление, за значими резултати и място сред местните ... още
Днес 17 юни 2016 година във военно формирование 42600 – Мусачево и военно формирование 22790 – Горна Оряховица бе отбелязан тържествено Денят на „Войските за ядрена, химическа биологическа защита и екология”.
На 19 юни през 1918 г. със заповед на Министъра на войната № 279 е разкрит първият щат за военнен химик в Българската армия.
Макар и символично 19 юни 1918 година е приет за начало на създаването на химически войски в Българската армия, а със заповед на Министъра на отбраната през 1994 г. химически войски се сдобиват със своя рожденна дата – 19.06.1918 г. и свой празник.
В днешния празничен ден началото на честванията бе дадено с пристигане на официалните гости, посрещане на знамето, приветствени слова и награждаване на най-изявилите се офицери, сержанти, войници и цивилни служители от формированията и структурите за ЯХБЗ и Е и прочитане на поздравителни адреси.
Празника уважиха бригаден генерал ... още
На 16.06.2016 г. пред параклиса - мавзолей „Св. Георги Победеносец” на площад „Възраждане” в град Плевен се проведе тържествен ритуал.
Началникът на щаба на военно формирование 22160 – Плевен подполковник Красимир Кръстев прие строя на почетния караул от военно формирование 38220 и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
Пред паметната плоча на загиналите за Освобождението на България румънски воини на фасадата на параклис - мавзолей „Св. Георги Победоносец”, бяха поднесени венци от Президента на Република Румъния н.пр. г-н Клаус Йоханис, областния управител на област Плевен г-жа Ралица Добрева и кмета на община Плевен г-н Георг Спартански,
Представителният духов оркестър на Сухопътните войски изпълни химните на Република Румъния и на Република България.
След това Н. Пр. Клаус Йоханис ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени