Днес, 14.03.2016 г.,  учениците от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 24620 – Свобода  проведоха поредното  си  занятие във Военен клуб – Чирпан.
Лейтенант Радослав Василев представи  темата „Средства за  ядрена, химическа и биологическа защита в Българската армия”.
Децата се запознаха отблизо с индивидуалните  средства за защита на дихателните органи, на кожата, с приборите за радиационно и химическо разузнаване. Те имаха възможност да изпробват поставянето на противогази, защитен плащ и комплект за еднократно използване.
 
На 12.03.2016 г. почетен караул от състава на военно формирование 54060 взе участие в ритуал по полагане на венци пред паметника на унгарския революционер Лайош Кощут в Шумен. Церемонията е по повод 15 март – националния празник на Република Унгария и се извърши по време на официалното посещение в града на г-н Андраш Клейн - извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България.
Освен официалните гости на ритуала присъстваха кметът на град Шумен Любомир Христов, командирът на военно формирование 34200 полковник Емил Симеонов, както и военнослужещи от военни формирования 54060 и 34200 - Шумен. Венци и цветя бяха поднесени от община Шумен, Шуменския военен гарнизон, областна администрация - Шумен и посланика на Република Унгария.
След церемонията делегацията се отправи към къщата-музей на унгарския революционер, където също бяха поднесени венци и цветя  и разгледана експозицията на музея.
 
Лайош Кошут е ... още
На 09 и 10.03.2016 г. на Старозагорски минерални бани се проведе сбор на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев.
Темата на сбора беше „Хибридната война и отражението й върху подготовката и изпълнението на задачите от военните формирования на 2-ра механизирана бригада”.
  По време на мероприятието лекции изнесоха:
            - началникът на отделение „Оперативно” – „Хибридната война и нейната същност”;
            - началникът на отделение „Личен състав” – „Командирът, отговорник за развитието на кадрите във военните формирования”;
            - началникът на отделение „Разузнаване” – „Кибернетичните изменения на хибриден тип ... още
 
Честването на 11 март – ден на Ракетните войски и Артилерията започна вчера, 10-ти март, от 10.30 часа на строевия плац с награждаване на отличили се военнослужещи и цивилни служители от командира на 4-ти Артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев.
  Тържествата в Асеновград продължиха и днес сутринта с изпълнение на военни маршове от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили. От 10.30 часа на строевия плац започна тържественото събрание, посветено на празника.
В словото си полковник Мишев акцентира върху ролята и значението на артилерията в битката при Одрин, след което бяха прочетени поздравителни адреси и връчени предметни награди от името на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов и командирът на Сухопътните войски подариха на личния състав и на параклиса „Свети Георги ... още
Днес, 10 март 2016 г., съгласно плана за  дейността на 61-ва мбр през учебната 2016 година, във военен клуб-Карлово започна сборa на командира, който се провежда съвместно със заместник-командира, началника на щаба и заместник-командира по логистичното осигуряване.
Бригаден генерал Груди Ангелов откри сбора като заяви, че тази година акцентът ще бъде новият модел на планиране и провеждане на бойната подготовка на личния състав от бригадата, чието практическо реализиране е вече в ход. Модел, който, след като бъде презентиран, ще бъде подложен на обсъждане.
Този нов модел има за цел да се постигне повече екипност в дейностите, повече мислещи и дейни командири и натрениран личен състав. И всичко това е насочено към постигане на основната мисия, а именно - воденето на комплексна подготовка за придобиване, развитие и поддържане на вече придобитите от личния състав способности и надграждането им на по-високо ниво.
„Убеден съм, че всеки един от вас ще помогне ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени