Вчера, 11 октомври 2016 г., на площад „Васил Левски“ в град Карлово се проведе тържествена церемония по посрещането на 31-ия български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Мисията е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.
На ритуала присъстваха министърът на отбраната на Република България  Николай Ненчев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, представители на държавната и местната власт, както и много граждани, близки и ... още
Утре, 11 октомври 2016 г. от 11.00 часа на площад „Васил Левски“ в град Карлово ще се проведе тържествена церемония по посрещането на 31-ия български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”.
Контингентът е в състав от близо 110 военнослужещи и включва  национален команден елемент, екип от съветници и взвод за охрана на летище Кандахар.
Национален командир на контингента е полковник Руси  Русев от Командването на Сухопътните войски, командир на екипа от съветници е подполковник Марин Господинов от военно формирование 24150-Стара Загора, а командир на взвода за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е лейтенант Славена Желязкова от състава на 61 Стрямска механизирана бригада.
104-ата годишнина от Балканската война и Освобождението на град Девин бе отбелязана от военнослужещите от състава на 101-ви Алпийски батальон град Смолян заедно с Представителния духов оркестър на ВВС град Пловдив и ученически блок от СУ ''Христо Ботев'' на 8 октомври  на централният площад в град Девин. Тържествената заря-проверка бе командвана от заместник-командира на 3-та алпийска рота капитан Иван Славчев, който е родом от града. Строят бе приет от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров, а приветствено слово по повод празника произнесе кметът на град Девин Красимир Даскалов. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите герои.
     Във войскови район Казанлък от 04 до 06.10.2016 г. се проведе сертифициране на 2-ри механизиран батальон от състава на 61 Стрямска механизирана бригада, което се извърши по документи.
    Целта бе проверка и оценка на бойната способност и оперативната съвместимост на батальона като декларирано формирование за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност, съгласно стандартите и критериите, заложени в Стандартите на Силите на Съюзното командване по операциите (ACO FS) – CREVAL и Ръководството за оценка на бойната способност на Сухопътните щабове и формирования.
    Комисията оценители от Командването на Сухопътните войски беше водена от полковник Николай Киров от отдел „Бойна подготовка на войските”.
     Сертификацията започна с брифинг на командира на 2-ри механизиран батальон подполковник Мирослав Костадинов, на който присъстваха и заместник-командирът на 61 мбр полковник ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес, 7 октомври, в 55-ти инженерен полк.
В присъствието на роднини, близки и приятели 23-ма новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
Командирът на полка полковник Росен Арабаджиев поздрави военнослужещите и отправи пожелания за търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи.
„Военната клетва е онзи величествен миг, споменът за който остава завинаги в сърцето” – каза в словото си той.
След заветното „Заклех се”, военнослужещите изпяха химна на Република България под съпровода на духовия оркестър на полка.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на личния състав, аплодиран от присъстващите на събитието гости.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени