Вчера, 23.01.2017 г.,   ученици от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 24620 – Свобода  проведоха поредното  си  занятие във Военен клуб – Чирпан. Ръководителят на занятието старши лейтенант Веселин Желязков запозна учениците с устройството и начините за стрелба с автомат „Калашников”. Децата се запознаха  с бронежилетка и с тактически елек, които са на въоръжение в БА. След теоретичната част на занятието на всяко дете беше даден шанс да се упражни в разглобяване и сглобяване на автомата, както и да си сложат  бронежилетката и тактическия елек.
Учениците слушаха и наблюдаваха с неприкрито любопитство и с удоволствие пробваха своите умения, което е и целта на тези занятия.
От 16 до 20.01.2017 г. в 55-ти инженерен полк - Белене се проведе обучение за работа с отбранителни продукти „Vallon” на специалисти по обезвреждане на невзривени бойни припаси от състава на полка и 61-ва механизирана бригада.
Обучението бе проведено от  американския инструктор Андрю  Уилкинс, представител на фирма „WM Industries Inc”, който бе посрещнат от командира на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев.
 По време на обучението военнослужещите се запознаха и изучиха тактико-техническите характеристики и възможностите на минотърсачни апарати „Vallon” и придобиха необходимите практически умения за работа с тях.
         Отговорник по цялостното организиране и провеждане бе заместник-командирът на полка подполковник Иван Тишков.
Обилният снеговалеж и ниските температури не попречиха на планираните занятия, които преминаха успешно и изключително ... още
С тържествени чествания военнослужещите от гарнизоните Сливен, Асеновград, Хасково, Ямбол и Пловдив отбелязаха 139-годишнината от освобождението от османско иго.
На 17 януари 2017 г., военнослужещи от в.ф. 22220, заедно с жители и гости на града, на площад „17-ти януари“ в Сливен, отдадоха своята почит към героите, дали живота си за свободата на България.
В словото си кметът Стефан Радев акцентира: „На това място през 1878 година възторжени сливенци, сред които любимият поет Добри Чинтулов, посрещат тържествено руските освободителни войски и вдишват първите глътки свободен въздух...”.
Свещеници от църквата „Св. Никола“ отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен за освобождението на Сливен. Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към героите, отдали живота си за това велико дело. 
Пред паметната плоча, на мястото, където са били посрещнати руските войни на 23-ти ... още
Днес, 18.01.2017 г., група военнослужещи от състава на военно формирование 28880 – Белене за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за действие при зимни условия,  се включиха в разчистване на падналия обилен сняг на територията на Община Белене.
  С тежка верижна техника военнослужещите, под ръководството на лейтенант Александър Цветков, оказват помощ в разчистването на участък от пътя между селата Стежерово и Петокладенци.
Днес, 16 януари 2017 г., военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържественото честване на 139-ата годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.
Ритуалът започна в 10.00 часа с празничен водосвет в храм “Свети Николай” – мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по повод избора на първия Градски съвет от представител на историческия музей в Карлово и бяха положени цветя на признателност към будната съвест и достойната гражданска позиция на тогавашната карловска интелигенция от председателя на Общинския съвет Теодор Шойлеков, кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, командира на 61 мбр бригаден генерал Пламен Йорданов, родственици на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени