Военнослужещи от състава на 101 алпийски батальон участваха вчера, 21.11.2016 г., в честването на 104-ата годишнина от Балканската война и освобождението на Златоград.  Почетен караул поднесе венци, а кулминацията на честването бе тържествената проверка (заря).
 На събитието присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Златоград Мирослав Янчев, командирът на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров, представители на местната власт, организации и ведомства, граждани и гости на гр. Златоград.
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. Един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма. С решение на Св.Синод на Българската православна църква, от 1929 година този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.
Днес, 21.11.2016 г., във в.ф. 22220 в параклиса „Свети Димитър Солунски” сливенският отец Йоан отслужи молебен за здраве, благоденствие и успехи за целия личен състав. След това в обръщението си към присъстващите той посочи, че Българската армия продължава да е един от важните стълбове на обществото ни, а за него е чест да бъде гост във формированието.
На молебена, заедно с личния състав, присъстваха командирът на формированието полковник Любомир Вачев и началникът на щаба  подполковник Пламен Белчев.
Параклисът е построен със средства и труд от личния състав, осветен е на 21.11.2014 ... още
Тържествено събрание-концерт по повод празника на Сухопътните войски - 19 ноември се проведе днес, 17.11.2016 г., във Военна академия „Г.С.Раковски”.
„Родени в битки и калени на фронтовете на Балканските, Първата и Втората световни войни и до днес Сухопътните войски непрекъснато се променят, развиват и усъвършенстват. Влагаме всичките си усилия, за да бъдат те гъвкав и ефективен вид въоръжени сили, който е в състояние да изпълнява задачи в интерес на националната и колективната сигурност.” – каза в приветствието си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
От името на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили военнослужещите и цивилните служители от Сухопътните войски бяха поздравени от генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов – секретар по отбрана и сигурност, който каза: „Съвременните Сухопътни войски днес активно изграждат своите способности, дават своя ключов принос ... още
По повод на тържественото честване на 131-ата годишнина от Сръбско-българската война и Празника на Сухопътните войски – 19 ноември, днес 16.11.2016 г., Ръководството на Сухопътните войски проведе традиционна среща с генерали от резерва, които са били в Ръководството на Сухопътните войски през годините. „Възползвам се от повода да изразя моето уважение и респект към всички вас – затова, че отдадохте най-хубавите години от своята служба, своите мечти и надежди за едни силни и модерни Сухопътни войски, за една по-надеждна Българска армия...”, каза в своето слово генерал-майор Андрей Боцев.
От името на присъстващите приветствие произнесе генерал-лейтенант Люцкан Люцканов - командващ на Сухопътните войски в периода 01.08.1991 г. – 12.05.1993 г.
Гостите бяха поздравени с изпълнения на Ансамбъла на Въоръжените сили към Националната гвардейска част с художествен ръководител Снежина Темелкова.
По-късно генерал-майор Андрей Боцев награди с ... още
На 12.11.2016 г. за 5-ти пореден път бе проведена фолклориада под наслов "На хорото в сърцето на Родопите", която се организира под патронажа на 101-ви алпийски батальон и Военен клуб-Смолян .
Фолклориадата бе посветена на 19 ноември – Празника на Сухопътните войски, който е пряко свързан със Съединението на България от 1885 година.
Участие взеха над 23 състава с около 500 човека от Стара Загора, Чирпан, Рудозем, Мадан, Пловдив, Смолян, Асеновград, Харманли, Гоце Делчев, с. Павелско, с. Чепинци, с. Борино, с. Огняново - общ. Гърмен и др. Фолклориадата се състоя в три кръга - в първия кръг се изигра танц от областта, от която са участниците, втория по регламент бе хореографско решение върху едно хоро или хоро от друга фолклорна област и  в третия кръг всеки клуб представи фолклорен танц от друга държава. Бяха изпълнени различни танци - Зембеки, Охридско хоро, Ужичко хоро, Чинакчийско хоро, хоро Хасапико, Каракачанско хоро, Циганско хоро и много ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени