Днес, 11 октомври, успешно приключи тактико-специалното учение за оценка готовността на инженерна рота за обща поддръжка на 91 инженерен батальон – Пловдив от състава 55-ти инженерен полк като декларирано формирование към силите на НАТО и ЕС по пакета цели на способностите 2017.
Процесът на сертифициране започна на 9 октомври с брифинг на командира на ротата капитан Малин Михайлов и проверка на изготвената документация от комисията. На 10 и 11 октомври се проведе тактико-специално учение на тема „Действие на инженерна рота за обща поддръжка при обща инженерна поддръжка на многонационална тактическа група в операция по прикриване на застрашен участък от държавната граница”.
В хода на учението военнослужещите изпълниха инженерни задачи по устройване на дублиращи мостове и фортификационно оборудване на пунктове за управление, изпълнение на задачи по разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени бойни припаси, подвоз на материални ... още
      Вчера, 8 октомври, на централния площад на град Девин военнослужещите от 101 алпийски полк - Смолян и представителният духов оркестър на Военновъздушните сили  участваха в тържествата по случай 106 годишнината от освобождението на град Девин.
       Тържествената заря-проверка, командвана от капитан Белев – командир на 3-та алпийска рота и приета от командира на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров, както и спектакълът „Невястата" на Фолклорен ансамбъл „Родопа" бяха кулминацията на тържествата.
„Свободата в 21-ви век е непреходна ценност, и ако преди 106 години е била извоювана на бойното поле, то наш е дългът днес да я съхраняваме със средствата на демокрацията, по чийто път поехме след немалко усилия преди двадесет и девет години. Свободата е права, но тя е и отговорности – това трябва да го проумее всеки от нас и да предприемаме действия само на базата на ... още
         Тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2018 г.” ще се проведе от 16 до 19 октомври на УП „Корен” с 42 механизиран батальон – Ямбол.
          В него ще вземат участие около 700 военнослужещи и 172 единици бойна и специална техника  от състава на 2 механизирана бригада,  танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен; огнеметно-димов взвод от 38 бЯХБЗиЕ-Мусачево, взвод за сигнално разузнаване и електронна война от 1 разузнавателен батальон - Свобода,  както и курсанти от НВУ „Васил Левски”.
Темата на учението е „Усилен механизиран батальон като преден отряд в отбранителна операция“.
    Целта е да се усъвършенстват навиците и уменията на командирите и щаба при планиране на отбранителните бойни действия на формированията, при поставяне на задачи на подчинените ... още
С военен ритуал по полагане на венци на признателност пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и символичния камък за възстановяването на града в парк „Пети октомври”, започнаха тържествата по случай 5 октомври - Празник на град Стара Загора.
Тържествата продължиха с издигане на националния флаг на Република България на Античния форум „Августа Траяна”.
На мероприятията присъстваха областният управител госпожа Гергана Микова, кметът на община Стара Загора господин Живко Тодоров, командирът на 2ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, председателят на Общински съвет Стара Загора господин Таньо Брайков, депутати, гости и граждани.
Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха празничен водосвет и молебен за здраве и благоденствие на жителите на града.
Кметът на града господин Живко Тодоров поздрави старозагорци, за техния принос ... още
Днес, 5 октомври, военнослужещи от личния състав на Бригадно командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в честванията посветени на 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.
По традиция, празникът започна с камбанен звън и молебен за здраве, който бе отслужен в двора на православния храма „Въведение Богородично”.
На площад „Македония”, командирът на Бригадното командване  полковник Красимир Кръстев, прие рапорта на началника на почетния караул и поздрави военнослужещите по случай: „106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към майка България”, след което тържествено беше издигнато националното знаме. Духовниците от православния храм „Въведение Богородично”, отслужиха заупокойна молитва за загиналите във войните за освобождението на Отечеството.
След ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени