На 1 септември  2018 година се навършват 20 години от създаването на 2 механизирана бригада – Стара Загора, която се явява пряк наследник и продължител на бойната слава и традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия.
Честванията по случай празника на бригадата започнаха с открит шампионат по стрелба с пистолет „Макаров”, в който взеха участие отбори от 2 механизирана бригада, областна администрация Стара Загора, община Стара Загора и телевизия „Стара Загора”.
Днес, 28.08, в парк „Пети октомври” в град Стара Загора военният духов оркестър на бригадата изнесе концерт на открито, а военнослужещи демонстрираха строеви хватки и движения с оръжие.
Празничната програма по случай празника ще продължи на 3 и 4 септември.  От 09.00 ч. на 3 септември в района на военно формирование 48430 – Стара Загора командирът на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов ще награди военнослужещи и цивилни служители, а други ще ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха, извлякоха и транспортираха за унищожаване невзривен боеприпас в с. Малка Верея днес, 26 август 2018 г. При почистване на сграда в необитаем имот, собственика на имота е намерил силно корозирала ръчна граната без видима маркировка.  Под ръководството на командира на модула капитан Росен Росанов, боеприпасът е извлечен и транспортиран за последващо унищожаване.
Модулното формирование за разузнаване и неутрализиране на невзривени боеприпаси от военното формирование 44 200 – Стара Загора беше задействано по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов след подаден сигнал от МВР.
 
Вчера, 22 август, в Ловеч, пред Белия паметник в квартал Стратеш  военнослужещи от Сухопътните войски от гарнизон Плевен участваха в тържествен ритуал по случай 141 години от освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. 
Ритуалът започна с приемане на почетния караул от полковник Николай Бешев – началник на гарнизон Плевен. Слово произнесе кметът на община Ловеч г-жа Корнелия Маринова.
В знак на признателност венци бяха поднесени от кмета на общината, генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, от името на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов и от представители на побратимените на Ловеч градове Лотошино, Сиктивкар и Рязан.
          В честването участваха още областният управител на Ловеч  Георги Терзийски, председателят на Общинския съвет Петър Цолов, представители на местната власт и различни институции, ... още
Модулното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада - Карлово беше задействано днес, 19 август 2018 г. в 11.00 ч. по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, за да оказват помощ в гасенето на пожар, възникнал в иглолистна гора над местността „Сучурума“, северно от Карлово.
 
На труднодостъпен терен действат 44 военнослужещи с 5 броя техника. Действията на модулното формирование се ръководят от майор Марин Цаловски.
 
В готовност са още 20 военнослужещи, които да се включат при необходимост в овладяването на пожара.
 
Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха, извлякоха и транспортираха за унищожаване невзривен боеприпас в Пловдив днес, 18 август 2018 г. Модулното формирование за разузнаване и неутрализиране на невзривени боеприпаси от военното формирование 44 220 - Пловдив беше задействано по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов след подаден сигнал от МВР. При извършване на изкопни работи в двора на училище „Софроний Врачански“ в ж.к. „Тракия“ в град Пловдив е бил открит силно корозирал снаряд без видима маркировка. Под ръководството на командира на модула капитан Стоян Атанасов боеприпасът е извлечен и транспортиран за унищожаване.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени