От 22 до 26 октомври артилерийски формирования от състава на Сухопътните войски ще проведат полево лагерно обучение на Учебен полигон „Корен“. В него ще вземат участие около 424 военнослужещи с 80 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Стара Загора, Хасково, Смолян, Благоевград,  Враца, както и модул за санитарна обработка от състава на батальона за ядрена, химическа и биологическа защита – Мусачево.
Началник на лагерния сбор е полковник Лъчезар Мишев – командир на 4-ти артилерийски полк – Асеновград. Контролът на полевото лагерно обучение ще се осъществява от началника на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” от командването на Сухопътните войски –  полковник Петър Кръстанов.
По време на лагерния сбор ще се проведат и тактически учения с бойни артилерийски стрелби с две батареи на противотанковия дивизион в Асеновград, управление на огъня на артилерията с бойни ... още
На 19 и 20.10.2018 г. на тактическия полигон на “Алфа-Метал”, намиращ се край Габрово се проведе състезанието „Commando Challenge 2018”, посветено на 15-годишнината от терористичния акт срещу база „Индия” в Кербала, Ирак на 27 декември 2003 г.,  при който загинаха петима български военнослужещи.
В „Commando Challenge – 2018“ участваха 15 отбора от Българската армия, СОБТ, МВР, НСО и отбор от Украйна.  Участниците демонстрираха сила, издръжливост и екипност – те трябваше да преминат тактическа полоса с препятствия, да стрелят с дългоцевно оръжие на разстояние съответно от 85, 65, 50, 20 метра и да окажат първа долекарска помощ на ранен – включваща поставяне на турникет, бинт, след което да го евакуират.
61 механизирана бригада участва с два отбора в състав от 4 състезатели, като отборът от район Карлово се класира на почетното 3 място.
 
Военнослужещи от Бригадното командване-Благоевград участваха  в тържествените чествания на 19 октомври, посветени на 106 годишнината от освобождението на Свети Врач, днес Сандански.
Началото на празничните събития в града започна с издигането на националния флаг от военнослужещите от командването, след което пред монумента, издигнат в памет на генерал Тодоров - водач на славната Седма пехотна Рилска дивизия, бяха положени венци и цветя в знак на признателност от името  на Общинската администрация в Сандански, Общинския съвет, Бригадното командване, граждани и гости.
На същия ден военнослужещи от Командването взеха участие и в честванията, посветени на 106 години от освобождението на Неврокоп, днес Гоце Делчев. Командирът на формированието полковник Красимир Кръстев присъства на откриването на паметник по повод 85-ата годишнина от създаването  на военно поделение в гарнизон Гоце Делчев и положи цветя в знак на признателност на паметника на великия ... още
„Впечатлен съм от всички участници, видяхме ръководство от страна на батальона със синхрон във взаимодействие“ – посочи заместник – министърът на отбраната Анатолий Величков, който присъства на Ден за демонстрация на  бойни способности в последния ден от тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2018 г.” с 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, което се проведе  от 16 до 19 октомври. 
Гости на демонстрацията наблюдаваха част от бойните способности на личния състав на 42 механизиран батальон, усилващите и придадени формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили в изпълнението на задачи по мисия първа на Българската армия ”Отбрана”. Тези способности личният състав на 42-ри механизиран батальон, с командир подполковник Ивайло Иванов, е достигнал вследствие на целенасочена подготовка през текущата учебна година, чрез ... още
 Състезание по военно-приложни спортове ще се проведе на 26 октомври 2018 г. в 61-ва Стрямска механизирана бригада – район Карлово. То е организирано по повод празника на Сухопътните войски.
Съревнованието, в което ще участват 11 отбора от формированията и щаба на бригадата, ще започне в 9.00 ч. на учебен полигон „Анево” и ще продължи на автодрум „Иганово”. Отборите са в състав от 5 военнослужещи, които трябва да преминат през следните етапи: изтегляне с въже на аварирала машина на 35 метра; натоварване на боеприпаси и материални средства на товарен автомобил с повишена проходимост; евакуация на ранен от купола на бойна машина на пехотата БМП – 1; допопълване на боекомплекта с боеприпаси с преминаване през бойно поле; хвърляне на ръчна граната; пренасяне на туби с гориво по разрушен мост; преминаване на заразен участък и евакуация на пострадал от горяща сграда; сглобяване и стрелба с автомат „Калашников”; сглобяване и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени