Модул за действие при зимни условия от състава на 101-ви Алпийски полк – Смолян продължава и днес, 25 януари, да разчиства пътища на територията на област Смолян.
От 06,30 часа военнослужещите със специализирана техника - роторен снегорин, разчистват основната пътна артерия Смолян – Пампорово – Стойките. Почистени са около 40 км от Републиканската пътна мрежа.
Поради продължаващите обилни снеговалежи действията на модулното формирование ще продължат и през почивните дни.
От 14,30 часа днес, 24 януари, се включи модул за действие при зимни условия от състава на 101 алпийски полк - Смолян. Военнослужещите със специализирана техника - роторен снегорин,  разчистват проходите Пампорово и Превала от обилния сняг, който затруднява движението в района.
Модулът действа на основание отправено искане на Областната управа на Смолян и по заповед на Министъра на отбраната Красимир Каракачанов и ще продължи да оказва помощ и в утрешния ден.
 
 
В присъствието на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, командващия на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съветника на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров,  ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования днес, 22 януари, се проведе анализ на подготовката на Сухопътните войски през 2018 г.
„С усилията, старанието, професионализма на всеки един от състава на Сухопътните войски запазихме постигнатите способности, ръста на подготовка и оперативната съвместимост на щабовете и военните формирования за изпълнение на задачи по трите мисии на Въоръжените сили.
Основните планирани мероприятия през годината са изпълнени. Въпреки съпътстващите ни трудности, резултатите от нашата дейност са положителни и това ни дава повод да отчетем годината като успешна.” - каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в обръщението си към участниците във форума.
През 2018 година  ... още
С ритуал по поднасяне на венци и цветя Хасково отбеляза 141 години от своето Освобождение. Представително формирование от 31 механизиран батальон участва в тържеството пред паметника-морена, който е символ на Освобождението на града и се намира срещу църквата „Света Богородица”.
Паметната плоча /морена/ е посветена на 70-те обесени българи от Хасково през 1877 г. Текстът на нея гласи: “През 1877 г. в този район са обесени 70 българи, свидни жертви за Освобождението на България от османско иго.” Имената остават неизписани, но е запазен споменът за загиналите хасковлии през лятото на 1877 г., в трагичните дни на настъплението на Сюлейман паша към Стара Загора.
Морената се превръща през годините в място на почит към загиналите и Освобождението на Хасково. Молитва за покой на душите на хилядите загинали за Освобождението прочетоха хасковски православни свещеници.
Пред храбростта на освободителите и пред саможертвата на хасковлии се поклониха ... още
Нови  6  военнослужещи положиха военна клетва на 18 януари в района на военното формирование. В присъствието на своите семейства, близки и приятели те произнесоха заветните думи за вярност към род и Родина.
        Командирът на 78-ми батальон за осигуряване майор Александър Бойков поздрави и пожела здраве на новоназначените военнослужещи. В словото си той подчерта голямата отговорност, която от този момент нататък поемат – да бъдат достойни защитници на Република България.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени