В гарнизоните, където има дислоцирани формирования на Сухопътните войски традиционно се честват празниците на войсковите части, свързани с участието им в паметни боеве и сражения, водени по време на войните за Освобождение и национално обединение. 
На 16 март 1913 година, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон преди 09.09.1944 г. Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.
     Тържествените ритуали започнаха с поднасяне на венци на паметната плоча на 9-та пехотна Плевенска дивизия в градската градина в град Плевен и тържествен строй с молебен за здравето и благополучието на Българската войска в гарнизон Плевен на площад „Възраждане” пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”.
Молебенът за здравето и благополучието на ... още
      Празникът на ракетните войски и артилерията на Българската армия - 11 март, бе отбелязан в района на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора. 
      Честванията започнаха с тържествено строяване на артилеристите от бригадата, като строят беше приет от началника на щаба полковник Стоян Шопов.
     Представители на Старозагорската митрополия отслужиха водосвет за здраве, благоденствие и успехи на личния състав.
     Със заповед на командира на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов бяха наградени за заслуги и цялостна дейност през годината военнослужещи артилеристи.
     След награждаването в Гарнизонен военен клуб – Стара Загора се проведе лекция, посветена на превземането на Одринската крепост през Балканската война 1912 – 1913 г.
     Празникът бе отбелязан със състезание по стрелба с ... още
На 11 и 12 март  в гарнизон Асеновград се проведoха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия,  106 години от овладяването на Одринската крепост и 91 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
Вчера, 11 март, мероприятията започнаха на строевия плац с награждаване от заместник-командира на полка подполковник Красимир Ташев на  отличили се военнослужещи и цивилни служители. По-късно, в знак на признателност, пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя.
Паметникът се намира в казармения район на  4-ти Артилерийски полк. Строен е в периода 1922г./1923 г., във връзка с честването на десетата година от Балканската война. През 2008г. е възстановен с доброволен труд и дарения на военнослужещи от полка, от община Асеновград и фирми от града, а през 2011г. са ... още
     На 10 март, във водите на придошлата река край водопад " Сучурум" в град Карлово, ефрейтор Никола Върбанов  от 1 механизиран батальон на 61 механизирана бригада  и неговите приятели забелязват тяло на дете. Без да се замислят младежите се хвърлят да извадят тялото от мътните води. Веднага се обаждат на телефон 112. Благодарение на добрата подготовка и преминатия курс за санитарен инструктор във Военно-медицинска академия град София, ефрейтор Никола Върбанов  успява да окаже първа медицинска помощ. Изваденото дете нямало пулс и не дишало, но това не изплашило военнослужещия, който продължил да прави сърдечен масаж на пострадалото момиче, близо три минути, докато дошло в съзнание. Навременната намеса и уменията  на ефрейтора спасяват един човешки живот! 
Гордеем се с такива военнослужещи!
 
От днес, 11 март до 5 април, във военно формирование 22160 – гр. Плевен ще се обучават 29 български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.
Съгласно утвърдена програма е организиран е курс по начална военна подготовка. Ще бъдат преминати основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева и физическа подготовка. Обучението ще завърши с полагане на изпити по основните дисциплини, като на успешно завършилите курсисти ще се издадат удостоверения за завършване на подготовката и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната.
Интересът към военното дело е основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка.
 След завършване на курса те ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.
 
 

 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени