На 4 април във 2-ра механизирана бригада - Стара Загора ученици от 11 и 12 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Любор Байер” се запознаха с устройството и принципа на действие на 7,62 мм автомат „Калашников”.
Учениците са членове на клуб „Приятели на армията” с ръководител  Радослав Петров - учител по физическо възпитание и спорт в гимназията.
Основната цел на клуба е свързана с патриотичното възпитание и повишаване на военно-техническата грамотност на младите хора. Интересът към тези практически занятия е голям. Особено от страна на гимназистите, които заявяват своята мотивация да кандидатстват в НВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново и считат участието си в клуба, като част от подготовката си за бъдеща реализация в редиците на Българската армия. Факт е, че четирима от младежите вече са издържали предварителните изпити и са приети за курсанти в НВУ „Васил ... още
Вчера, 3 април, военнослужещи от 55 инженерен полк проведоха занятие  по базова топография и ориентиране с новосформиран отряд от деца и младежи от град Белене към СД „Католически скаути – България”.
След като бяха посрещнати в района на формированието и се запознаха с мерките за безопасност, децата бяха транспортирани до с. Кулина вода,  където кметът на селото Румен Георгиев представи накратко историята на населеното място.
В хода на занятието, което премина в местността „Дългата шума”, намираща се в близост до селото, малките скаути се запознаха с методи за определяне посоките на света без компас, устройство и предназначение на компаса, ориентиране на карта, работа с нея и движение по азимут.
Ръководителят на занятието - старши лейтенант Димитър Маринов показа нагледно на участниците как да работят с компас и как да определят посоките, ако не разполагат с такъв.
Впечатлени от видяното в хода на занятието децата ... още
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев посети днес, 3 април, войсково стрелбище Николаево, където наблюдава занятие по огнева подготовка на обучаемите в курс по начална военна подготовка. Първото за годината обучение по чл. 59 от Закона за резерва за хора без начална военна подготовка започна на 11 март и ще приключи на 5 април. То се провежда в Единния център за начална военна подготовка в Плевен и в него участват 23-ма младежи и девойки.
Генерал-лейтенант Димитър Илиев се срещна и разговаря с младите хора и наблюдава стрелбите. „За нас е много важно да имаме обратна връзка, да знаем какви са вашите впечатления. Винаги може да споделите с вашите командири, ако имате проблеми“, каза генерал-лейтенант Илиев. Той се поинтересува от това какви учебни задачи се изпълняват в момента и как се справят курсистите.
„Много съм радостен, че има млади хора, които доброволно избират да преминат през начална военна подготовка и да станат ... още
Днес, 1 април, личният състав на 91-ви инженерен батальон – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, чества 19 години от създаването на формированието.
Празничният ден започна с тържествено събрание и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати в ежедневната служебна дейност. Наградите бяха връчени от заместник-командира майор Радостин Тенев, който поздрави личния състав от името на командира  на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
Майор Тенев направи кратка равносметка на реализираните начинания и постигнатите цели и изказа своята благодарност за проявените отговорност и професионализъм при изпълнение на отговорните задачи по трите мисии на Българската армия – „Отбрана”, „Подкрепа на Международния мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно ... още
 Занятия за повишаване на подготовката и обмяна на опит осъществиха военнослужещите, назначени на водолазни длъжности в Сухопътните войски от 18 до 29 март в 55 инженерен полк - Белене.
В сбора взеха участие военнослужещи от състава на 55-ти инженерен полк, военните формирования 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 - 9 – Варна и нещатни водолази на РС „Военна полиция” - Варна, които затвърдиха своите знания и умения с водолазни спускания в река Дунав.
Подготовката и провеждането се осъществи под непосредственото ръководството на капитан Даниел Маринов и ръководителите на водолазни спускания старши лейтенант Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев от състава на полка, старши сержант Илиян Зайчев от в.ф. 44200 – Стара Загора и младши сержант Георги Георгиев от в.ф. 54890 – Казанлък.
В хода на занятията военнослужещите отработиха въпроси по повишаване и поддържане на водолазните умения, съгласно програмата ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени