Днес, 16 януари, военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържественото честване на 141-ата годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.
На него присъстваха Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, родственици на Васил Караиванов и признателни граждани.
Ритуалът започна с празничен водосвет в храм “Свети Николай” - мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по повод избора на първия Градски съвет от представител на Историческия музей в Карлово и бяха ... още
Едно от важните мероприятия за 61-ва Стрямска механизирана бригада „Анализа на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2018 г.”, се проведе вчера, 15 януари, във Военния клуб в град Карлово. В него участваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, офицери от управлението на бригадата, командири на батальони и дивизиони, командири на роти и батареи, както и главни сержанти на формирования от състава на бригадата.
В своето експозе бригаден генерал Пламен Йорданов представи задачите и мероприятията изпълнени от бригадата по трите мисии на БА, като се спря подробно на всички направления, по които е работено през 2018 година, след което обърна внимание на основните предизвикателства и приоритизирането на задачите пред формированията от бригадата. Освен това разгледа въпросите по окомплектоваността с личен състав, фокуса на ... още
 
Тържествен ритуал за полагане на военна клетва се проведе днес, 11 януари, в 55-ти инженерен полк.
В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, 12 новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
Почетният строй бе приет от командира на полка полковник Росен Арабаджиев, който поздрави военнослужещите и отправи пожелания за търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи.
 „Убеден съм, че  днес, изправени пред бойното знаме, добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет. Защитата на Родината е дълг и чест, изискващи умения, трудолюбие, себераздаване и смелост” каза в словото си полковник Арабаджиев.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на личния състав на 55 инженерен полк.
Днес, 11 януари,  в района на военно формирование 24620 – Свобода бе тържествено отбелязан празникът на Военното разузнаване и празник на 1-ви разузнавателен батальон.
       Честването започна с тържествено приемане на строя от командира подполковник Минчо Минев, който приветства личния състав на батальона. След това бяха прочетени получените поздравителни адреси и заповед за награждаване на командира на военното формирование, както и на военнослужещи и цивилни служители за проявени отлични резултати при изпълнение на служебните задължения.
      В знак на ползотворното сътрудничество с Центъра за личностно развитие в град Чирпан, децата с ръководител инж. Танко Петков поднесоха на подполковник Минев ръчно изработената от тях емблема на батальона. Празникът продължи със спортни състезания и награждаване на победителите.
 
Днес, 8-ми януари, 61-ва Стрямска механизирана бригада, съвместно с Община Карлово, чества 141-ата годишнина от освобождението на града. В мероприятието участие взеха Военният духов оркестър и почетен караул от състава на бригадата.
Отбелязването на годишнината започна с поднасяне на цветя пред Пулевата къща, в която се е намирал щабът на руската армия и  седалище на генерал-лейтенант Павел Карцов. Слово за героизма на руските и българските воини, дали живота си за освобождението на града, произнесе  директорът на историческия музей Мария Деянова.
Честването продължи с шествие до паметника на генерала, където подвигът и саможертвата на освободителите бяха почетени с поднасяне на венци и цветя.
На ритуала присъстваха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, Веска Ненчева – народен представител, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, представители на местната власт, военно-патриотични ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени