Военнослужещи  от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, участваха в тържествена проява в памет на героите от войните за обединение на България, която се състоя на 28 септември в местността  „Саръкъс” над село Ботево, община „Тунджа”. Родолюбивата инициатива се реализира по случай 100 години от края на Първата световна война, пред реставрирания през това лято в оригиналния си вид от 1926г. паметник на загиналите ботевски жители във войните за освобождение на България.
В памет на 25-те местни мъже, загинали в Първата световна война, беше отслужена заупокойна молитва. За героичното им участие във войната говориха в словата си основният организатор на родоллюбивата проява – кмета на селото Георги Танев и кмета на общината Георги Георгиев. За прослава на отдалите живота си за Родината, в знак на силна и жива историческата памет за младото поколение на Тунджанския край, седмокласникът ... още
Секретарят на Сухопътните войски на САЩ д-р Марк Еспер и командирът на Сухопътните войски на Република България генерал-майор Михаил Попов посетиха вчера, 25 септември, учебен полигон „Ново село”. Те наблюдаваха отбранителни действия на механизиран пехотен взвод с бойни машини „Брадли“. В тренировката на пехотинците се включиха и два хеликоптера „Апачи“.
 
Секретарят на Сухопътните войски на САЩ д-р Марк Еспер за първи път посещава полигон Ново село. Според него съвместната работа между сухопътните войски на двете страни повишава оперативната съвместимост.  „Съвместната подготовка е от голямо значение за повишаване на способностите ни“, отбеляза той.
 
На срещата на полигон Ново село д-р Марк Еспер и генерал-майор Михаил Попов обсъдиха възможностите за планиране на съвместните подготовки за по-дълъг период от време с цел да се надграждат способностите на ... още
„Тази първа футболна среща е знак за добро приятелство между Република Сърбия и Република България. Сега поставихме началото на една много добра традиция, която съм сигурен, че ще продължи и занапред. Нека двата отбора се забавляват и по-добрият да победи“ каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов днес, 21 септември, на откриването на приятелския футболен мач между представителните отбори на Сухопътните войски на двете страни на градския стадион на футболен клуб „Сливнишки герой“ в гр. Сливница.
Събитието уважиха заместник-кметът на община Сливница, военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски, жители и ученици от град Сливница.
Футболната среща премина в оспорвана надпревара между двата отбора и много емоции от страна на публиката, която подкрепяше с бурни възгласи всяка добра изява. И както в приветствието си към участниците в края на турнира каза представителят на Футболен клуб „Сливнишки герой“ ... още
Денят на независимостта ще бъде тържествено отбелязан в гарнизоните на Сухопътните войски в цялата страна
На  21 и 22 септември представителни формирования от Сухопътните войски ще участват в честванията по повод 110-ата годишнина от Независимостта на Република България.
Със статични покази на военна техника, образци оръжие и екипировка в центровете на градовете София, Стара Загора, Плевен, Шумен, Хасково, Карлово, Белене, Сливен, Ямбол, Асеновград, Смолян, Казанлък, Благоевград и Враца ще започне от 9.00 до 12.00 ч. празникът на 22 септември.
В София показът ще се проведе пред сградата на Народния театър „Иван Вазов“ с участието на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
Тържествата в Карлово ще започнат на 21 септември от 17.00 ч. на площад „20 юли“, където Военният духов оркестър на 61 механизирана бригада ще изнесе тържествен концерт, а вечерта от 20.00 ч., по традиция в с. Климент ще започне тържествената ... още
С ВИП ден, по време на който бяха показани способности за адекватен отговор в случай на провеждане на операции по поддържане на мира, продължи многонационалното учение „Saber Junction - 2018”. На него присъства началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.
Учението се провежда в периода 13-28 септември в Центъра за съвместна подготовка на Силите на САЩ – Хохенфелс в Германия и в него участват над 5 хиляди военнослужещи от Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Латвия, Македония, САЩ, Украйна и Франция.
От българска страна в „Saber Junction - 2018” участват над 90 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон в Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада, с ръководител заместник-командирът на батальона майор Пламен Кирилов.
По време на учението българските военнослужещи ще повишат подготовката си за изпълнение на задачи в операции по поддържане на мира, а на 21 и 22 септември действията им ще ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени