В ритуал-панихида в Благоевград, пред Паметника-костница в стария гробищен парк, където са положени тленните останки на 580-те войници и офицери, загинали при защитата на Горна Джумая (днес Благоевград) през 1913 г.,  взеха участие днес, 7 март, военнослужещи от Бригадното командване и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.
Паметникът-костница е реновиран под патронажа и със средства на Министерството на отбраната със съдействието на община Благоевград, областна администрация-Благоевград и Регионален клуб „Традиция“.  С военни почести военнослужещите от Бригадното командване положиха в обновената крипта костите на войници, загинали за Освобождението на Горна Джумая на 5 октомври 1912 г., както и на 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници, загинали през Междусъюзническата война през лятото на 1913 г. при отбраната на стратегически важни подстъпи към столицата.
Заупокойна молитва за загиналите български воини отслужи лично ... още
„Еделвайс райд“ е борба да превъзмогнеш трудностите, да преминеш цялото разстояние от повече от 40 км, носейки тежката 25 кг раница в допълнение към оръжието, ските и екипировката за бивакуване. На 27 и 28 февруари във военния лагер Лизум на 2000 метра надморска височина в австрийските Алпи в това изпитание на мъжеството, силата, волята и желанието да победиш участваха 24 отбора от 12 страни – Австрия, Германия, Франция, Полша, Русия, САЩ, Испания, Словения, Италия, Черна гора, Румъния и България. Всичките те са известни със своите отлични способности при изпълнението на задачи в пресечена планинска местност.
Осем състезатели  трябва да стартират и да завършат като един екип. Вятърът, умората и ниските температури оказват пряко влияние върху физическото и психическото състояние на всеки един участник. В рамките на един час се менят четири сезона. На места от около 3000 м. надморско равнище влажността на въздуха започва да се променя драстично, а ... още
За помощта, оказана на община Смолян при преодоляване на последиците от обилния снеговалеж през втората половина на м.януари, 10 военнослужещи от  101 алпийски полк – Смолян бяха наградени днес, 5 март, със заповед на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.
 За проявен професионализъм, отлично изпълнение на служебните задължения, висок боен дух, себеотрицание и за издигане авторитета на Българската армия командирът на полка полковник Димитър Кацаров им връчи предметни награди, като им пожела „здраве и все така достойно да служат на Родината ни“.
Честванията по повод Националния празник на Република България и 141 години от Освобождението ще започнат в 18.30 ч. на 1-ви март в гр. Хисаря с участието на военнослужещи и военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада - Карлово в тържествена проверка заря, а на 2-ри март, по същото време, карловци ще проведат тържествена проверка – заря в Сопот.
На 3-ти март военнослужещите от 61–ва бригада ще участват в следните ритуали: - церемония по издигане на националното знаме на площад „Севтополис“ в Казанлък от 09.00 ч., от 10.00 ч. ще издигнат националния флаг и знамето на община Карлово на площад „20 – ти юли“ в града. Участието им ще продължи с полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на генерал Столетов от 11.30 ч. в село Столетово, а от 12.30 ч. е началото на тържественото честване на Националния празник на връх Шипка.  
На 3 март, с участието на военнослужещите от 2-ра механизирана бригада, тържествата в ... още
Турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ се проведе на учебен център „Добрич” край Хасково. Поводът за надпреварата, организирана от командването на 31-ви механизиран батальон, е 17-ата годишнина от създаването на формированието, която се отбелязва на 1 март.
Освен домакините, точния си мерник изпробваха служители на МВР, ДАНС, служба „Охрана”, жандармерия - Хасково, военнослужещи от ВВС и други представители на различни организации.
Командирът на батальона майор Светослав Годинов награди отличилите се състезатели в индивидуалното и отборно класиране, като с най-много точни попадения бяха служителите на ОД МВР - Хасково, които грабнаха купата.
След оспорваната надпревара всички присъстващи се сгряха с топъл чай и опитаха от вкусния боб, приготвени в полева кухня.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени