Група ученици от Професионалната гимназия по автотранспорт „Н.Й.Вапцаров” в град Хасково бяха на посещение в 31 механизиран батальон във връзка с проект „Моето училище – моят старт за успех” и по-конкретно с дейността „Запознаване с транспортната техника в различни сфери”.
Учениците от 11 и 12 клас, ръководени от инж. Стоян Нешев, се запознаха с различни образци автомобилна и бронетанкова техника, с техническите й характеристики и бойни възможности. Проведе се и занятие на тема „Евакуация на повредена техника чрез използването на система от полиспаст”.
Целите на проекта „Моето училище – моят старт за успех” са повишаване на мотивацията за реализация в изучаваната област, увереност в това, че знанията по специалността ще им дадат възможности в различни сфери, също така проявяване на интерес към служба в Българската армия, като една добра възможност за социална реализация.
Сто четиридесет и шест години ни делят от тези последни думи на Апостола, но въпреки времето, за нас Дяконът е жив! Ритуалите по отдаване на почит пред паметта и делото на великия син на България започнаха днес, 18 февруари в 11.00 часа, с полагане на венци и цветя от военнослужещи от Сухопътните войски пред паметника на Апостола на свободата в Горна Оряховица.
В 18.00 часа военнослужещи от Плевенския гарнизон ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша” в Ловеч.
Почетен караул от 101 Алпийски полк ще проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст - паметника на „ Васил Левски“ в кв. Райково в Смолян в 18.30 ч. 
От 18.00 часа на площад „Васил Левски” в Карлово ще се проведе възпоменателна церемония по повод 146 години от обесването на Апостола, в която ще участват представителни формирования и военният духов оркестър от състава на 61 Стрямска механизирана бригада.
Отбелязването на ... още
Със заповед на Министъра на отбраната Красимир Каракачанов представителният отбор от Сухопътни войски за шеста  поредна година е определен да участва в Световното зимно военно първенство, което ще се проведе от 13 до 24 февруари 2019г. в Сан Кандидо – Италия.
Двуседмичната подготовка на отбора се проведе под ръководството на командира на 101 алпийски полк – Смолян полковник Димитър Кацаров в КК Пампорово. В Първенството нашите военнослужещи ще участват в следните дисциплини за мъже и жени: ски бягане – 15 км; гигантски слалом; ски алпинизъм нощем и отборно 25 км ски патрул с две стрелби.
На 12 февруари 2019г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на един брой 76.2 мм артилерийски снаряд.
Групата в състав от четирима военнослужещи бе с ръководител капитан Слави Красев. Снарядът е намерен от ловец в гориста местност между селата Стамболово и Поповец, област Хасково.
Днес, 12.02.2019г., военнослужещи от Бригадно командване - Благоевград и признателни граждани, тържествено отбелязаха 141 години от Първото освобождение на Горна Джумая (днес Благоевград) от турска власт. Тържественият ритуал по полагане на цветя в знак на признателност се състоя в двора на православния храм „Въведение Богородично“, пред паметната плоча на първия освободител на града - майор Иван Павлович Орлински, който по време на Руско-турската война служи в Мариуполски 4-ти хусарски полк, и под негово командване ескадрон на полка на 12 февруари 1878 година освобождава град Горна Джумая.
Официални гости на тържественото честване бяха заместник- областният управител на област Благоевград Иван Стоянов, заместник-кметът по строителството и сигурността на община Благоевград инж. Емилия Тунева и командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени