Днес, 10 юни,  формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси (ФОППБ) от състава на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив с ръководител капитан Стоян Атанасов унищожи 122 мм корозирал снаряд с взривател. Снарядът бе открит на 8 юни при изкопни работи в гробищния парк на село Крумово, област Пловдив.
 Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Днес, 10 юни, новоприети военнослужещи в 31 механизиран батальон - Хасково положиха военна клетва. Ритуалът се състоя на строевия плац на формированието с участието на духовия оркестър на 2-ра механизирана бригада. Командирът на батальона майор Светослав Годинов прие строя от командващия клетвата капитан Зефир Узунов.
Майор Годинов произнесе слово, в което пожела на новоприетите войници упоритост, достойнство и чест при изпълнение на службата: „Бъдете верни на думите, които ще изречете! И превърнете клетвените слова в свои дела!”.
Новоприетите войници дадоха тържествено обещание за вярност към народ и Родина пред Националното знаме и пред своя командир. Техни близки и роднини с вълнение наблюдаваха как всеки един изрече заветните думи ‘Заклех се!’.
Тактическо учение с бойни стрелби „Strike Back 2019“. В него ще вземат участие до 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България (38-ми, 31-ви и 42-ри механизирани батальони и 20-и самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили). В учението участват също до 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (една механизирана рота), Албания (един пехотен взвод), Република Северна Македония (един пехотен взвод) и Гърция (танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка).
 
42-ма военнослужещи от Съвместното командване на силите, щаба на Сухопътните войски и 2-ра механизирана бригада участват в разпределеното компютърно-подпомагано командно-щабно учение, което е част от многонационално учение „Saber Guardian 2019”, съвместно с близо 8000 военнослужещи от въоръжените сили на САЩ, Румъния, Унгария, Албания, Босна и Херцеговина и Турция. Церемонии по откриването на учението се проведоха на 3 юни 2019 година в щаба на Многонационална дивизия „Югоизток“ в Букурещ, Румъния и на полигоните за провеждане на учението.
В компютърно-подпомаганото командно-щабно учение Българската армия участва с развърнат щаб от състава на 2-ра механизирана бригада, военннослужещи на длъжности в щаба на Многонационалната дивизия „Югоизток“ в Букурещ и в симулационния център на Учебен полигон „Чинку“. Ръководител  на участниците от българска страна е полковник Стоян Шопов, началник на щаба на 2-ра механизирана ... още
Военнослужещи от Десети механизиран батальон - Враца от състава на Бригадното командване участват в международното съвместно учение “Platinum Wolf- 2019”, което се провежда от 03 до 18 юли на полигон Буяновац-База Юг в Република Сърбия. Командир на българския взвод е капитан Мирослав Петров. В международния тренинг, освен българските и сръбските военнослужещи, участие ще вземат и военнослужещи от САЩ, Великобритания, Босна и Херцеговина, Унгария, Румъния, Република Северна Македония, Италия и Словения.
По време на учението ще се тренират действия и процедури за участие в многонационални операции в международна среда.
Целите на учението са развиване на умения и навици на личния състав за планиране и провеждане на тактически действия при участие в стабилизиращи операции и операции по поддържане на мира и повишаване на оперативната съвместимост между участващите формирования.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени