Разглеждат се възможностите някои административни срокове за кандидатстване за войнишки длъжности да бъдат съкратени. Това каза в гр. Ловеч командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов пред журналисти по време на националната кампания „Бъди войник“. „Нямаме намерение да снижаваме критериите за подбор на кандидатите, защото това би могло да се отрази негативно на нашата работа“, подчерта той.
Генерал-майор Михаил Попов отбеляза, че ако се запазят сегашните темпове на прием на кандидати за военна служба, некомплектът може да бъде преодолян за няколко години. „Засега първите резултати са обнадеждаващи, съдейки по броя на подадените документи в първия обявен за тази година конкурс за заемане на вакантни войнишки длъжности във военните формирования от Сухопътните войски. Надявам се до края на годината да проведем успешно още два конкурса“, посочи той.
„Кампанията „Бъди войник“ и срещите с Българската армия ... още
Във Военен клуб - Карлово от 27 до 29 март се провежда сбор на медицинските органи от Сухопътните войски на тема „Военномедицинската подготовка на личния състав от Сухопътните войски”. В него участват лекари, медицински сестри, санитарни инструктори и взводни командири от 3 мб, 10 мб, 31 мб, 29 мб и 38 батальон за ЯХБЗ и Е, а ръководител е д-р Людмил Цеков от Командването на СВ.
Сборът бе открит от бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва механизирана бригада, който подчерта „важността на военномедицинската подготовка за придобиване на знания и умения, които в крайни ситуации могат да спасят човешки живот“ и допълни, че „за него е чест провеждането на сбора именно в гарнизон Карлово“.
Заместник-началникът на щаба на СВ полковник Деян Дешков представи новите моменти при планиране и организиране на подготовката във формированията от СВ. Брифинги по темата изнесоха полковник доцент Попиванов - функционален ръководител на ... още
          С тържествен военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред монумента „Одринска епопея” в парк „Тракия” започна вчера, 26 март, празникът по повод 106 години от Одринската епопея и Деня на Тракия в Стара Загора.
          Слово за тези славни страници от най-новата българска история произнесе председателят на Тракийското дружество „Одринска епопея” Цанко Атанасов, който припомни исторически факти за битката и за съдбата на тракийските българи. По думите му победата за крепостта е „триумф на българския национален дух“.
          На тържественото отбелязване на годишнината присъстваха областният управител Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова, общински съветници,  ученици от Основно училище „Св. Никола” и десетки родолюбиви ... още
От 18 до 29 март в района на полигон „Корен” формированията за ПВО от Сухопътните войски провеждат полево обучение.
В подготовката са включени зенитно-артилерийските разчети ЗУ-23-2 и зенитно-ракетните отделения „Стрела-2М” от 2 механизирана бригада, Бригадно командване, Единен център за начална подготовка и 101 алпийски полк. Тренират се тактически действия на разчетите и захвати по имитирани въздушни цели. Планирани са бойни стрелби с разчетите ЗУ-23-2.
Ръководител на полевата подготовка е полковник Спасимир Чепишев от Командването на Сухопътните войски.
Днес, 26 март, пред командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, разчетите демонстрираха уменията си и проведоха над 30 бойни стрелби по земни цели.
 
 

Във Военен клуб – Благоевград, по инициатива на Аташето по отбраната на САЩ в България полковник Шанън Джонсън, на 23 март се срещна със съпругите/съпрузите и децата на военнослужещи от Бригадното командване, които в момента са в 37-мия контингент за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване  и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.
Командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев благодари на полковник Джонсън за този жест на внимание към семействата на военнослужещите, които с чест изпълняват поетите ангажименти на страната ни в Афганистан и чиито професионални действия са отличавани многократно от натовските ни партньори.
На свой ред полковник Джонсън благодари на семействата за подкрепата и за безупречната партньорска служба на всички военнослужещи от редиците на Българската армия.
Десетките присъстващи деца искрено се забавляваха с организираните от инициаторите многобройни и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени