Със заповед на Министъра на отбраната Красимир Каракачанов представителният отбор от Сухопътни войски за шеста  поредна година е определен да участва в Световното зимно военно първенство, което ще се проведе от 13 до 24 февруари 2019г. в Сан Кандидо – Италия.
Двуседмичната подготовка на отбора се проведе под ръководството на командира на 101 алпийски полк – Смолян полковник Димитър Кацаров в КК Пампорово. В Първенството нашите военнослужещи ще участват в следните дисциплини за мъже и жени: ски бягане – 15 км; гигантски слалом; ски алпинизъм нощем и отборно 25 км ски патрул с две стрелби.
На 12 февруари 2019г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на един брой 76.2 мм артилерийски снаряд.
Групата в състав от четирима военнослужещи бе с ръководител капитан Слави Красев. Снарядът е намерен от ловец в гориста местност между селата Стамболово и Поповец, област Хасково.
Днес, 12.02.2019г., военнослужещи от Бригадно командване - Благоевград и признателни граждани, тържествено отбелязаха 141 години от Първото освобождение на Горна Джумая (днес Благоевград) от турска власт. Тържественият ритуал по полагане на цветя в знак на признателност се състоя в двора на православния храм „Въведение Богородично“, пред паметната плоча на първия освободител на града - майор Иван Павлович Орлински, който по време на Руско-турската война служи в Мариуполски 4-ти хусарски полк, и под негово командване ескадрон на полка на 12 февруари 1878 година освобождава град Горна Джумая.
Официални гости на тържественото честване бяха заместник- областният управител на област Благоевград Иван Стоянов, заместник-кметът по строителството и сигурността на община Благоевград инж. Емилия Тунева и командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев.
На 7 февруари в Стара Загора, Министерството на отбраната стартира национална комуникационно-информационна кампания „Бъди войник” за популяризиране на военната професия с цел да бъдат привлечени кандидати за военна служба, като се запознаят предварително с условията за кандидатстване, социалния статут на военнослужещите, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България.
Старозагорци и гости на града имаха възможност да разгледат в парк „5-ти Октомври” статичен показ на въоръжение и основни образци военна техника на Въоръжените сили -  леки автомобили с повишена проходимост „ХАМЪР” и „Мерцедес - Бенц”, зенитен комплекс – „КОМ”, както и оптически прибори и средства за балистична защита използвани от военнослужещите от 2 механизирана бригада.
Военният духов оркестър на 2 механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев се включи в показа ... още
На 5 февруари формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково съвместно със служители на Гранична полиция,  извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на противопехпотна мина ПСМ-1.
Мината е намерена в село Черничево, община Крумовград, област Кърджали.
Групата в състав от четирима военнослужещи е ръководена от старши лейтенант Димитър Чернев.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени