Военнослужещ от Сухопътните войски е оказал помощ на човек в беда в старозагорското село Михайлово. В писмо до командира на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов кметът на селото изказва своята и на жителите му благодарност за постъпката на ефрейтор Господин Илиев Янков.
На 9 януари 2019 г. около 16.00 ч в село Михайлово, Община Стара Загора, в къща, собственост на 65-годишен мъж, възниква пожар, предизвикан от късо съединение. Военнослужещият ефрейтор Господин Илиев Янков от батальона за логистично осигуряване от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, който е в полагаем домашен отпуск, вижда горящата къща. Със собствен пожарогасител влиза в сградата, където вижда две бутилки с газ пропан-бутан. Изкарва ги извън горящата къща и извежда и 65-годишния мъж от нея. До идването на екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението“ ефрейтор Господин Янков почти погасява пожара. По този начин, с риск за ... още
Вчера, 16 януари,  във Военен клуб – Стара Загора се проведе Анализ на резултатите от подготовката на 2-ра механизирана бригада за учебната 2018 година, в който  участва командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Михаил Попов.
„Изминалата 2018 година беше напрегната и наситена с мероприятия и учения за всички формирования от бригадата. Усилията на щабовете, командирите и личният състав от формированията бяха насочени за изпълнение на всички планирани мероприятия - като се започне с проверка на бойната готовност от комисия от Щаба на отбраната в началото на месец февруари и преминем през напрегнатите летни месеци на съвместни учения в многонационален формат…“ започна своето експозе командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов. Той представи най-важните направления от дейността на бригадата през 2018 година, като акцентира върху подготовката и натовареността на формированията и завърши с основните отговорности ... още
Днес, 16 януари, военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържественото честване на 141-ата годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.
На него присъстваха Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, родственици на Васил Караиванов и признателни граждани.
Ритуалът започна с празничен водосвет в храм “Свети Николай” - мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по повод избора на първия Градски съвет от представител на Историческия музей в Карлово и бяха ... още
Едно от важните мероприятия за 61-ва Стрямска механизирана бригада „Анализа на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2018 г.”, се проведе вчера, 15 януари, във Военния клуб в град Карлово. В него участваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, офицери от управлението на бригадата, командири на батальони и дивизиони, командири на роти и батареи, както и главни сержанти на формирования от състава на бригадата.
В своето експозе бригаден генерал Пламен Йорданов представи задачите и мероприятията изпълнени от бригадата по трите мисии на БА, като се спря подробно на всички направления, по които е работено през 2018 година, след което обърна внимание на основните предизвикателства и приоритизирането на задачите пред формированията от бригадата. Освен това разгледа въпросите по окомплектоваността с личен състав, фокуса на ... още
 
Тържествен ритуал за полагане на военна клетва се проведе днес, 11 януари, в 55-ти инженерен полк.
В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, 12 новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
Почетният строй бе приет от командира на полка полковник Росен Арабаджиев, който поздрави военнослужещите и отправи пожелания за търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи.
 „Убеден съм, че  днес, изправени пред бойното знаме, добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет. Защитата на Родината е дълг и чест, изискващи умения, трудолюбие, себераздаване и смелост” каза в словото си полковник Арабаджиев.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на личния състав на 55 инженерен полк.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени