Турнирът по шахмат за „Купа Св. Георги Победоносец“ събра на 20 и 21 април любители на древната игра от цялата страна и военнослужещи от гарнизон Плевен. Той бе организиран по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Турнирът е втората съвместна инициатива между СКШ „Спартак Плевен XXI“ и Военен клуб „Ботев“ - Плевен с подкрепата на БФШ 1928 и хотел „Ростов“.  По традиция началото бе дадено с химна на Р България, след което прозвуча и химна на Българската армия „Велик е нашият войник“. Участниците бяха приветствани от полковник Николай Бешев - началник на гарнизон Плевен и Иван Кюлджийски – заместник-кмет на община Плевен.
В театралния салон на Военен клуб – гр. Плевен бяха изиграни  6 кръга класически шахмат, в които участваха общо 65 шахматисти – 32-ма военнослужещи и 33-ма граждани. Борбата бе много ... още
На учебен полигон „Ново село”, район 2 – „Чубра”, се провежда полева подготовка, в която участват специалисти по ядрена, химическа и биологическа защита (ЯХБЗ) от формированията на Сухопътните войски – 59-та рота-Горна Оряховица на 38 батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево, рота за ЯХБЗ и Е от 2-ра мбр, отделения за радиационно и химическо разузнаване и отделения за обеззаразяване от 110 логистичен полк, Бригадното командване от Благоевград и Враца, 101 алпийски полк - Смолян, 55 инженерен полк - Белене, 1 разузнавателен батальон - Свобода, Център за подготовка на специалисти - Сливен.
Целта е усъвършенстване на практическите навици и действия при възникване на ядрена, химическа и биологическа обстановка в резултат на използване на оръжие за масово унищожаване, ядрени, химически и биологически опасни аварии, терористични актове с използване на  ядрени, химически и биологически агенти.
В рамките на полевата подготовка ще се проведат ... още
На 18 и 19 април, в изпълнение на Заповед на командира на Сухопътните войски, в гарнизоните Благоевград и Враца се проведоха двудневни занятия с военнослужещите от формированията за действие при гасене на пожар и овладяване на последствия от наводнения (ФОППБ) от Бригадното командване и служители на Регионалните дирекции на служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Занятията протекоха на два етапа - теоретична и практическа част. Целта бе да се координират действията на военнослужещите от ФОППБ и служителите на пожарната безопасност. На практическите занятия бяха представени видове техника и средства за гасене на пожари на въоръжение в Бригадното командване, съответните противопожарни служби и реда за действие с тях и бяха направени демонстрации за гасене на пожари чрез видове пожарогасители и кофпомпи от личния състав  на Бригадното командване.
 
„ …Бях радостен да видя, че артилеристите продължават да се развиват, да използват всичко ново, което е придобито и то по възможно най-добрия начин. Опитват се да влагат иновации в работата си, световни постижения и всичко това с техниката, с която разполагаме“ каза  заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев по време на полевото лагерно обучение с артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски, което се провежда от 01 до 19 април на полигон „Корен“.
В него участват над 500 военнослужещи с приблизително 130 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Ямбол, Карлово, Смолян, Благоевград, Враца, Казанлък, Свобода и Мусачево. За втора поредна година в обучение от подобен характер участват разузнавателни формирования от Сухопътните войски.
 Целта на подготовката по затвърждаване на способностите на артилеристите от Сухопътните войски по осигуряване на навременна и точна ... още
На 16 и 17 април 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе домакин на Държавния военен  шампионат по дуелна и щафетна стрелба със 7,62 мм АК, който се проведе на УЦ „Анево“ под егидата на Сухопътните войски. Участие взеха представителните отбори на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, отборите на 61-ва мбр - Карлово, 2-ра мбр – Стара Загора, 68-ма бригада „Специални сили“ – Пловдив, служба „Военна полиция”, ВВМУ „Н. Вапцаров” – Варна и НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново.
Командирът на 61-ва мбр бригаден генерал Пламен Йорданов откри турнира, като приветства отборите и подчерта, че в шампионата участват достойни и доказали се състезатели. Той им пожела съревнованието да премине в спортсменски дух със спазване на правилата за безопасност и победа за най-добрите.
След оспорвана борба между отборите, съревновавали се в състезателните дисциплини, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени