Приключиха двуседмичните стрелби с въоръжението на танк Т-72, които проведоха ротите на 61-ви танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен с командир подполковник Ангел Атанасов.
Танкистите изпълниха на огневи комплекс „Батмиш” първо контролно упражнение от учебните стрелби – стрелба от движение по появяващи  се и движещи се цели денем и нощем с танк Т-72 под ръководството на ротните командири капитаните Николай Николов, Красимир Николов и Христо Атанасов.
Едновременно с това шестима редници от най-новото попълнение се явиха на практически изпит за придобиване на военно-отчетна специалност „мерач на танк Т-72”, на който се представиха много добре.
 
В районите на учебните центрове  „Тюлбето” и „Анево” на  19 и 20 март се проведоха учебни занятия, в които участваха ученици  от средните училища от градовете Карлово, Казанлък, Сопот и Хисар.  Мероприятието е съгласно Плана за съвместна дейност между 61 Стрямска механизирана бригада и клуб „Приятели на армията“ за учебната 2018/2019 г.
Занятията бяха организирани от главните сержанти на военните формирования на 61 Стрямска механизирана бригада в район Карлово и Казанлък под ръководството на старшина Дамян Пеневски - главен сержант на бригадата. В тях се включиха над 110 ученици от районите Карлово, Сопот и Хисар и над 100 от район Казанлък.
Участниците имаха възможност да стрелят с пистолет, автомат и картечница, преминаха занятие по оцеляване в екстремни условия, както и занятие по военна топография. Учениците се запознаха с теорията по преминатите занятия, след което имаха възможност практически да отработят ... още
 
На 20 март, с пет тежки колесни влекачи МАЗ-537Г още пет танка Т-72 бяха транспортирани  от Центъра за подготовка на специалисти-Сливен за база „ТЕРЕМ-ХАН КРУМ” – Търговище. Първата група от пет танка беше изпратена през месец януари.
На десетте танка ще бъде извършен ремонт ІІІ степен. С комплекс от ремонтни дейности ще се възстанови изправността и ресурса за използване на машините до следващия планов ремонт.
Поръчката е възложена от Министерството на отбраната.
С военен ритуал военнослужещите от гарнизон Шумен отбелязаха днес, 19 март, 74 години от Дравската епопея. На официалната церемония, състояла се пред Паметника на загиналите във  войните шуменци на площад „Кристал”, представителни блокове от военните формирования отдадоха почит на загиналите.
„На 19 март 1945 година завършва най-епичната битка на Българската армия по време на Втората световна война - Дравската отбранителна операция“, каза историкът Мишо Йорданов и представи събитията, в които са взели участие и 72-ма шуменци. ”Ветераните най – добре разбират, че имената, изписани на този паметник са стотици изпълнени клетви, чиято цена е кръв. Този паметник е въплъщение на идеала, за който загинаха много шуменци. На тях принадлежат всички победи…“ допълни още той.
Под звуците на градския оркестър, венци и цветя в знак на почит бяха поднесени от името на  началника на гарнизон Шумен полковник Емил Симеонов, община ... още
Днес, на 18-ти март, в зала "Васил Караиванов" на община Карлово се състоя церемония по награждаване на четиримата мъже, спасили бедстващите деца във водите на водопада Сучурум на 10 март. Сред наградените  е и ефрейтор Никола Върбанов от 1-ви механизиран батальон на 61 Стрямска механизирана бригада.
 Кметът на град  Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи  на ефрейтор Никола Върбанов, които оказа първа медицинска помощ на най-пострадалото дете, златна значка с лика на Апостола и почетна грамота за вярност към заветите на Васил Левски.
На церемонията  присъстваха и заместник-командирът на 61-ва Стрямска бригада полковник Станимир Христов, директорът на Областна дирекция на МВР Пловдив старши комисар Атанас Илков, началникът на Районно управление на полицията в Карлово главен инспектор Сълко Литов.
Старши комисар Илков награди военнослужещия с плакет и грамота за смелостта, човечността, хладнокръвието и достойно изпълнения граждански дълг.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени