Днес,  26 октомври, на строевия плац в Единния център за начална подготовка – гр. Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка.
Слово след полагането на военната клетва произнесе началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев, който подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.
Поздравления бяха поднесени и от името на началника на Централното военно окръжие София полковник Георги Петков.
От 1 до 26 октомври бе организиран и проведен курс по начална военна подготовка съгласно утвърдена програма. Преминати бяха основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева и физическа подготовка. Обучението завърши с полагане на изпити по основните дисциплини, като на успешно завършилите курсисти бе издадено удостоверение за завършване на подготовката и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната.
Основната мотивация за участието на момчетата и ... още
Днес, 26 октомври, на площад „Хаджи Димитър” в Сливен се състоя общоградско честване по повод празника на града – Димитровден. Центърът за подготовка на специалисти се включи в честването с представителни части, Военният духов оркестър, почетен караул и военнослужещи. С издигане на знамената и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци присъстващите почетоха славните борци за свобода, независимост,  духовен и стопански възход. 
Кметът на община Сливен Стефан Радев поздрави присъстващите и  отправи пожелание: „Да обичаме родния край, да работим за по-доброто му бъдеще в името на децата ни. Сливен е прекрасен град, с богата история и културно наследство. Сливен има бъдеще, което зависи от всички нас!”
В навечерието на празника на тържествен концерт той  връчи голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на Иван Савов – сценограф, режисьор и ... още
От 22 октомври до 02 ноември на УП „Корен” се провежда полева подготовка със специалистите по ядрена, химическа и биологическа защита и екология от Сухопътните войски. В нея ще вземат участие около 250 военнослужещи и 80 единици специална и спомагателна техника от военните формирования в Мусачево, Горна Оряховица, Стара Загора, Благоевград, Асеновград, Пловдив и Смолян.
Целта е да се подобри подготовката на специалистите и формированията за ЯХБЗ за бързи и ефективни действия при изпълнение на задачи по ликвидиране на последствията при ядрени, химически и биологически опасни аварии, използване на оръжия за масово поразяване или терористични актове с използване на ядрени, химически или биологически вещества на територията на страната.
За постигане на целта ще се отработват различни задачи по специална и тактико-специална подготовка, насочени към повишаване и усъвършенстване на практическите навици и умения на личния състав за водене на радиационно и химическо ... още
          Днес, 24 октомври, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и неговият заместник бригаден генерал Валери Цолов присъстваха на полево лагерно обучение на учебен полигон „Корен” на артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски.
          Командирът на 4-ти артилерийски полк  полковник Лъчезар Мишев запозна командира на Сухопътните войски с  целите и задачите, стоящи за изпълнение пред артилерийските специалисти.
Генерал-майор Попов присъства на част от тактическото учение с бойни стрелби на противотанковия дивизион от състава на полка. Той наблюдава заемането на неподготвена огнева позиция и изпълнение на огневи задачи от военнослужещите от втора противотанкова батарея с командир капитан Пламен Костадинов, които демонстрираха способности по поразяване на бронирани цели.
По-късно генерал-майор Попов и бригаден ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски заминаха за участие в учението на НАТО с висока видимост „Trident Juncture - 2018“. Това е най-мащабното учение на Алианса, провеждано от осемдесетте години на миналия век досега на територията на Норвегия. В него ще се включат над 40 000 военнослужещи, 130 въздухоплавателни средства, 70 кораба и над 10 000 единици колесна и верижна техника от въоръжените сили на 29-те страни-членки на НАТО и страните-партньори Финландия и Швеция.
Основна цел на учението, което ще се проведе в периода октомври-ноември т.г., е подготовка, оценяване и сертифициране на командването на Съвместните сили на НАТО в Неапол (JFCNP) за водене на операция по чл. 5 от Вашингтонския договор със Силите за незабавен отговор на НАТО за 2019 г. (NRF - 2019) и Силите с много висока степен на готовност (VJTF). Офицер планиращ учението е командващият на Съюзното командване по трансформациите на НАТО в Норфолк, офицер провеждащ учението е командващият на Съвместното ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени