Днес, 7 януари, във военните формирования на Сухопътните войски бе открита учебната 2019 година. Мероприятията започнаха с посрещане на бойните знамена и приемане на строя от командирите, с поздравления към личния състав и продължиха с равносметка за изминалата 2018 г. и предстоящите пред военнослужещите от формированията през 2019 г. задачи.
Началото на учебната 2019 година в гарнизон Асеновград съвпадна с полагането на военна клетва от 15 новоназначени кадрови войници, които бяха приети в състава на 4-ти артилерийски полк.
Годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист бе тържествено отбелязана в различни гарнизони в страната. В родния му град Калофер церемонията премина с участието на военнослужещи и военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада. Тържественият митинг-поклонение започна от двора на Националния музей “Христо Ботев”, а официалната церемония се проведе пред Мемориален комплекс „Христо Ботев”. Цветя бяха поднесени пред паметниците на родителите на гениалния поет – Иванка Ботева и даскал Ботьо Петков. На нея присъстваха Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, Марияна Николова – заместник-министър председател по икономическата и демографска политика, народни представители, бригаден генерал Пламен Йорданов, граждани и гости на града.
Пред едноименните паметници в Благоевград, Хасково, Враца и Горна Оряховица представителни подразделения ... още
„Поздравявам ви с добре изпълнената мисия и се надявам, че тя е допринесла за повишаването на вашата подготовка, на уменията и знанията, които сте придобили. Щастлив съм, че се върнахте всички здрави в Родината!“ С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към военнослужещите от 36-ия български военен контингент днес, 3 януари, на тържествения ритуал за тяхното посрещане в гр. Плевен.
„От името на правителството и от свое име ви пожелавам успешна нова 2019 година, в която всички ние сме длъжни да покажем на българското общество, че Българската армия не е само декор по време на паради. Българската армия е онази основна институция, на базата на която се крепи държавността ни, институция, която е призвана и ще бъде основен стълб на сигурността, независимостта и суверенитета на Република България“, заяви министър Красимир Каракачанов.
Тридесет и шестият български военен контингент участва в  мисията на НАТО в Афганистан ... още
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща вчера, 3 януари, с военнослужещи от инженерно-разузнавателната група от военното формирование в гр. Белене, които участваха в дейностите по изграждането на мостова конструкция над река Искър край гр. Червен бряг.
След пропадането на моста, свързващ гр. Червен бряг с околните села, в края на октомври 2018 г. кметът на общината се обърна с молба за помощ към министъра на отбраната. Модулното формирование от инженерния полк в Белене беше натоварено със задачата да извърши необходимите подготвителни действия за изграждането на мостова конструкция в община Червен бряг, предоставена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Военните инженери информираха министъра на отбраната за последния етап от изграждането на мостовата конструкция, включващ профилното измерване на дъното на реката и устойчивостта на построения мост. Предстои днес да се извърши експериментално пускане в експлоатация на мостовата ... още
„В далечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха живота си в борбата със световния тероризъм. Със своя професионализъм и със саможертвата си, те спасиха живота на свои другари. Спасиха от още по-тежки загуби българския батальон“. Това заяви днес, 27 декември, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на военния ритуал-панихида в град Карлово, с който беше отбелязана 15-ата годишнина от нападението на българската военна база „Индия“ в град Кербала, Ирак. На този ден почитаме паметта и на загиналите военнослужещи в борбата със световния тероризъм.
„Тук, на родна земя, техните близки, роднини и приятели, техните колеги и командири, винаги ще ги помним с добро. Пазим и ще пазим образа им жив“, заяви генерал-лейтенант Димитър Илиев. „Ще ги почитаме като герои на новата ни военна история. Ще ги нареждаме сред имената на всички воини, допринесли за българската бойна слава“, категоричен беше ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени