За периода от 05.11. до 09.11.2018 г. в районa на 78 батальон за осигуряване, щабът на Сухопътните войски, под ръководството на началника на щаба бригаден генерал Николай Караиванов, участва в тристепенно компютърно подпомагано командно-щабно учение „Есен 2018” на тема „Защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България”.
От състава на Сухопътни войски в командно-щабното учение участват щабовете на 24150-Стара Загора, 34750-Карлово, 26400-Благоевград, 24490-Асеновград, 28880-Белене, 46690- Пловдив, 28330-Смолян, 22160-Плевен, 34200-Шумен, 24620-Свобода, 42600-Мусачево, както и специалисти по гражданско-военно сътрудничество и психологически  операции от 78 батальон за ... още
Днес, 02 ноември, на строевия плац в 101 алпийски полк – Смолян, 20 новоназначени военнослужещи в тържествена обстановка положиха военна клетва.
Приветствено слово произнесе командирът на алпийците полковник Димитър Кацаров, който завърши с думите „Желая ви здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата! Следвайте примера на военнослужещите от 101 алпийски полк и не забравяйте, че сте наследници на славния 21 Средногорски полк”.
Поздравления бяха получени и от областния управител на област Смолян Недялко Славов и кмета на общината Николай Мелемов.
Мероприятието завърши със среща на командира на полка с родителите и близките на положилите военна клетва.
„Организацията и отчитането на подготовката на контингента е отлична. Екипите са много добре стиковани и военнослужещите са спокойни, че ще служат с хора, на които могат да имат пълно доверие“ каза полковник Георги Иванов от Съвместното командване на силите. Той бе председател на комисията, която от 30 октомври до 1 ноември, в района на Бригадното командване в Благоевград, проведе сертификация на 37-мия контингент за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване  и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”.
Сертификацията започна с брифинг на националния командир на контингента полковник Митко Димитров, след което се проведе тактико-специално учение на тема „Организиране на охрана, работа на контролно – пропускателен пункт и патрулиране в международна база”.
Учебните цели бяха постигнати и комисията даде оценка на контингента „БОЕГОТОВ”.
Вчера, 30 октомври, в Бинесет – източната част на гр. Трондхайм, се състоя Ден за високопоставени гости  на най-мащабното учение на Алианса, което се провежда в периода октомври-ноември в Норвегия. На него присъства генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а от българска страна - заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и военният представител на България в НАТО и ЕС вицеадмирал Георги Фиданов.
Генерал-лейтенант Димитър Илиев изказа благодарност от свое и от името на ръководството на Министерството на отбраната на заместник-командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Кристиан Жуньо (ВС на Канада) за оказаното съдействие на нашите военнослужещи, включени в състава на канадската бригада. Той, заедно с вицеадмирал Георги Фиданов, поздравиха за отличното представяне българските участници в демонстрациите в рамките на ВИП деня и за резултатите, показани в хода на учението.
На Деня за високопоставени ... още
  На 26.10.2018 г., на площад „Бдинци” в град Видин, военнослужещи от Бригадно командване-Благоевград взеха участие в тържествена проверка-заря по случай духовния празник на града. Приемащ тържествената проверка-заря бе майор Иван Конорски, а командващ - капитан Ивайло Алексов от 10 механизиран батальон - Враца. След  рапорта на командирите на трите роти, бяха положени венци и цветя в знак на признателност пред паметника на площада.
В своето празнично слово кметът на град Видин Огнян Ценков поздрави всички присъстващи и отбеляза: „В този ден ние отново заставаме пред паметника на площад „Бдинци”, издигнат в чест на войниците, офицерите и доброволците, дали живота си във войните за национално обединение, за да сведем глави пред тяхната саможертвеност и силен дух, с които отстояват свободата и независимостта на старопрестолния ни град и бранят геройски Родината си”.
Официални гости на честването бяха още областният ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени